Foto: DELFI
Kamēr pie mums vēl ziema ar pavasaris cīnās, izlēmu doties uz dienvidiem – Lietuvu – jo, kā zināms, pie kaimiņiem zāle vienmēr zaļāka... Pārbraucu robežu Meitenē un, nogriežoties pa labi pie Jonišķiem, devos uzmeklēt Lietuvas garāko purva laipu, kas atrodas Žagares reģionālajā parkā.

Zāle varbūt arī bija drusku zaļāka, bet ceļi – lietus un šķīdoņa vienlīdz sabojāti ir gan pie mums, gan leišiem. Lai nokļūtu līdz takai, vairāk nekā desmit kilometri bija jāveic pa izdangātu zemes ceļu (no Šauļu puses braucot nedaudz mazāk). Nekas cits neatlika, kā braukt lēni. Bet tam bija arī savas priekšrocības, piemēram, pamanīju un nofotografēju brangu briežu baru, kas nemaz nedomāja bēgt un pulcējās pašā aploka malā pie ceļa.

Foto: DELFI

Tad pirms koši sarkanās baznīcas Judeiķu (Juodeikiai) ciemā nogriezos pa kreisi, un vēl pēc dažiem kilometriem nonācu labiekārtotā stāvlaukumā, kur sākas taka.

Foto: DELFI

Mūsas tīreļa izziņas taka Žagares reģionālajā parkā ir Lietuvas garākā dēļu laipa purvā. Tā ir 3,6 kilometrus gara un visā garumā veidota no dēļiem, tā ka kājas būs sausas pat agrā pavasarī. Tā izbraucama arī ar bērnu ratiem.

Foto: DELFI

Ja patīk Cenas un Ķemeru tīreļu laipas, arī šī ies pie sirds, jo visapkārt valda brīnišķīgs miers, bet ainava mijas no sūnainiem kukuržņiem ar peļķēm pa vidu līdz mazu priedīšu biezoknim un vaivariņu klājienam, kas pāraug jau atzīstama lieluma bērzos, bet priežu ieskauts takas tālākajā galā ir ezers.

Foto: DELFI

Tiem, kam nepilni četri kilometri šķiet par daudz vienai pastaigai, gājienu var saīsināt uz pusi, un mesties riņķī pie Miknaiču ezera, bet, ja gribas pieveikt visu Lietuvas garāko laipu, tad tā ved apkārt purva ezeriņam un ir līdzīga skaistajai Latvijas Purezera takai Vidzemē.

Foto: DELFI

Takas sākumā pret bērziem atstutētas arī Černobiļas izmēra sēnes. Runā, ka šajā purvā mītot laimiņa, kas izpildot vēlēšanās. To gan nesastapām, bet dzērvju un citu gājputnu kliedzienus dzirdējām. Kā sola uzrakti takas malās, retas putnu un augu sugas te tiešām ir sastopamas un apskatāmas.

Foto: DELFI

Savukārt it labi lēzeno ainavu var apskatīt, uzkāpjot skatu tornī, kas arī atrodas jau pašā takas sākumā.

Pie stāvlaukuma atrodas arī piknika vieta ar lielu koka galdu un nojumi, kā arī labierīcības.

Vairāk informācijas: www.jonmu.lt.

Pēc purva takas izstaigāšanas var aizbraukt arī uz pašu Žagari, kuras centrā apskatāma muiža un vēl viena taka. Tomēr es devos uz Šauļiem, kur agrā pavasarī ir vairāk izklaižu iespēju. Par to, ko apskatīt Šauļos, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!