Foto: Publicitātes foto
Izslēdziet savus mobilos tālruņus, lai kopā ar ģimeni vai labiem draugiem dotos baudīt mieru. Kihnu salā Igaunijā.

Kihnu salā var nokļūt ar prāmi no Pērnavas ostas. Brauciens ilgst 2 ar pusi stundas un biļetes cena ir vidēji 5 eiro. Ar prāmju satiksmes sarakstu un biļešu cenām varat iepazīties šeit.

Kihnu ir septītā lielākā no 1500 Igaunijas salām. Pirmie to apdzīvojuši roņu mednieki un zvejnieki. Kamēr vīri atradušies jūrā, salu pārvaldījušas sievietes, tāpēc Kihnu izveidojusies matriarhāta sabiedrība, kurā nozīmīga loma ir kultūras vērtību saglabāšanai.

Viena no Kihnu raksturīgākajām lietām ir sieviešu rokdarbi - zeķes, cimdi, svārki un blūzes raksturo spilgtas krāsas, sarežģīti izšuvumi un košas līnijas, kuru motīvi sakņojas senajās leģendās. Atšķirībā no salas vīriešiem, sievietes tradicionālos tērpus valkā arī ikdienā, tāpēc nebrīnieties redzot tautastērpā tērptu kundzīti braucam ar motociklu vai traktoru.

Kihnu ir ideāla vieta pastaigām, zvejošanai, braukšanai ar divriteni vai vienkārši draudzīgo vietējo iedzīvotāju iepazīšanai.

Lai uzzinātu ko vairāk par unikālo, UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto Kihnu kultūru un vēsturi, jādodas uz Kihnu novadpētniecības muzeju, kurš iekārtots bijušajā Sērekilas skolas ēkā. Te var apskatīt visu, kas saistīts ar salinieku ikdienas dzīvi - darbarīkus, apģērbus, rokdarbus, mēbeles kā arī dažādas izstādes.

Kihnu salas senās Metsamaa sētas māju kompleksā, kurā ietilpst dzīvojamā ēka, klēts, pirts, virtuve un pagrabs, apskatāmi salai raksturīgie saimniecības piederumi, tautastērpi un rokdarbi.

Kihnu Svētā Nikolaja baznīca sākotnēji celta kā luterāņu dievnams, taču pēc tam, kad 1846. gadā Kihnu iedzīvotāji gandrīz pilnībā pārgāja pareizticībā, pēc cara Nikolaja I pavēles luterāņu baznīcas ēka tika nodota pareizticīgo draudzei un zvanu tornim tika uzbūvēts sīpolveida jumts.

Kihnu bāka ir viena no četrām čuguna bākām Igaunijas piekrastē. Tā tika uzcelta 1865. gadā, piegādājot jau gatavas bākas daļas no Anglijas un pēc tam Kihnu tās saliekot kopā vienā būvē. Bākas apgaismojums atrodas 29 metrus virs zemes un 31 metru virs jūras līmeņa. 17 gadus bāka apmeklētājiem bija slēgta, taču šogad bākas skatu tornis atkal gaida skaisto skatu un krāšņo saulrietu vērotājus.

Kad jūtaties piesātinājušies ar kultūru un vēsturi, varat doties izbraucienā ar zvejas motorlaivu pa Kihnu līci vai piknikā uz mazajām saliņām. Brauciens iepriekš jāsaskaņo ar kapteini , bet šādas izpriecas cena - apmēram 32 eiro.

Ja vēlaties gūt ieskatu Kihnu zvejnieku dzīvē, varat doties zvejas reisā Kihnu šaurumā kopā ar diviem vietējiem "jūras vilkiem". Vakarā dosieties jūrā ielaist tīklus, bet agrā rītā tos izcelt. Tad sekos zivju izņemšana no tīkliem un to tīrīšana. Ja ir vēlēšanās, saimnieki no tūrisma sētas "Tolli" piedāvā sazvejotās zivis kūpināt. Laivā ir vieta 10 cilvēkiem un zvejošanas brauciens izmaksās 109 eiro.

Kihnu tiek piedāvātas arī ekskursijas vaļējā automašīnas kravaskastē, kurā uz soliņiem savietojas 25 cilvēki. Šādā veidā iespējams apceļot visus Kihnu ciemus un svarīgākos apskates objektus. Cena - 50 eiro par stundu.

Kur nakšņot: atpūtas nams "Kaalu", pansija "Pihlaka", tūrisma lauku sēta "Tolli", Kihnu osta, viesu nams "Kastani".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!