Foto: Olita Supe

Katra ceļojuma plānošana savā ziņā ir laimes spēle. Mēs nekad nezinām kāds būs lidojums, kādas būs mūsu izvēlētās naktsmājas, cik laipni un sirsnīgi cilvēki mūs uzņems, vai mums patiks tā zeme, uz kuru braucam. Tikai procesā notiek ceļojuma atklāšana un izbaudīšana. Sardīnija ir viena no visskaistākajām vietām Eiropā, pateicoties mazapdzīvotībai, tīrajam gaisam, ko elpojam ikdienā, saulei, kas spīd 340 dienas gadā, un pateicoties kristāldzidrajam jūras ūdenim, kas aptver salu 1840 kilometru garumā. Ne velti Sardīniju dēvē par Karību jūras pērli tepat Eiropā.

Dzīvojot šeit jau deviņus gadus, esmu tik ļoti pārņemta ar pozitīvām emocijām, ka gribas dalīties tajā visā ar pārējiem. Šo gadu laikā esmu satikusies ar ļoti daudziem latviešiem, un mēs esam runājuši par un ap visu, kas saistīts ar Sardīniju. Šoreiz gribu pastāstīt par tām lietām, par kurām sanāk sarunāties un apmainīties ar viedokļiem praktiski katru reizi. Kādas tad ir salas raksturīgākās iezīmes, ko labāk neignorēt, plānojot savu ceļojumu uz Sardīniju?

Uzķeršanās uz "labām un izdevīgām" cenām, izvēloties naktsmītnes


Rezultāts: apartamenti atrodas neforšā vietā, neatbilst fotogrāfijās redzētajam, atrodas tālu no skaistas pludmales utt.

Ieteikums: pirms izvēlies naktsmītni, palasi citu ceļotāju atsauksmes. Nevadies tikai pēc skaistām fotogrāfijām vai augstā vērtējuma. Pačukstēšu, kā daudzi (bet ne visi) iegūst vērtējumu, lai celtu reitingu "Booking" un citos portālos. Mājas vai villas īpašnieks ieliek māju, tad sarunā ar visiem saviem draugiem un draugu draugiem, ka viņi veiks rezervāciju, apmaksās to, tad atstās atsauksmi un beigās viņiem saimnieks atgriež naudu atpakaļ. Draugi saraksta, ka villa ir neatvairāmi skaista un labākā no labākajām. Tas vairāk attiecas uz privātīpašumiem (villas, apartamenti, brīvdienu mājas, "B&B"). Te iespējams iepazīties ar manu izpēti.

Foto: Olita Supe

Paļaušanās, ka pie lidostas būs iespējams iznomāt auto


Rezultāts: karstajā vasaras sezonā (jūlijā un augustā) lidostā vari palikt bez auto, jo pieprasījums ir ļoti liels.

Ieteikums: rezervē auto savlaicīgi. Sardīnija un Sicīlija vēl ir palikušas vienīgās vietas Itālijā, kur var dabūt auto par zemu depozītu (no 100 eiro uz augšu) un bez kredītkartes jeb bez saistībām. Tas nozīmē, ka, aizbraucot prom no salas, pēc dažiem mēnešiem neatklāsi, ka auto noma no tavas konta atskaitījusi kaut kādu naudiņu. Ja vajag palīdzību, iznomājot auto, vērts ielūkoties šeit, savukārt te atradīsi informāciju par maksas stāvvietām un citām niansēm, kam vērts pievērst uzmanību.

Foto: Olita Supe

Nacionālo ēdienu nenobaudīšana


Daudziem latviešiem ir aizspriedums pret jūras veltēm jeb jūras mošķiem, kā tos daudzi dēvē. Vidusjūras zemēs zivīm nav "siļķes" vai dūņu piegaršas, te lielākā daļa jūras veltes ir tiešām ļoti garšīgas, delikātas, maigas un mutē kūstošas.

