Foto: Norberts Kazlausks
Dodoties uz Ņujorku, nekad nevari zināt, kā izvērsīsies iepazīšanās ar sapņu pilsētu. Vieni ar prieku pēta arhitektūru, citus savos valgos ievelk izklaides, bet daži ceļotāji lielāko laika daļu velta ēdienu kultūrai un atklāj, ka laimes sajūta var būt saistīta arī, piemēram, ar brokastīm! Ar saviem gastronomiskajiem iespaidiem dalās nupat no Ņujorkas atlidojušais "Aero.lv" ceļojumu eksperts no Lietuvas Norberts Kazlausks.

"Jā, Ņujorka bija un joprojām ir manu ceļojumu "bucket list" augšgalā. Ar draudzeni lidojām lielu cerību un sapņu pilni par to, kā viss būs. Ceļojām uz īsu laiku, tikai uz četrām dienām, tāpēc bijām entuziastiski noskaņoti ilgi gaidītajai Ņujorkas pieredzei – īsā laikā sapņojām redzēt pēc iespējas vairāk.

Foto: Norberts Kazlausks

Tā arī bija! Četru dienu laikā, ik dienu pieveicot vismaz 20 kilometrus, Manhetena kļuva par visu laiku labāko apmeklēto pastaigu laukumu ar nebeidzamām ielām, horizontā redzamiem debesskrāpjiem, bezgalīgu cilvēku jūru un neskaitāmām izvēles iespējām par to, kur aiziet, ko ieraudzīt, ko darīt, ko nogaršot.

Nogaršot visu nevarējām – pārāk maz laika un pārāk daudz izvēles iespēju, tāpēc visvairāk uzmanības veltījām brokastīm, kas šeit, ak Dievs, bija dārgas, bet ideālas!

Protams, ir naivi cerēt, ka labu brokastu vietu var atrast jebkur. Paveikties var, bet likteņa varā pilsētā, kurā visa ir tik daudz, savas brokastis neatstātu. Lai ceļojuma laikā nevajadzētu pārlūkot internetu, vairāk laika paliktu ekskursijām pa pilsētu un mēs būtu garšīgi paēduši, izveidoju savu Ņujorkas brokastu ēdienkarti. Viss Manhetenā ir viegli sasniedzams kājām, bet pa ceļam ir objekti, kas ir jāredz.

'Clinton St. Baking Company'

Ne pārāk cieti un ne pārāk šķidri izcepta ola, nedaudz biezāk nekā pie mums vienkāršs nogriezts un apcepts krūtiņas gabaliņš, kārtīgi apgrauzdēti ziedkāposti, lēni kūstošs sviests, ievārījuma krūzīte, svaiga apelsīnu sula un ideāli mīksta maizīte. Skan kā vilinoša kaloriju bumba? Padodieties amerikāņu kārdinājumam! Šajā lieliskajā vietā ar draudzeni iegriezāmies otrreiz, bet pilsētā, kurā ir miljoniem labu izvēļu, tas ir labs rādītājs!

Atzīmējiet "Clinton St. Baking Company" kā obligāti apmeklējamu vietu, apsolu, ka nenožēlosiet. Izvēle šeit ir plaša – no visām iespējamām olas variācijām līdz milzu vafelēm ar apgrauzdētu vistas gaļu virsū. Kafija nav slikta, bet man tumši melnās krāsas dzēriens no termosa nešķiet gards.

Tādu kā jūs, kas atnāca uz šejieni nogaršot amerikāņu brokastis, būs daudz. Nāk arī vietējie, tāpēc ņemiet vērā, ka ir normāli brīvu galdiņu gaidīt pusstundu, bet nedēļas nogalēs – no pusotras stundas līdz pat vairākām stundām. Patiesību sakot, jo pie restorāna redzat garāku dzīvo rindu, jo garšīgāks ēdiens tajā būs. Tāda kultūra – labs ēdiens ir jāgaida.

'The Butcher's Daughter'

Mums šī vieta bija ērta, jo dzīvojām netālu, taču tas nav vienīgais iemesls, kādēļ iesaku šo nelielo kafejnīcu. Nosaukšu trīs. Pirmkārt, atnāciet uz šejieni, ja vēlaties vismaz ar acs kaktiņu redzēt, kā izskatās "raw" ēdiena kafejnīca Ņujorkā. Otrkārt, atnāciet uz šejieni brīnišķīgās, pavisam atšķirīgas no ierastās, apkalpošanas kultūras dēļ. Treškārt, atnāciet uz šejieni, ja vēlaties redzēt, kā izskatās sulu un dārzeņu "restobārs", kurā ar dārzeņiem un augļiem rīkojas kā kautuvē ar gaļu.

Rezultāts ir lielisks! Garšīga un atspirdzinoša svaigas garšas šalts kuņģim, kas vismaz uz īsu brīdi vēlas atpūsties no gaļas. Gatavo tāpat kā daudzās lieliskās vietās – uz vietas, aiz bāra letes, tā, lai visu redzētu un saostu. Šeit būs pankūkas, olas, sviestmaizes. Nemelošu – porcijas mazākas nekā jūsu galvā ir iestrēdzis amerikāņu ēdiena porcijas tēls, bet lieku galvu ķīlā, ka paēdīsiet patiešām sātīgi.

