Foto: Alise Lapinska
Filipīnu salu dienvidos ir noslēpušās vienas no pasaules skaistākajām pludmalēm, tajā pašā laikā piedāvājot kalnus, kuros kāpt, un rīsu terases, ko apskatīt ziemeļos. Šajā valstī tik tiešām ir viss aktīvai un relaksējošai atpūtai.

Lai arī lidojums no Latvijas ir dārgāks kā uz citiem tuvāk esošiem galamērķiem, esot tur, var izplānot finansiāli draudzīgu ceļojumu, jo dzīvošana, ēšana un citas aktivitātes ir par ļoti zemām cenām. Piemēram, noorganizēt laivu braucienu visas dienas garumā ar pusdienām privātā lagūnā diviem cilvēkiem izmaksās tikai 30 eiro.

Visburvīgākā lieta, kas man saistās ar šīm salām, ir tas, ka daudzas no tām vēl nav tūristu izpostītas, dažas ir tik patiesas un nesamākslotas, ka tu tiešām tur vari noķert sajūtu, ka esi vienīgais tūrists. Bet ir arī vietas, kas ir izveidotas speciāli tūristiem – kūrorti ar pludmalēm komfortablai atpūtai, kur iespējams vērot romantisko filmu ainu cienīgus saulrietus.

Ja dodies ceļojumā uz īsāku laiku, noteikti kārtīgi jāizvērtē, kur tieši vēlies pavadīt savu laiku, bet, ja ir iespēja ceļot ilgāk, tad visefektīvākais veids, kā pēc iespējas pilnvērtīgāk apskatīt un gūt iespaidu par dzīvi Filipīnu salās, ir ceļojot no salas uz salu. Filipīnu salas kopumā sastāv no vairāk nekā 7000 salām, no kurām vairākas ir elpu aizraujošas, bagātas ar pasakainākām vietām, kurās noteikti ir vērts savā dzīvē kaut reizi pabūt. Ceļot no vienas salas uz otru visērtāk ir ar lidmašīnu, vietējās avio kompānijas piedāvā ļoti lētus un biežus lidojumus. Savukārt, ja plāno ceļot uz tuvu esošu salu, tad laba opcija ir izvēlēties ūdens transportu. Tas būs vai nu pasažieru kuģis, vai privāts transfērs – kā kurā gadījumā.

Ņem vērā, ka Latvijas iedzīvotāji Filipīnu salās mēnesi var uzturēties bez vīzas. Ielidojot Filipīnās, saņemsi zīmogu pasē, kas ļaus tev uzturēties salās 30 dienas. Ja tu būsi ilgāk, tad, lidojot prom, nāksies samaksāt sodu par katru papildus pavadīto nedēļu. Kā arī ļoti svarīgi ir norezervēt biļeti atpakaļceļam vai nākamajam galamērķim ārpus Filipīnu salām, citādāk tu netiksi ielaists Filipīnu salās, jo ir jābūt pierādījumam, ka valsts tiks pamesta.

Ko apskatīt?


Kā pirmo jāmin Palavānu, kas ir populāra ar galamērķi El Nido. El Nido ir reģions pašos salas ziemeļos un ir slavens ar tā līci, kas ik rītu ir pilns ar zvejnieku un tūristu laivām. Šajā ciematā var uzkāpt tā augstākajā virsotnē un nolaisties lejā ar "zipline". Lai arī šeit ir atrodama lidosta, lidojums turp sanāk visai ekskluzīvs un dārgs. Parasti lielākā daļa tūristu izvēlas lidot uz Palavānas galveno lidostu, proti, "Puerta Princesa", no kurienes četru stundu braucienu attālumā atrodas arī skaistais ciemats.
Foto: Alise Lapinska

Filipīnās lidostu un transfēru sistēma ir ļoti vienkārša. Iznākot no lidostas, ir vismaz 20 cilvēki, kuri piedāvā tevi nogādāt viesnīcā. Nebaidies un dodies ar vienu no viņiem, jo visi strādā kopā un cena visur būs vienāda. Kad esi nonācis līdz El Nido, labākais veids, kā pārvietoties apkārtnē, ir izīrējot mazo motociklu vai arī izmantojot viņu vietējo taksi.

Divas labākās pludmales šajā apkārtnē ir "Lio" un "Nacpan". Pirmā ir modernāka, proti, ar bāriem, ēstuvēm un pat viesnīcu, bet otrā ir mazliet dabīgāka, bet arī piedāvā gan zviļņus, gan pāris bārus. Salas ziemeļu daļā ir arī vairāki ūdenskritumi, ko apskatīt. Populārākā lieta, kas obligāti jāizdara El Nido, ir laivu brauciens gar iespaidīgākajām salām un lagūnām, tur gan vienkārši vari izbaudīt jauku laivas braucienu ar skaistiem skatiem, gan zemūdens niršanu.

Foto: Alise Lapinska

Ņem vērā, ka vienmēr jānēsā līdzi skaidru naudu, jo, lai arī iebraukšanas maksas ir ļoti mazas (50 centi), tāpat var nākties kaut kur samaksāt, lai tiktu garām.

Kā vēl vienu no skaistākajām salām jāmin Korona. Tāpēc, ka šī reģiona teritorija izstiepusies arī uz Busuanga salas, to liela daļa cilvēku un arī vietējie sauc par Koronu. Ja plānosi un rezervēsi viesnīcas, neļauj šim faktam tevi apmulsināt.

