Šodien izklaides tiek saistītas ar tirdzniecības centru, koncertu, izrādi, galeriju, kafejnīcu, bet agrāk – ar tirgu, gadatirgiem vai tirgošanās laiku. Tur gan cilvēkus aplūkoja, gan arī muzikantu un loterijas tirgoņu pavadībā iegādājās apģērbu, dažādas lietas, pārtikas produktus…

Ja ceļojuma laikā apmeklēsiet vismaz vienu tirgu, piedalīsieties tirgotāju radītajos svētkos: pārtikas, lietu, pasākumu, mūzikas un ideju dažādība, to dažādās krāsas iedvesmo! "Aero.lv" komandas dalībniece Greta Bartušēviča dalās ar Londonas ceļojuma pieredzi.

"Borough" tirgus

Senāko Londonas pārtikas tirgu varētu dēvēt par īstu pārtikas pasākumu. Tas darbojas jau tūkstoš gadu! Tirgus, kas atrodas pašā pilsētas centrā (otrpus "London Bridge" pieturai, netālu no slavenā "Shard" debesskrāpja), aicina cilvēkus nogaršot un iepirkties ne tikai nedēļas nogalēs, bet arī darba dienās. Tur, piemēram, var mierīgi aiziet pusdienās.

Izvēlēties tiešām ir no kā – šeit britu un starptautisko gardumu jūklī jums piedāvās speciālos hamburgerus, falafelus, bagetes, ruletes un iesmiņus ar marinētu gaļu. Šeit netrūkst cepēju, pieredzējušu siera gatavotāju, tāpat marokāņu, spāņu un grieķu olīvu piegādātāju. Pārsteigt var arī zivju meistari.

Šis tirgus ir domāts gardēžiem: ēdieni, vīns, maize, kafija, saldumi ir gatavoti pēc ilggadējām receptēm vai pat ir paaudžu mantojuma nozīmīgākā daļa, ko pasniedz paši ražotāji, audzētāji.
"Borough" tirgus ir arī iecienītākā slavenā ēdienu pazinēja un šefpavāra Džeimija Olivera vieta visā Apvienotajā Karalistē. Šī ir vislabākā vieta, lai atrastu kvalitatīvus produktus un iepazītu to dažādību pašā Lielbritānijas galvaspilsētas sirdī.

Kamdenas tirgus

Kamdenas (Camden) tirgus, kas atrodas rajonā ar tādu pašu nosaukumu, ir citāds. Tas ir krāsains ne tikai ēdienu izvēles ziņā, bet arī veikalu stila, piedāvāto lietu, apģērbu, aksesuāru, mākslas darbu dažādībā un pat to pasniegšanā. Uzreiz ir jūtams, ka tā ir mākslinieciska vieta, kur dominē radošums ekskluzivitāte un unikalitāte.

Piemēram, šeit var nokļūt futūristiskā apģērbu un aksesuāru veikalā, kas piesaista klientus ar trokšņainu transa mūziku, kur košus apģērbus sev pustumsā izvēlas reiva piekritēji, bet citi, ziņkārības vadīti, vismaz ieiet apskatīties. Pārdevēji līdzinās filmu varoņiem vai drīzāk citu planētu iedzīvotājiem ar dīvainu neona apģērbu, košu kosmētiku, auskariem, aksesuāriem.

Mūziķe Eimija Vainhausa šeit joprojām ir populāra – tirgus centrā ir uzstādīta viņas skulptūra, kas izpušķota ar ziediem. Uz rokām sakārts daudz aproču – pie tās allaž apstājas tūristi.

Tirgū ir daudz skulptūru, interesantu skvēriņu pasēdēšanai, kam apkārt ir labirinti, kāpnes, tilti, pārejas. Daļa tirgošanās vietu atrodas zem jumta atsevišķos veikaliņos, nelielās telpās, letēs vai mini tirdzniecības centrā. Kamdenas tirgus teritorijā tāpat ir arī bāri un restorāni.

"Brick lane" tirgus

Uz šo tirgu labāk doties svētdienā, jo tad tajā visa kā ir visvairāk. Īpaši populārā Londonas vieta tūristus piesaista arī ar savu mākslinieciskumu. Tas ir īsts dažādu valstu virtuvju gadatirgus zem jumta.

Tirgū var iepazīties ar māksliniekiem, apskatīt viņu autorgleznas, mākslu uz apģērbiem, maisiņiem, atklātnītēm. Iroties pa cilvēku upi, var iegriezties teltī, lai apskatītu vintāžas stila svārkus, kleitas, vinila plašu klāstu, kā arī nejauši atrastu senas lietas.

Te sastopami arī neparasti ielu mākslinieki. Ceļotājiem liek apstāties muzikanti, kas spēlē ritmisku mūziku, sniedz pozitīvu enerģiju un ko vienā un tajā pašā vietā atradīsiet arī pēc pusgada. Tirgus sienas rotā iespaidīgi mākslas darbi, ko radījis pats Banksy, D*Face un Ben Eine.

"Brick lane" virtuvi varētu nosaukt par etnisko Londonas mikrokosmosu, jo šeit lēti var iegādāties japāņu pelmeņus, suši, taizemiešu, indiešu, bengāļu, etiopiešu un pat poļu un lietuviešu ēdienus un sautējumus, beļģu vafeles, desertus, saldās pankūkas. Kā jau īstā tirgū, visus tirgotājus vieno interese par klientu un mudināšana nogaršot.

Kas gan var būt labāks par gastronomiskajiem izaicinājumiem svešā valstī? Par citiem interesantiem galamērķiem lasiet arī "Aero.lv".

Foto: Shutterstock

Par to, ka Londona ir arī viena no labākajām vietām, kur pavadīt adventes laiku, kad pastāvīgajiem tirgiem piepulcējas arī Ziemassvētku tirdziņi, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!