Carnikavas novadā atrodas daļa no gleznainā Piejūras dabas parka, kas stiepjas no Kalngales līdz Lilastes upei, ietverot liedagus, kāpas un priežu mežus. Piedāvājam nelielu pārgājiena maršrutu, ko var pieveikt vienā dienā, baudot svaigu gaisu, skaistus skatus un aktīvu dzīvesveidu. Tā būs ideāla vieta, kur ātri izrauties no Rīgas steigas, jo Carnikavā var nokļūt nieka 40 minūšu laikā.

Maršruts: Carnikava – Lilaste

Attālums, kas jāveic kājām: aptuveni 15 kilometri

Apskates vietas: Dabas objekti, vēsturiska apbūve, Gaujas ieteka jūra, Carnikavas nēģu ražotne.

Pārgājienu iesakām sākt no Carnikavas dzelzceļa stacijas. Ja vēlaties iepazīt šejienes lielāko lepnumu – nēģus, kas attēloti pat novada karogā, vērts doties uz novadpētniecības muzeju (apskatei iepriekš zvanīt pa tālr. 29128086), kas ierīkots pēc vēsturniekiem plāniem celtā guļbaļķu ēkā Gaujas krastā (reiz šāda ēka tepat tuvumā tiešām atradusies, bet tā pārvesta uz Brīvdabas muzeju. Carnikavas Novadpētniecības muzeja ēka ir tās kopija). Tur var uzzināt vairāk par Carnikavu un tās tradicionālo nēģu zveju. Tāpat Carnikavā ir, piemēram, nēģu ražotne "Krupis", kur saimnieki piedāvā arī izrādīt, kā mūsdienās top uz oglēm cepti gardumi un vēl citas interesantas lietas. Iepriekš gan noteikti jāpiesakās. Vairāk informācijas šeit.

2014. gada 18. novembrī tika atklāts Latvijā garākais gājēju un velosipēdistu tilts pār Gauju, savienojot Carnikavas novada administratīvo centru ar Gaujas ciemu. Jaunais tilts ir 220 metrus garš un četrus metrus plats. Šī būs laba vieta, kur šķērsot Gauju.

Tālāk gar Gaujas krastu dodieties uz jūras pusi. Visapkārt esošie meži un kāpas ir dabas parka ainava un tā ir aizsargājama, bet pie kājām nu jau cienījami plata un strauja tek rotaļīgā Gauja, kas teju teju ietecēs Rīgas jūras līcī. Tā ir Latvijas krāšņākās upes grīva, kas ir vienīgā lielo upju ieteka jūrā, kura nav apbūvēta, un ir īpaša vieta, kur vērot upes un jūras satikšanos.

Jāpiebilst, ka cauri Piejūras dabas parka teritorijai iet viens no nozīmīgākajiem putnu migrācijas ceļiem Eiropā, kas tieši pašlaik tiek aktīvi izmantoti, tādēļ, turiet acis un ausis vaļā - noteitki redzēsiet kādu gājputnu kāsi.

Pa ceļam var iegriezties arī mežā un apskatīt Garezerus, ko veido trīs šauru ezeru virkne. Ja dodas turp siltākā laikā, var izdoties ieraudzīt "lidojošās peles" jeb sikspārņus, jo šeit konstatētas vairākas retas sikspārņu sugas.

Tomēr paredzēts, ka pārgājiena maršruts pārsvarā ved gar jūras krastu, kas šeit ir smilšains un cilvēka roku maz skarts.

Pret Lilastes dzelzceļa staciju atrodas dabiskā krasta kāpu grēda (josla), kas ir pārpūsta iekšzemes virzienā. Tur izveidojusies varenā Lilastes paraboliskā kāpa, kas pagājušā gadsimtā virzījās iekšzemes virzienā, apberot ceļu un ēkas. Vēl 20. gadsimta 30. gados tā bijusi ceļojoša, tagad priežu mežu apaugusi labi redzama pie Lilastes stacijas kā stāva siena. Kāpu augstākās virsotnes sasniedz 20 - 28 metrus virs jūras līmeņa. Kāpu grēdu pārrauj Lilastes upes ieleja ar palieni un vecupēm.

Arī Lilastes dzelzceļa stacija ir vēsturiska un raksturīga tieši Latvijas dzelzceļa apbūvei. No šejienes tad var doties atpakaļ uz Rīgu. Vilcienu saraksts pieejams šeit.

Pārbaudīts maršruts

"Lilastes dabas parks "Piejūra" ir patīkama pastaigu vieta dabas vērotājiem, arī mēs turp devāmies sestdien un varam pastāstīt, ka bija ļoti interesanti. Pirmkārt, mums par brīnumu nebija redzams horizonts un izskatījās, ka debesis ar jūru saplūdušas kopā. Otrkārt, pateicoties Gaujas ietekai jūrā, tajā sanestie koki, skaisti nogludināti un izskaloti, sagūluši gar visu jūras piekrasti," par pārgājienu Carnikavas novadā zina stāstīt "Weekends - idejas tavām brīvdienām" meitenes, kas šopavasar maršrutu izstaigājušas.

"Treškārt, koku zaros par sauli jau priecājas baltie pūpoliņi. Parks ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, jo tur sastopami reti piejūras biotopi, mežainas jūrmalas kāpas un veci boreāli meži, kā arī embrionālās kāpas, priekškāpas un retas augu un dzīvnieku sugas.

No Gaujas līdz Lilastei ir izveidojusies viena no visiespaidīgākajām priekškāpām Latvijas piekrastē. Tās relatīvais augstums sasniedz četrus līdz sešus metrus, bet platums – līdz 50–60 metrus. Tā paplašinājās jūras virzienā uz augstās pludmales rēķina, vai arī esošās augstās priekškāpas priekšā izveidojās pilnīgi jauna (pirms Lilastes ietekas. Pirms 1990.–1991. gada te bija padomju armijas Lilastes poligons, kur pludmale visā garumā no Gaujas līdz Lilastei tika izmantota kā smagās bruņutehnikas braukšanas mācībām."

Meitenes arī uzsver, ka šeit saglabājusies neskarta daba, aizsargājami augi un savulaik ceļojoša kāpa. "Jauka pastaiga, svaigs gaiss un interesanta daba - tas ir Piejūras dabas parks Lilastē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!