Foto: Shutterstock
Ne vienmēr, dodoties ceļojumā, mēs zinām to valodu, kādā runā vietējie. Un tas arī nav nekas traģisks, jo bieži vien var diezgan labi izlīdzēties ar citām valodām, kurās saprasties ērti ir visiem. Tomēr arī tad, ja samērā labi pārzini valodas, ne vienmēr var rēķināties ar to, ka svešā mēlē būs gatavs runāt vietējais, kura palīdzību lūgsi. Tieši tas ir arī iemesls, kādēļ labāk apgūt pāris vārdus un frāzes, lai atvieglotu braucienu sev un labāk saprastos ar apkārtējiem.

Turpinājumā piedāvājam "Business Insider" ekspertu uzskaitītas frāzes, kuras pirms brauciena vēlams iemācīties, lai varētu ērti sarunāties ar vietējiem.

Paldies. Ja būtu jāizvēlas tikai viena frāze, ko svešajā mēlē iemācīties, tā noteikti būtu pateicības paušana. Tūristi bieži vien paļaujas uz apkārtējo laipnību vai vaicā pēc padoma, tāpēc tik vienkāršu frāzi kā "paldies" noteikti būtu jāiegaumē, tādējādi izrādot cieņu pret vietējiem.

Sveicināti un uz redzēšanos. Iemācīties, kā uzsākt sarunu un to noslēgt – tas ir vēl viens pieklājīgs žests. Turklāt tas būtu svarīgi pat tad, ja pēc tam nākas pārslēgties uz kādu abiem saprotošu valodu.

Atvainojiet, piedodiet. Lūk, vēl divi vārdi, kas būs nepieciešami neskaitāmās situācijās. Sākot ar svešinieka uzrunāšanu un vaicāšanu pēc norādēm, beidzot ar spraukšanos cauri ļaužu pārpildītai vietai.

Cik tas maksā? Ņemot vērā, ka ne visās vietās preces cenas ir glīti sakārtotas un daudzviet aktuāla ir arī kaulēšanās, šī frāze valsts valodā var lieti noderēt, dodoties iepirkties.

Labierīcības. Ja trenkā mazā vajadzība, cilvēks ir gatavs uz jebko. Kādā saspringtā situācijā šī frāze var būt patiešām noderīga un izglābt situāciju.

un nē. Arī šos divus vārdus būtu vērtīgi iemācīties, lai nenāktos iekļūt kādā neveiklā situācijā. Lai arī daudzviet pasaulē pietiktu ar vienkāršu galvas pašūpošanu, lai otrs saprastu, ko esi iecerējis, citviet pasaulē tomēr šie žesti atšķiras. Labāk esi sagatavojies.

Palīdziet. Cerams, ka šo frāzi nenāksies izmantot savā ceļojumā, bet labāk gan nodrošināties savlaicīgi, nekā vēlāk par to smagi maksāt.

Ieteikumus, lai ceļojumā nejauši neaizvainotu vietējos iedzīvotājus, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!