Foto: Shutterstock
Lidojums ar gaisa kuģi, iespējams, bieži vien nav pats lētākais variants, bet saucams par ērtāko ceļošanas veidu gan. Tomēr lidmašīnā pavadīto laiku manāmi var sabojāt kāds burkšķošs blakussēdētājs, kurš, minūtēm ritot, ar savām darbībām sāk kaitināt arvien vairāk. Šajā rakstā esam apkopojuši nerakstītos lidmašīnas pasažieru "ne" likumus jeb ko nedarīt lidojuma laikā.

Neatlaid atzveltni. Protams, atlaižot krēslu horizontālākā pozīcijā, ir vieglāk sēdēt, bet vai esi padomājis par cilvēku sev aiz muguras? Viņam uzreiz kājām paliek mazāk vietas, tāpēc vienmēr ir svarīgi pajautāt, vai viņam nebūs pretenzijas. Šo opciju vajadzētu izmanto tikai garajos pārlidojumos, kuros ķermenis obligāti prasa nedaudz pasnaust.

Neatsaki vietas maiņai. Izņēmums gan ir tad, ja kāds ar tevi grib samainīties tā, ka tev tiek sliktākā vieta bez jebkāda loģiska skaidrojuma. Ja bērns grib sēdēt pie loga un tev piedāvā ailes vietu, kāpēc gan nesamainīties, lai viņam sagādātu prieku? Tāpat kāds pārītis var lūgt, vai viņi nevarētu sēdēt kopā, lūdzot tev pārvirzīties par vienu vietu. Pieklājīgi ir to izdarīt, ja tas tev nesagādā milzu neērtības.

Neuzbāzies ar runāšanos. Ja cilvēks gribēs ar tevi papļāpāt, to varēsi izsecināt pēc atbilžu garuma, sejas izteiksmes un pretjautājumu vaicāšanas. Kad tavs blakussēdētājs ieliek austiņas vai aiztaisa acis ciet un mēģina pagulēt, tas nozīmē, ka viņš nav ieinteresēts ar tevi runāties. Ja esi tas, kurš uzliek austiņas, atceries, ka korekti ir klausīties mūziku vai jebko citu tādā skaļumā, ka to nedzird citi. Tu noteikti nejustos komfrotabli, ja vairākas stundas tev piespiedu kārtā būtu jāklausās mūzikas stils, kas liek aizspiest ausis.

Neatstutējies pret abiem roku balstiem. Jo tas nozīmē, ka blakus sēdošajam paliks tikai viens balsts, lai gan, ļoti iespējams, viņš par biļeti samaksājis pat vairāk par tevi. Nerakstītā lidmašīnas etiķete paredz, ka nedrīkst "apbižot" vidū sēdošo, kurš nedz var izstiept kājas ejā, nedz arī atspiest galvu pret logu. Ja viņam vēl atņem arī abus roku balstus, neapmierināta sejas izteiksme būs vismazākais ko no viņa sagaidīsi.

Nespraucies visiem garām. Kaitinoši ir tie pasažieri, kas teju vai uzreiz, kad lidmašīnas šasijas pieskārušās skrejceļam, jau steidz slēgt vaļā drošības jostas. Bet, kad lidaparāts tikko apstājies, lec kājās, paķer koferi un spraucas garām pasažieriem, lai tiktu pēc iespējas tuvāk izejai. Vienīgais variants, kad tas piedodams – tu kavē jau savu nākamo reisu vai tev gadījusies pamatīga ārkārtas situācija. Neuztraucies, visi ir tikuši ārā no lidmašīnas, tāpēc radīt diskomfortu citiem, steidzoties garām, nav nepieciešams.

Plašāk par vispārpieņemto etiķeti lidmašīnā lūko šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!