Foto: Shutterstock
Atvaļinājumu sezona vēl tikai uzņem apgriezienus, bet līdz ar to diemžēl arī aktīvās un trakulīgās atpūtas sekas ārstu kabinetos un slimnīcu uzņemšanās manāmas arvien biežāk. Ja nelaime gadījusies tepat Latvijā, atliek vien klausīt ārstam un dziedēt savainojumus, bet ko iesākt, ja esi ārzemēs un mājupceļš ir tik garš, ka jālido? Izrādās, ka šādos gadījumos ir īpaši noteikumi un ieteikumi, kas jāņem vērā.

Tie, kas redzējuši padomju laika klasisko filmu "Briljanta roka", noteikti atcerēsies slaveno epizodi "Pamodos ģipsī!". Ja lauzta roka, protams, jāievēro ārsta norādījumi, bet atgriešanās dzimtenē, visticamāk, problēmas nesagādās, jo papildu sēdvieta nav nepieciešama. Tomēr arī šādā situācijā jāzina dažas lietas, ja vēlaties lidot mājup. Īpaši noteikumi ir arī tad, ja traumu guvis bērns. Vairāk lasiet šeit.

Savukārt, ja traumēta kāja, problēmas jau var būt krietni nopietnākas. Lūk, "Facebook" ieraksts, kurā šādā situācijā nonākuši arī pieredzējuši ceļotāji!

Vai un kā drīkst lidot, ja lauzta kāja?

"airBaltic" lidojumos pasažierim ar ieģipsētu kāju ir atļauts lidot ar nosacījumu, ka kāju ir iespējams salocīt celī un persona var atrasties standarta lidmašīnas sēdvietā, stāsta uzņēmuma pārstāve Daniela Bergmane. Lidojuma laikā pasažierim ir atļauts sēdēt tikai pie loga, izņemot avārijas izejas rindas. Ja ieģipsēto kāju var salocīt celī, un pasažierim nav nekādu citu traumu vai veselības problēmu, ārsta zīme nav obligāta. Tomēr šādos gadījumos vienmēr ieteicams konsultēties ar aviokompānijas pārstāvjiem un noskaidrot visas prasības, lai nesaskartos ar neērtībām lidostā, jo dažādām aviokompānijām noteikumi var nedaudz atšķirties.

Ja ieģipsēto kāju var salocīt celī un pasažieris var sēdēt standarta lidmašīnas sēdvietā, papildu vietu lidmašīnā nav jāiegādājas, taču gadījumā, ja pasažiera ērtībai ir nepieciešams vairāk vietas, ir iespējams iegādāties papildu sēdvietu blakus, skaidro Bergmane. "airBaltic" arī nodrošina iespēju bez maksas saņemt ratiņkrēslu ar pavadoni lidostā.

Foto: Shutterstock

Gadījumā, ja kāja ir ieģipsēta pilnībā un to nav iespējams salocīt celī, "airBaltic" lidojumos lidot nevar, jo lidmašīnas salonā nav vietas, kur ir iespējams novietot pilnībā ieģipsēto kāju. Ja pasažieriem ir bijusi hospitalizācija vai citas nopietnas traumas vai operācijas, pasažiera ārstam var būt nepieciešamība aizpildīt un nosūtīt "airBaltic" īpašu medicīnisko veidlapu, lai saņemtu apstiprinājumu, ka pasažierim ceļot ir droši. Lai saņemtu šo apstiprinājumu, medicīnisko formu nepieciešams iesūtīt ne vēlāk kā divas darba dienas pirms izlidošanas.

Papildu informācija par ceļošanu personām ar īpašām medicīniskām vajadzībām ir atrodama "airBaltic" mājaslapā.

Kas jāņem vērā, ja lido un kāja ir ģipsī?

Saistībā ar lūzumu kājai spiediena maiņas lidojot nekaitēs, skaidro Illa Mihejeva, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste. Tomēr problēmas varētu sagādāt tūska, kas rodas un pastiprinās, ja traumētā kāja novietota mazkustīgā vai nepareizā pozīcijā, kā arī tāpēc, ka lidojot nav iespējams veikt ārsta ieteiktos vingrinājumus tūskas mazināšanai. Tāpat pastāv trombozes risks.

Jautāta, kā padarīt lidojumu vieglāku un nodarīt mazāku ļaunumu jau tā samocītajai kājai, daktere Mihejeva iesaka uzmanīt, lai kāja netiktu novietota zemākajā iespējamajā pozīcijā – proti, lūgt stjuartiem rast iespēju nedaudz pacelt kāju. Iepriekš noteikti jābrīdina lidojumu pavadoņi, ka šāda nepieciešamība būs. Tāpat ārste iesaka vingrinājumu, kas varētu palīdzēt lidojuma laikā – regulāra muskuļu sasprindzināšana, bet ne aktīva kustība savainotajai ekstremitātei.

Tāpat pirms lidošanas noteikti jākonsultējas ar ārstu, lai ceļotājs būtu informēts par to, ko drīkst un ko nedrīkst pārlidojuma laikā. Noteikti jāpalūdz izziņa par to, ka veselības stāvoklis atļauj lidot.

Pirms došanās ceļā pārbaudi, vai esi iegādājies ceļojuma apdrošināšanu, bet, ja plāno aktīvi atpūsties, apskati, vai apdrošināšana sedz šādās aktivitātēs gūto traumu ārstēšanas izmaksas. Vairāk par ieteikumiem, kas jāņem vērā ceļotājiem, lai brauciens būtu drošs, lasi arī šajā rakstā, kur konsulārā dienesta speciālisti sniedz atbildes uz svarīgiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!