Foto: Shutterstock
Ikvienam, dodoties ceļojumā, vajadzētu aizdomāties par to, kā viņa klātbūtne ietekmē vidi un konkrēto galamērķi. Ilgtspējīga ceļošana ir par prātīgu un atbildīgu izvēļu pieņemšanu. Katrs pēc labākās sirdsapziņas pieņemtais lēmums kaut nedaudz vairāk uzlabo situāciju, un arī katrai mazākajai darbībai ir nozīme. Šoreiz, iedvesmojoties no "Lonely Planet", esam izvirzījuši praktiskus padomus, ko ieviest savos ceļojumos.

Dodies nesezonā vai uz ne tik tūristu iecienītiem galamērķiem


Tādas pilsētas kā, piemēram, Venēcija, Barselona un Dubrovnika ir ļoti iecienītas tūristu vidū. Lai gan tas ir pamatoti, lielie tūristu pūļi atstāj zināmas sekas. Līdzīgi ir ar vispopulārākajām pludmalēm Taizemē vai Filipīnās, kā arī dabas brīnumiem ASV, Islandē vai Japānā, kuri palēnām tiek iznīcināti, neatstājot citu izvēli kā uzstādīt aizliegumus to apmeklēšanai, lai zīmīgās vietas nesagandētu pavisam.
Foto: Shutterstock

Izvēloties nākamo galamērķi, padomā par kādu alternatīvu – neskrien pēc vispopulārākajiem galamērķiem, bet izvēlies kādu mazāk apmeklētu vietu, kas nebūt nav mazāk aizraujoša. Tas būs ieguvums tev pašam, neliekot lauzties cauri tūristu pūļiem, lai tikai uz mirkli apskatītu tik populāro vietu, bet tas uzlabos arī kopējo situāciju tūrisma jomā, nenoslogojot populārākos objektus. Ja nu kāds no šiem cilvēku pārpildītajiem objektiem ir tavs sapņu galamērķis – dodies uz to nesezonā, tādējādi vismaz atbalstīsi vietējos uzņēmumus laikā, kad ekonomiski tik labi nesokas.

Brauc, ne lido


Foto: Shutterstock

Lidošana ir ilgtspējīgas ceļošanas ienaidnieks, skaidro "Lonely Planet". Diemžēl dažreiz, ja ir jānokļūst kādā galamērķi, citas izvēles nav. Risinājums – lidot retāk, turklāt pievērst uzmanību aviokompānijām ar viszemāko emisiju līmeni.

Tā vietā, lai dotos vairākos īsos ceļojumos uz dažādiem galamērķiem, kur jānokļūst ar lidmašīnu, vari izvēlēties vienu garāku, savukārt pēc tam apceļot tuvākas un tālākas vietas pa sauszemi. Vērts padomāt arī par sabiedriskā transporta izmantošanu – vilcieniem un autobusiem.

Izvēlies videi draudzīgu nakšņošanu


Foto: Shutterstock

Pēdējos gados, pateicoties patērētāju attieksmei par šiem jautājumiem, mainās arī industrija. Un daudzi uzņēmumi īpaši piedomā pie stratēģijas, kas nāktu par labu gan planētai, gan arī to aktualitātei.

Tā, piemēram, daudzas viesnīcas piedomā pie piedāvājuma un maksimāli atsakās no plastmasas vai pat rīko dažādas kampaņas, kas nāk par labu videi. Viens no spilgtiem piemēriem ir "Accor Hotels", kas 2016. gadā tuvējās fermās iestādīja aptuveni 17 tūkstošus kokus par to naudu, kas bija ietaupīta, pēc klientu lūguma katru dienu nemazgāt dvieļus, skaidrots "Lonely Planet".

Domā par saražotajiem atkritumiem

Foto: Shutterstock

Vislabākais veids, kā samazināt atkritumu daudzumu, ir vienkārši izvairīties no to saražošanas. Piemēram, ja ceļo vien ar mugursomu un plāno maltītes taisīt pats, parūpējies par to, lai līdzi būtu vairākkārt lietojamie trauki, tādējādi nebūs jāskrien uz veikalu pēc plastmasas izstrādājumiem. Tas pats attiecas arī uz ūdens pudeli un kafijas krūzi.

Protams, līdzīgi kā mājās, arī ceļojumos vērts pievērst uzmanību iepakojumam veikalos, līdzi ņemt savu tašiņu, kā arī padomāt par higiēnas precēm, piemēram, somā iekraujot šampūnziepes un citus mūsdienīgi ērtus risinājumus, kas atvieglos ikdienu gan pašam, gan arī nenodarīs skādi videi.

Atbalsti vietējos uzņēmumus


Foto: Shutterstock

Ja galamērķī plāno tērēties, padomā kārtīgi, kur tava naudiņa aiziet un kāda būs attiecīgā pieredze. Vai vēlies doties uz kādu valsti, bet beigās to nemaz līdz galam neiepazīt? Dzīvo vietējo piedāvātās naktsmītnēs, ēd viņu restorānos un iegādājies produktus, kas veidotas viņu rokām. Tieši tā tu vari atbalstīt viņus uz uzlabot arī ekonomisko situāciju.

Arī tādas iniciatīvas kā "I Like Local" palīdz šajā procesā. Bieži vien, neraugoties uz tūristu pūļiem, vietējie absolūti nenopelna, bet šī platforma, savedot kopā tūristu ar vietējo, rada ilgtspējīgus ienākumus vietējiem 19 valstīs Āzijā un Āfrikā. Gala rezultātā visi ir laimīgi – ceļotāji gūst autentisku pieredzi, bet vietējais var paturēt nopelnīto 100 procentu apmērā.

Rūpīgi izvērtē ikvienu pieredzi, kas saistīta ar dzīvniekiem


Foto: Shutterstock

Nevar noliegt – dzīvnieki vilina, un it īpaši tad, ja tiem var pietuvoties neikdienišķi tuvu. Tomēr vienmēr vajadzētu padomāt par to ikdienu un apstākļiem konkrētajā vietā. Ja ļoti vēlies redzēt kādus savvaļas zvērus, rūpīgi izvērtē vietas, kur pret dzīvniekiem izturas pienācīgi un viņi dzīvo atbilstoši viņu dzīves ritmam, netiek mocīti.

Dzīvniekus nevajadzētu izmantot cilvēku izklaidēšanai – tiem vajadzētu dzīvot tieši tādu dzīvi, kā tas ir dabā paredzēts. Izvairies no kāpšanas ziloņu mugurā un jebkādas pieredzes, kur dzīvnieki uzvedas nedabiski. Atceries, ka maksājot par šīm pieredzēm, tu atbalsti dzīvnieku mocīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!