Foto: Privātais arhīvs

Rudens sākumā dziedātāja Laura Raila (attēlā) viesojās Moldovā, kur piedalījās Eiropas Savienības projektā Sievietes biznesā. Viņai izdevās apvienot patīkamo ar lietderīgo – gan izglītoties, gan apskatīt dažādus ievērojamus objektus. Visvairāk mūziķe pārsteigta par nabadzīgajiem, bet laimīgajiem moldoviešiem.

"Vieta, kur dzīvojām, bija būvēta speciāli tūristiem - ar skaistu pagalmu, taču aiz vārtiem atklājās patiesā Moldova. Cilvēki pārsvarā strādā lauksaimniecībā, vāc vīnogas, kukurūzu, taisa vīnu un ir laimīgi, viņiem ar to pietiek. Iztikas minimums ir 50 lati, bet vidējā alga aptuveni 140 lati, savukārt drēbes ļoti dārgas. Nesaprotu, kā cilvēki izdzīvo.

Ceļi ir ļoti slikti, un satiksme man likās bīstama. Mašīnas brauc, kā vēlas, pat ātruma ierobežojumu nav. Pa retam redzēju kādu zīmi, bet neizskatījās, ka drošība un mašīnu tehniskais stāvoklis kādam būtu svarīgs.

Piemēram, taksistam pretī izbrauca mašīna, es iekliedzos, bet viņš tikai noteica, ka viss taču esot kārtībā. Viņiem tādas situācijas ir ikdiena, un neviens šādus incidentus neuzskata par bīstamiem. Ja uz ceļa, iebraucot bedrē, ritenim salokās disks, cilvēks izkāpj ārā un ar āmuru to turpat piesit atpakaļ," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Laura.

Projekts, kurā piedalījās dziedātāja, norisinājās septiņas dienas, un tā dalībnieki mitinājās skaistā pilsētiņā Kosteši blakus gleznainam ezeram.

"Šī bija interesanta pieredzes apmaiņa. Projektā piedalījās dalībnieki no Azerbaidžānas, Moldovas, Latvijas, Turcijas, Armēnijas, Rumānijas, Ukrainas.

Komunicējot ar citiem dalībniekiem, sapratu, ka mūsu Latvijas sievietes ir vispatstāvīgākās un uzņēmīgākās, jo pārējās valstīs sievietes vairāk ir mājsaimnieces, nevis darbojas biznesā.  Paguvu arī sastādīt projektu par to, kā Latvijā uzlabot izglītības līmeni laukos un motivēt sievietes attīstīties," stāsta Laura.

Mūziķei gadījās arī ļoti interesants piedzīvojums - viņa viesojās pie Valērija Dragņeva - Latvijas goda konsula Moldovā, kur bija aicināta uz vīna degustāciju.

"Pirmo reizi mūžā biju uz īstu vīna degustāciju, kur profesionālis smalki stāstīja, kā pareizi jābauda vīns. Tā kā alkoholu gandrīz nelietoju, pat es biju pārsteigta, ka, ievērojot visus norādījumus, vīns kļūst garšīgs," stāsta Raila.

Protams, ceļojumā Laura arī uzdziedāja - gan projekta noslēguma ballē, gan arī Kišiņevas džeza restorānā ar vietējiem mūziķiem.

"Projekts bija vērtīgs - iepazīšanās ar cilvēkiem no citām valstīm un pieredzes apmaiņa. Es iepazinu Moldovu, bet, pārrodoties Latvijā, ar katru reizi vairāk un vairāk novērtēju, cik mums te tomēr ir labi," noslēgumā saka Laura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!