Foto: DELFI
No 2222 Igaunijas salām Prangli ir četrpadsmitā pēc lieluma. Arī vienīgā, kur ir savs dabasgāzes urbums, ar kuru ir pietiekami, lai uzceptu olu kulteni. Cilvēki te dzīvo vairāk nekā 600 gadu. Kādreiz šeit dzīvoja pirāti, pēc tam zvejnieki, bet reiz no debesīm nokrita lidotājs un padarīja par savām līgavām vairākas vietējās meitenes. Tagad uz Prangli ved vecus automobiļus, tūristus gaida aizaugušu pļavu ieskautas mājiņas un alā ierīkota pirts, bet dienas laikā atbraukušie var sasildīt organismu uz ledāju atnestajiem laukakmeņiem.

"Kappu rakkt šeitt ir ļotti grūtti – daucc akmeņu!" melanholiski paziņoja Arvo, igauņiem netipiski veikli notvēris lapseni, kas bija iekodusies manā miega artērijā. Vietējie Prangli salas iedzīvotāji Arvo dēvē par "naksitralli" jeb pašdarbnieku. Gan rokas, gan PSRS Tautsaimniecības sasniegumu izstādē piešķirtā medaļa viņam ir no zelta – viņš no žiguļiem izgatavojis rallija auto "Apollo-Sojuz" kosmonautu treniņiem. Pats kosmonauts Ļeonovs ar Arvo dzēris konjaku, uzkožot piecstāvīgo torti "Viru". Savukārt Arvo ar zelta rokām saskrūvētos automobiļos 20 gadus ir piedalījies sacīkstēs Biķernieku trasē Rīgā.

Varēja izpalikt gan medaļas, gan zelta rokas, ja 1953. gada martā nebūtu nomiris Staļins. Tolaik visu trīs gadus vecā Arvo ģimeni bija paredzēts izsūtīt uz Sibīriju. Mammas draudzene, kura strādāja pastā, ieraudzīja vēstuli no Arvo tantes, kura bēga uz Šveici un bija precējusies ar Vērmahta kareivi, un paziņoja, "kur pienācās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!