Foto: Shutterstock
Gluži tāpat kā klīst leģendas par tiem, kas apņēmušies skriet, tomēr to nevar darīt, kamēr nav iegādāts modīgs sporta tērps un citi pārvērtēti aksesuāri, arī pārgājienu ekipējuma klāstā atrodamas dažādas lietas, kas ir tik interesantas, ka sāk šķist – tās obligāti nepieciešamas atpūtai dabā. Kā tad tur ir – kas no tā visa ir tik nepieciešams, ka, dodoties pārgājienā, bez tā tiešām nevar iztikt? Sarunā ar "Tūrisma Gids" atklāj pieredzējušais ceļotājs Valdis Vītoliņš.

Gadu gaitā Valdis devies neskaitāmos pārgājienos gan Latvijā, gan pasaulē, iekrājot vērtīgu pieredzi. Viņš ir tūrisma aģentūras "PostNos" dibinātājs un arī pārgājienu cikla "Latvijas izaicinājums" veidotājs, kuram, starp citu, var pieteikties jebkurš interesents, kas gatavs apskatīt skaisto Latviju un mesties piedzīvojumos.

Ar Valda stāstu un vērtīgām atziņām par došanos dabā viņš plašāk stāstīja intervijā ar "Tūrisma Gids", ko var izlasīt šeit, savukārt turpinājumā ceļotājs dalās noderīgos padomos ar tiem, kam viss vēl priekšā.

"Ja runa ir par Latvijas pārgājieniem, es uzskatu, ka jebkurš cilvēks var savā skapī atrast normālu apģērbu, lai dotos pārgājienā. Latvijas pārgājienos var sākt doties ar to, kas ir mājās, un netērēt lielas naudas summas," teic Valdis.

Ceļotājs uzsver – bieži vien tūrisma preču veikalos pieejamais ekipējums ir piemērots augstkalnu pārgājieniem. Lai dotos pārgājienā pa Latviju, nav jāpērk dūnu jaka par 500–600 eiro, var mierīgi izlīdzēties arī ar jaku par 20 eiro. "Ja tu zini, ka –10 grādos pilsētā tev ar šo jaku ir silti, visticamāk, arī pārgājienā tev tajā būs silti. Labi, varbūt tā neelpos tik labi, bet nav tā, ka jātērē trīs tūkstoši, lai dotos pārgājienos pa Latviju. Tas pats ir ar lietus jakām – var nopirkt arī lietus jakas par 300 vai 400 eiro. Un tad lielākā kļūda ir tā, ka cilvēks to vienreiz uzvelk, sasmērē, iemet veļasmašīnā – un tā vairs nav lietus jaka. Visas šīs goreteksa jakas, ja tās izmazgā ar parasto veļas pulveri, kļūst par parastu jaciņu un netur lietu. Tajā pašā laikā var nopirkt lietusmēteli par 30 eiro."

Tāpat esot arī ar biksēm, nav jāpārspīlē – var izlīdzēties ar jau esošajām. Valdis teic, ka, piemēram, meitenes vasarā labprāt izvēlas doties pārgājienā legingos un tas ir pilnīgi normāls pārgājienu apģērbs. Būtiski, ka tas ātri žūst.

Savukārt, ja ir iespējas un vēlme uzlabot pārgājienu ekipējumu, Valdis iesaka to sākt ar apaviem. "Ja gribas, tad pirmais, ar ko sākt, ir apavi. Ja ir tulznas, tad neviens pārgājiens vairs nav foršs. Līdz kādiem 15–20 kilometriem var noiet gandrīz jebkā, bet, ja kājas nav pieradušas pie gariem pārgājieniem, var iedzīvoties tulznās," teic Valdis.

Viņš iesaka arī pārgājienu apģērbu pameklēt lietoto apģērbu veikalos, jo bieži vien tur var atrast sev vajadzīgās lietas par zemākām cenām. "Tad, kad tu saproti, ko tiešām vēlies, tad dodies uz veikalu pirkt labu inventāru."

Valdis skaidro, ka došanās pārgājienos pa Latviju un eksperimentēšana ar ekipējumu ir pilnīgi normāla lieta, bet, kad būs pienācis laiks nopietnākiem pārgājieniem ārpus Latvijas, tad gan daudz vairāk jāpiedomā pie nepieciešamā ekipējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!