Foto: PantherMedia/Scanpix
Simtiem stāstu par Barselonu ir jau sacerēts. Šis būs manējais. No sevis, bez neviena ceļveža, kurā, visticamāk, atradīsiet daudz plašāku un saturīgāku informāciju. Toties dzīva pieredze.

Barselonā esmu sabijusi daudz reižu, un droši varu teikt  - tā ir mana mīļākā vieta uz pasaules. Veca, majestātiska, apbružāta un mazliet bīstama, bet ļoti, ļoti mīļa.

Barselonā atradīsies vieta ikvienas nācijas vai interešu grupas pārstāvim, jaunam vai vecam, aktīvistam vai lēnam baudītājam. Vai variet iedomāties daudz pilsētu, kurā vienkopus atrodams izcils kultūras piedāvājums, karsta pludmale, vienkārša, bet ļoti garda virtuve, nekur citur neatrodama neatkārtojama arhitektūra, vājprātīga naktsdzīve un nenogurdināms šopings?

Ierodoties Barselonas lidostā, ieelpojiet gaisu uzreiz aiz lidostas durvīm. Jūtiet? Silta gaisa straume, magnoliju un pļavu sīkpuķīšu pieliets, un... pilnīgi netverams piedzīvojums ir TUR.

Ja Barselonā esiet pirmoreiz, pirmais gājiens, visticamāk, būs  pilsētas galvenās artērijas - La Ramblas - virzienā, kuru noslēdz vissvarīgākais pilsētas laukums Placa de Catalunya. No Ramblas apmeklējuma nevarēs izvairīties. Šī iela nekad neguļ - vienalga, cikos pa to sadomāsiet paieties. Jāuzmanās no veikliem kabatzagļiem, kas apstrādās jūs tā, ka mūžā nepamanīsiet. Mūsu puiši tā pavēlāk izgāja pēc alus, satika brīnumdaiļas tumšādainas meitenes, parunājās (vismaz tā viņi mums zvērēja:), un tikai pēc minūtēm piecām atklāja - ui, bet telefons kur palika?

Uz Ramblas atrodas viens no jaukākajiem tirdziņiem pasaulē La Baqueria. Nav lēts, it ne maz nav lēts, taču nevarēsiet atteikt sev svaigo augļu kokteiļus vai dažādu zemju saldumus. Tirgus restorāniņi jeb letes, aiz kuriem saimnieko daudz pieredzējuši vīri, kas agrās rīta stundās no zvejniekiem saņem rīta lomu, lai dienas garumā to pasniegtu garām skrienošajiem ofisu darbiniekiem un tūristiem, kas vaļā mutēm nevar vien beigt brīnīties par jūrmasmātes iemītnieku daudzveidību.

Omāri, krabji, vēži, garneles, austeres, dažādi moluski, ko svarīgais saimieks apceps uz pannas vai pasniegs svaigus kopā ar kādu eksotisku mērci. Līdz ar tapu kalniem, kas kārdinoši būs sabūvēti uz katra no Barselonas restorānu letēm, un kādu lāsīti svaiga baltvīna - pusdienlaiks var ievilkties dziļā pēcpusdienā. Un palielā rēķinā arīdzan, bet ... ir to vērts. Zināšanai - tapas ir nelieli uzkodu, visbiežāk maizīšu šķīvīši, uz kurām salikti tradicionāli kataloniešu gardumi - ar sieru pildīta paprika, kartupeļu salāti, omletes, īpaši samarinētas sardīnes u.c. No šiem gardumiem pilnīgi mierīgi varētu pārtikt visu dienu.

Gaudi pieskāriens padara Barselonu par īpaši maģisku vietu. Guela parks ir visuzskatāmākais izcilā kataloņu arhitekta talanta pierādījums. Taču pārvietojoties pa Barselonu, laiku pa laikam iznirs ēkas, kuras uzlūkojot šaubas neradīsies - Antonio Gaudi. Bērnībā celto smilšu piļu smailes, dabai raksturīgās plūstošās formas, noslēpumainas arkas - pasaku valstība, ko vērts aplūkot tuvāk. Uz Gaudi projektētās Casa Mila jumta terasi ir jādodas vakara stundās, lai noklausītos kādu jauku dzīvās mūzikas koncertu. Un visbeidzot, Sagrada familia - kristīgās pasaules citadele, ko iesaku vairākkārt apriņķot un apskatīt no ārpuses. Nav vērts pavadīt pusi dienas rindā, lai iekļūtu baznīcā un apskatītu interjeru, kas arī, protams, ir ārkārtīgi skaists, tomēr rindā pavadītais laiks nebūs tā vērts.

