Foto: Privātais arhīvs
Zane Eniņa ir ceļotāja, kas pabijusi vairāk nekā 75 valstīs un gadu gaitā sakrājusi varenus piedzīvojumu stāstus. Zane plašāku atpazīstamību ieguva neilgi pirms ceļojuma uz Antarktīdu un Dienvidameriku, kad lūdza sabiedrības atbalstu savu sapņu piepildīšanai, uzsākot pūļa finansēšanas kampaņu jeb operāciju "Pingvīns". Lai arī sabiedrības reakcija nebija viennozīmīga, Zanei savu sapni izdevās piepildīt. Par līdzekļu piesaistīšanu šim ceļojumam un neaizmirstamo pieredzi tālajās zemēs viņa raksta arī savā pirmajā grāmatā "Nekaunīgais pingvīns", kas iznāca pērnā gada nogalē.

Zane dzīvo mežā un lielākoties dara to, kas viņai patīk. Daļa dzīves tiek veltīta darbam komunikācijas jomā, bet pēdējos gados Zane cenšas vairāk darboties ar rokām – viņa ada, strādā ar koku, rosās pa virtuvi. Vasarā daudz laika tiek veltīts dārzam, lai izaudzētu pārtiku pašu lietošanai. Tāpat Zane labprāt lasa ogas un sēnes, bet ziemā – grāmatas. Viņa cenšas rūpēties par savu un apkārtējo veselību, tāpēc ikdienā daudz staigā, lieto dabas veltes, kā arī nodarbojas ar jogu.

Zani pavisam noteikti raksturo arī ceļošana, kas viņai nav sveša jau kopš bērnības. Kā teic pati, arī viņas vecāki ir dulli ceļotāji. "Liela daļa bērnības pagājusi laivās, mašīnās, teltīs. Pamatā ceļojām pa Latviju, bet kādreiz pabijām arī ārpus tās – cik nu padomju laikos tas bija iespējams. Studiju laikos radās pirmā izdevība nonākt citviet – aizbraucu uz studentu pasākumiem Polijā, Čehijā, Somijā, Šveicē. Pēc tam turpināju ceļot, kā daudzi cilvēki to dara, atvaļinājuma laikā uz pāris nedēļām izbraucot uz tuvākām vai tālākām ārzemēm. Tomēr tā pa īstam ceļot sāku pirms astoņiem gadiem, kad ar mugursomu plecos apceļoju Eiropu, Āziju, Kanādu, ASV, Austrāliju, Dienvidameriku, maķenīt Āfrikas un Antarktīdu."

Kopumā apceļotas vairāk nekā 75 valstis – dažas iepazītas tikai mazliet, bet citas, piemēram, Kanāda, ASV, Indonēzija un Spānija, izbraukātas krustu šķērsu. Ceļojumu galamērķi un ceļā pavadītais laiks ļoti atšķiras, stāsta Zane. Viņas garākais ceļojums ilga vairāk nekā gadu, un tā laikā tika apceļota Dienvidamerika, Lieldienu sala, Antarktīda, Kanāda, ASV un Filipīnas. Savukārt citkārt viņa varējusi ceļot vien dažas nedēļas gadā – viss atkarīgs no darba un dzīves situācijas.

Ceļotāja stāsta, ka ir milzīga atšķirība ceļot ar vai bez atpakaļceļa biļetes kabatā. Brīdī, kad ceļam nav galamērķa, iespējams pilnībā ļauties plūsmai – tā aiznes uz visneparastākajām vietām. "Brīvības sajūta laikā un telpā ir brīnumaina – pamosties no rīta, sakrāmē mugursomu un dodies jebkurā virzienā. Tas ir mans iemīļotākais ceļošanas veids. Protams, bieži tas nav iespējams, tāpēc jebkura iespēja kaut uz brīdi pabūt ceļā ir lieliska. Šobrīd, kā daudzi, ceļoju pa Latviju un katru dienu atklāju ko jaunu – kaut tikai izejot pastaigā pa piemājas mežu," teic Zane.

Zane Antarktīdā.

Zanes lielākais ceļojums bijis tieši uz Antarktīdu, par ko pagājušā gada nogalē iznākusi arī grāmata "Nekaunīgais pingvīns", kura īpašu uzmanību izpelnījusies ne tikai kaislīgāko ceļotāju vidū vien. Vaicāta, kā radās ideja tieši tagad izdot savu pirmo grāmatu, Zane atbild: "Mana ceļojuma bloga lasītāji jau sen mudināja izdot grāmatu, bet man šķita, ka tas nav nepieciešams – piedzīvojumi jau aprakstīti blogā. Galu galā nav ko lasīt par ceļošanu, vienkārši jāceļo pašam. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!