Foto: Shutterstock
Viens no iemesliem, kāpēc daudzi cilvēki ceļo, ir kulinārā pasaule. Arī tad, ja mājās izmēģināti itāļu virtuves labumi vai, meistarojot vakariņas, izmantotas no Turcijas vestās garšvielas, vietējo roku gatavotiem ēdieniem ir citāda garša un vērtība. Iedvesmojoties no "Trip Advisor", skaidrosim, kā tūristam neapjukt plašajā produktu un restorānu klāstā un ko vērts paturēt prātā.

Restorāni ar ēdienkarti angļu valodā


Angļu valoda ir viena no universālākajām valodām pasaulē. Ja neproti runāt vietējo mēlē, neapšaubāmi, šie restorāni šķiet visvilinošākie, taču patiesībā tos var vienkārši saukt par tūristu magnētiem. Bieži vien pie ēstuvju ārdurvīm stāv cilvēki, kuri aicina apmeklēt tieši konkrēto restorānu – ja šis darbinieks runā angliski un stāsta, ka tur iespējams nobaudīt, piemēram, garšīgāko paelju visā Spānijā, iespējams, viņš tikai mēģina tevi aptīt ap pirkstu, jo esi ārzemnieks. Tāpat nevar izslēgt iespējamību, ka šī iemesla dēļ šajās vietās par ēdienu samaksāsi vairāk nekā citur.

Interneta resursi un vārdnīcas


Paturpinot iepriekš minēto, nevajadzētu baidīties no vietām, kurās nav atrodama informācija par produktiem vai ēdieniem sev saprotamā valodā. Tam ir domāti interneta plašumi vai vārdnīcas! Ja arī tulkojums skaidrību īsti nevieš, ieraksti ēdiena nosaukumu meklētājā un apskati fotogrāfijas. Tad kļūs skaidrs, vai runa ir par zivi, makaroniem, dārzeņiem vai gaļas mērcēm.

Restorāni avīzēs un studentu vietas


Tāpat ieteikumu sarakstā vieta tiek dota arī vietējo avīžu apskatīšanai, jo arī tur iespējams atrast kāda restorāna nosaukumu. Pēc tam vērts uzjautāt kādam tur dzīvojošajam, kas īsti tā ir par vietu un ko tur var nobaudīt. Padomu ieteicams meklēt universitāšu apkaimē, kur sastopami studenti, kas lielākoties labprāt praktizē valodu un runā ar tūristiem. Starp citu, universitāšu rajonos var atrast arī garšīgas un lētas ēstuves, tāpēc arī par tām noteikti ir vērts vaicāt.

Kas garšo vietējiem?


Ja ar saviem ceļošanas kompanjoniem esat atraduši vietiņu, kas šķiet tīkama, bet aizvien nevarat izvēlēties, apstaigā apkārtējos galdiņus un neuzkrītoši uzmet aci viņu šķīvjiem. Iespējams, kaut kas pēc skata uzrunās arī tevi – un, ja jau ēd vietējais, tad jau vajadzētu būt gana labi!

Taču, ja sava ceļojuma laikā pa restorāniem nestaigā, bet dod priekšroku gatavošanai naktsmāju virtuvē, labs variants ir atvēlēt laiku cilvēku vērošanai, kuri dodas caur tirgus un veikalu ejām. Ieteicams vērst uzmanību, ko izvēlas vairums un kuri ir pirktākie produkti.

Ēdienreižu laiks


Dodoties uz ārzemēm, vienmēr ieteicams noskaidrot, kāds ir vietējo cilvēku ikdienas ritms. Piemēram, daudzās vietās siesta aizvien ir svēta lieta, tāpēc mazākie veikali un restorāni dienas vidū uz pāris stundām aizveras ciet. Tas nozīmē, ka maltīti nevarēsi ieturēt, kad vien vēlēsies. To noteiks tas, kā dzīve rit konkrētajā pasaules malā.

  • Šajā rakstā vari iepazīties ar pieredzes stāstu, kurā aprakstīti interesanti fakti par spāņu dzīvesstilu.

Iepriekšēja gatavošanās


Ļoti iespējams, ka, piemēram, dodoties ceļojumā uz Franciju, neiemācīsies visām zivīm nosaukumus, taču vēlams jau mājās iepazīties ar sev interesējošu produktu izrunu un rakstību. Jo īpaši tas attiecas uz cilvēkiem, kuri kategoriski nedrīkst vai nevēlas ēst konkrētas lietas.

Tomēr, ja vēlies ceļojumā baudītos ēdienus pagatavot arī mājās, šajā rakstā atradīsi dažādu Eiropas valstu nacionālo gardumu receptes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!