Pēdējo reizi mēs Barselonā pabijām ikgadējā San Miguel Primavera mūzikas festivāla laikā, kas ir kaut kas līdzvērtīgs mūsu Positivus. Taču pilsētā nemitīgi notiek koncerti un festivāli. Jāskata kāds no ceļvežiem, un - uz priekšu.

Ir kāds mazs, jauks restorāniņš vakariņām, ko jāmeklē El Barri Gotic vecpilsētas rajoniņā pa kreisi no Ramblas, ja stāvat ar seju pret jūru - " Los Caracoles". Restorāns ir darbojies ik dienas, kopš 1835. gada, un tas jūtams jau šajā vietā ieejot. Pirmā telpa, kurā nonāksiet, ir milzīga virtuve ar vecām krāsnīm un dzīvo uguni, uz kuras prasmīgi vīri šmorēs  sivēnu, jūrasveltes vai tradicionālo paelju. Grozāmies mutēm vaļā, taču viesmīlis ilgi neļauj uzkavēties versmā, vedinot uz mājīgām nelielām restorāna istabām aiz virtuves. Maltītē varēs baudīt tradicionālu Vidusjūras virtuvi, kuru vienā brīdī par īsti jautru padarīs vietējie, nacionālos tērpos ģērbtie muzikanti. Vēl viens Barselonas cienīgs vakars.

Starp citu, stilīgiem bāriņiem un restorāniņiem pilns ir arī El Raval rajons tieši iepretim El Barri Gotic pa labi no Ramblas. Jaunajai paaudzei šis rajons noteikti patiks vairāk.

Lielākā uzdzīves un vēderprieku paradīze tomēr ir La Barcelonetta. Rajoniņš, kurā ikviena vieta ir īpaša. Uz jahtu mola viena aiz otras rindojas deju zāles. Desmit, divdesmit, kas to vairs atceras. Tomēr jāpaliek možam, jo pāris metru attālumā tomēr ūdens. 

Par pludmali runājot, daudz jaukāka tā būs, ja pabrauksiet tā patālāk uz vienu vai otru pusi no Barselonas pilsētas centra. Pašā pilsētā neko labu no pludmales atpūtas gaidīt nevar  - pūļi, troksnis, uzbāzīgi sīktirgotāji un visādi salašņas, no kuriem jāsarga mantas. Romantiku jāmeklē, ņemot mašīnu un braucot Tarragonas virzienā - uz Sidges, kuras tuvumā, starp citu, atrodas viens no Eiropas ievērojamākiem ūdens atrakciju parkiem Port Aventura - visu vecuma bērnu paradīze.

Es varētu stāstīt par Barselonu vēl un vēl, katrā reizē ir bijuši piedzīvojumi un dēkas. Ir vienkārši jāņem, jābrauc, jāienirst pilsētas organismā, jāplūst pat tās dzīslām un jāsajūt.

Mīlu Tevi, Barselona!

Noderīgās frāzes:

Buenas dias! - labdien

Gracias! - paldies

Por favor - lūdzu. Šo frāzi parasti lieto teikuma beigās.

Donde esta... ? Lūgums parādīt ceļu. Jums veiksies, ja uzrunātais vienkārši norādīs vajadzīgo virzienu, pretējā gadījumā jums nāksies klausīties garos un sarežģītos skaidrojumos.

Adios! - uz redzēšanos

Yo querria una bottega de vino rojo de la casa por favor - vēlētos vienu pudeli mājas sarkanvīna, lūdzu.

una cerveca o una aqua - vienu alu vai vienu ūdeni

Curason - sirds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!