Uz Koronu ļoti ātri un ērti no El Nido var tikt ar kuģi, tāpēc šīs salas ir izdevīgi apskatīt vienu pēc otras. Savukārt, ja tu lido no kādas tālākas salas, tad Koronai ir sava lidosta.

Foto: Alise Lapinska

Reģiona centrs ir ļoti maziņš un tur nu nekādi nevar apmaldīties. Kā minimums uz šīs salas ir nepieciešamas divas naktis un viena diena, jo dienas laikā var paveikt divas galvenās lietas, kas ir obligāti jāizdara šeit. Proti, jāizbrauc laivu tūrē pa iespaidīgākajām vietām un jāuzkāpj galvenajā ciemata kalnā – Mount Tapyas. Ja izdodas laivu tūri noorganizēt privāti, tad tā ir vislabākā opcija, jo varbūt tiks samaksāts nedaudz vairāk nekā par grupas tūri, bet tā pieredze un pavadītā diena uz privātas laivas, apskatot visas fantastiskās vietas bez citu tūristu iejaukšanās, ir neatsverama!

Šī reģiona ciematā katrā otrajā ēkā ir tūrisma birojs, kas piedāvā dažādas grupu tūres. Arī uz vietas var sarunāt privātu tūri. Iespaidīgākās vietas, kas, manuprāt, obligāti ir jāiekļauj laivu izbraucienā ir – Kajangana ezers, Barakudas ezers, Siete Pecados, Malcapuya sala, Dvīņu lagūnas, pludmale "Banul". Gandrīz visās pludmalēs tavā ceļā bus baltas smiltis un kristāltīrs ūdens, vairākās vietās var arī nodarboties ar zemūdens niršanu. Kad esi atgriezies krastā, tad, kā jau minēts, vari uzkāpt augstākajā kalnā, no kura paveras fantastisks saulriets. Lai tiktu virsotnē, ir izveidotas speciālas kāpnes, pa kurām ērti tiksi līdz pašai augšai.

Foto: Alise Lapinska

Ja ir vēlme izpeldēties ar vaļhaizivīm, tad noteikti sarakstā jāiekļauj Cebu sala. Tā ir viena no lielākajām un populārākajām salām, tāpēc nav ieteicams palikt centrā, kur nolaidīsies, ja lidosi tur ar lidmašīnu. Ieteicams ir braukt uz kādu no vietām ārpus pilsētas, kas piedāvā peldēšanos ar dažādākajām zivīm, vaļhaizivīm un pat jūras bruņurupučiem.

Borakaja vienmēr ir bijusi viena no populārākajām vietām, kur braukt atpūsties, tas ir īstens kūrorts. Interesanti, ka šoziem visa sala tika aizslēgta, lai tā varētu atkopties. Šī sala bij tik piemēslota tūristu dēļ, ka to nācās aizslēgt, bet tagad tā ir iztīrīta un atkal atvērta tūristiem, protams, tagad jau tur ir daudz vairāk regulas un noteikumi, lai šāda situācija nerastos atkal. Šāds scenārijs piemeklēja salu, jo šī vieta bija pārvērtusies par milzīgu tūristu salu ar daudz ballītēm gan klubos, gan pludmalēs. Tagad pēc atvēršanas vairāki klubi ir aizvērti un ballītes ierobežotas, tāpēc šī sala ir daudz mierīgāka un piemērotāka romantiskam ceļojumam pārīšiem. Borakajā ir vienas no tīrākajām un mīkstākajām smiltīm un dzidrākajiem ūdeņiem pasaulē.

Ja meklē mežonīgākas brīvdienas, tad tev ideāli piemērota ir Siargao sala, kas ir jaunākais un populārākais sērferu galamērķis Filipīnās. Sala vēl nesen bija populāra tikai vietējo iedzīvotāju starpā, bet labo viļņu un atmosfēras dēļ tā tagad paliek arvien populārāka arī tūristu vidū.

Foto: Alise Lapinska

Savukārt, ja ir vēlme kārtīgi izdzīvoties tikai pa salām, dzert svaigu kokosriekstu sulu balto smilšu pludmalēs un izpeldēties kristāldzidros ūdeņos, tad salu tūre divu nedēļu garumā ir lieliska izvēle. Ja ir vēlme ieraudzīt un apskatīt arī ko citu no Filipīnām, tad lieliska izvēle ir doties uz ziemeļiem, kur sagaida Sagada un Banaue. Sagada ir slavena ar zārkiem, kas piegūlušies pie klints, kā arī iespaidīgajām trekinga trasēm, kur var vērot gan saullēktu, gan saulrietu. Šajā apvidū ir daudz svaigāks un atspirdzinošāks gaiss un cilvēki un kultūra ir pavisam citādāka. Savukārt Banaue ir slavena ar tās rīsu terasēm.

Pastāv pat ļoti liela iespēja, ka ielidosi Filipīnu galvaspilsētā Manilā. Manila ir ļoti haotiska un piesārņota pilsēta, kur nav daudz ko redzēt un piedzīvot, tāpēc nekavē savu laiku tur. Ja vēlies piedzīvot haotiskas pilsētas dzīvi, tad var palikt Makati rajonā. Kopumā Filipīnas ir slavenas ar savām salām, tāpēc ieteicams uzreiz lidot tālāk uz tām!

Plašāk ar Alises piedzīvojumiem iepazīsties viņas "Instagram" kontā vai "Youtube" kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!