Foto: Norberts Kazlausks

'Dominique Ansel Bakery'

Ja vieglām brokastīm vai otrajām brokastīm vēlaties dārgus, bet patiešām brīnišķīgus desertus un lieliskas sviestmaizes, dodieties uz "Dominique Ansel Bakery". Šeit gandrīz vienmēr ir rinda gan pie kases, gan galdiņa. Viņiem ir daži garšīgu sviestmaižu veidi un ļoti plaša, uz vietas gatavoto saldumu izvēle. Izskatās ideāli, bet garša – pasakaina!

Es nogaršoju sviestmaizi ar plūkātu cūkgaļu – sātīga, varbūt nedaudz sausa, bet ļoti garšīga. Desertam paņēmu tasīti vidēji stipras kafijas ar riekstu sviestu un cepumu ar melleņu pildījumu, ko negribējās notiesāt līdz galam.

Kaut ko līdzīgu Lietuvā man patiešām ir sarežģīti atrast, bet, lai varētu vismaz daļēji nogaršot kaut ko līdzīgu, apmeklējiet sviestmaiznīcu un desertnīcu "Sluoksniai"– ideja ir līdzīga, bet ēdiens, salīdzinot ar "Dominique Ansel Bakery", pagaidām ir standarta.

'Westville'

Vai, apmeklējot Ņujorku, var iztikt bez vizītes Bruklinā? Bez šaubām, ka nevar! Ja turp dosieties, ir lieliski nofotografēties slavenā Manhetenas tilta fonā, jo netālu būs brīnišķīga vieta maltītei –"Westville". Nemelošu, sakot, ka tā patiešām ir populāra amerikāņu vieta ar īpaši sātīgiem un kvalitatīviem ēdieniem.

Izvēle nebija viegla, bet pēc nogaršošanas noteikti varu ieteikt sātīgo burito ar, iespējams, garšīgāko (garšīgāku pat par omītes) kartupeļu biezeni. Izskatās ne visai labi, bet garša lieliska. Kad apēdīsiet, ticiet man, gribēsiet vēl.

'Fiat Cafe'

Doties projām, kamēr nav nogaršotas vietējās pankūkas, nav ieteicams, tāpēc pēdējām brokastīm jau ar atpakaļceļam sapakotām somām izvēlējāmies nelielu itāļu kafejnīcu, kurā tiek gatavotas amerikāņu pankūkas.

Biezas, kas kā sūklītis sasūc kļavu sīrupu, nelielas pannas izmēra pankūkas ar augļu kalnu virsū un blakus papildu olu, lai būtu sātīgāk, bija neatkārtojama ekstāze garšas kārpiņām, kas nogurušas jau no ierastajām lietuviešu pankūkām. Šķiet, ka paēdi, bet šķīvī vēl puse porcijas, tāpēc turpini ēst – atstāt taču ir pārāk garšīgi.

Amerika – kultūru katls, kurā vietu sev atrod visi meklētāji. Tā arī šajā kafejnīcā vienā garšu harmonijā saplūst šķipsniņa Itālijas, pilīte Francijas un porcija īstas Ņujorkas – labu apetīti!

Foto: Norberts Kazlausks

Epilogs – brokastis lidmašīnā

Ceļojot uz Ameriku, pirmās brokastis, protams, ir lidmašīnā, tāpēc ar tām arī vēlos noslēgt savu ieteikumu sarakstu. Protams, jūsu brokastu ēdienkartes kvalitāte ir pilnīgi atkarīga no lidsabiedrības, ko izvēlēsieties savam sapņu ceļojumam, tāpēc, ja ceļojumu vēl tikai plānojat, pajautājiet padomu un izvēlieties tādu, kas neliks vilties. Mana izvēle – "Finnair".

Deviņas stundas "Airbus A330-300" biznesa klasē nešķita garlaicīgas, bija ērti un patīkami. Uzreiz pēc iekāpšanas lidmašīnā stjuarte uzkar mēteli, pacienā ar glāzi putojoša dzēriena un ļauj iekārtoties. Lidmašīna dodas Atlantijas okeāna virzienā, bet pie mums atceļo viegla uzkoda, sātīgs pamatēdiens un kārums. Uzkodām iesaku pasūtīt vieglus salātus ar lasi un mārrutkiem. Ticiet man, zivs šeit ir lieliska. Pamatēdienā pasniegtā gaļa bija sulīga un sātīga. Kafiju lidmašīnā jau kādu laiku nedzeru, taču no tējas neatsakos. Bet pie tās lieliski piederas arī desertā pasniegtie pīrādziņi. Kad līdz nolaišanās brīdim paliek pāris stundas, stjuarte ar smaidu pasniedz sātīgus vistas salātus ar sparģeļiem, siltu maizīti un augļu trauciņu. Viegli un tieši tas, kas vajadzīgs, lai pietiktu pāris stundu braucienam no lidostas līdz mājoklim."

Ja neliela atpūta Ņujorkā ietilpst tavos ceļojuma plānos, vērts izpētīt, ko šajā pilsētā izbaudīt bez garšas kārpiņu palutināšanās. Idejas atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!