Es ieteiktu Sardīnijā nogaršot to, ko nedabūsi citur:
Culurgiones ir nacionālais sardu ēdiens. Sastāvs – pastas mīkla, malts kartupelītis, piparmētra un aitas siers. Klāt var būt dažādas mērcītes: gaļas, garneļu, tomātu.
La bistecca di Cavallo (zirga steiks) arī ir ēdiens, ko ēd Sardīnijā. Katrā pasaules malā ir savas tradīcijas.
Insalata di polpo (astoņkāja salātiņi) ir viens no maniem vismīļākajiem ēdieniem, jo astoņkājim vispār nav zivs piegaršas. Un Sardīnijas piekrastes ūdeņos nozvejotie astoņkāji tiek uzskatīti par vieniem no labākajiem kvalitātes ziņā.
Malloreddus ir nacionālais sardu zemnieku ēdiens. Tā ir pasta ar gaļas mērcīti.
Fregola con frutti di mare e zafferano ir nacionālais sardu ēdiens. Tā ir smalkas formas pasta ar jūras veltēm un safrānu. Ļoti garšīga. Var arī paņemt Fregola con arselle (mazās, saldenās mīdijas) vai vienkārši Fregola al pecorino (ar aitas sieru).
Seada ir sardu saldais ēdiens. Tas ir pastas mīklā iecepts rikotas vai aitas siers, kas pārliets ar medu.
Porcetto arrosto (mazā piena cūciņa). Šo cūciņu grilē savdabīgā veidā: apmēram četras stundas blakus uguns liesmai, līdz tā kļūst kraukšķīga un no iekšpuses mutē kūstoša. Parasti restorānos to nepiedāvā, un, pat ja piedāvā, zini, ka tā nebūs gatavota autentiskā veidā. Vislabāko piena cūciņu dabūsi kādā no agrotūrisma saimniecībām.
Spaghetti con i ricci di mare (jūras eži). Jūras eži ir Sardīnijas delikatese un šis ir ēdiens, kuram ir ļoti specifiska garša. Ja tevi šķebina austeres, tad visticamāk šķebinās arī jūras ezis, lai gan garšas ir ļoti atšķirīgas.
Zuppa Gallurese ir tipisks Ziemeļsardīnijas ēdiens, kaut kas līdzīgs lazanjai.
L'agnello con i carciofi (jērs ar artišokiem) arī ir sardu nacionālais ēdiens, kas nevienu neatstāj vienaldzīgu. Aitas gaļas specifisko piegaršu šajā ēdienā itin nemaz nevar sajust.
• Sardīnijas tipiskais vielmaiņas uzlabotājs pēc vakariņām ir nevis dzēriens limoncello (kā tas ir visā Itālijā), bet gan mirto. Ikvienā restorānā pēc vakariņām prasīs, ko vēlies nobaudīt – mirto, limoncello, grappa?! Izvēlies mirto, jo nekur citur to neatradīsi.
• Kad ej pasēdēt un izbaudīt aperitivo, uz apkārtējiem galdiņiem redzēsi glāzes ar oranžu dzērienu. Tas ir itāļu iemīļotākais dzēriens "Aperol Spritz".

Samierināšanās ar "Google" ieteikumiem


Cilvēki maldīgi uzskata, ka, ievadot "Google" vārdiņus "obligāti jāredz" jeb "must see" parādīsies labākais, ko redzēt Sardīnijā. Tomēr tur parādās labākais, ko redzēt tur, kur no laika gala ir bijuši daudzi tūristi. Jo lielākā daļa tūristu neceļo pa salu, bet gulšņā viesnīcās un izbrauc standarta ekskursijās, tad arī par tām atstāj brīnišķīgas atsauksmes, bet visa Sardīnija ir neaprakstāmi skaista un bagāta ar debešķīgām pludmalēm, senu vēsturi, daudziem dabas monumentiem, gleznainiem piekrastes ceļiem, kā arī nomaļām vietiņām, kuras neatradīsi "Google" saraksta augšdaļā.

Sardīnijas salīdzināšana ar citām Vidusjūras zemēm


Sardīnija nav salīdzināma gandrīz ne ar vienu vietu, ko pazīstu, jo šī sala joprojām spējusi saglabāt autentiskumu un tikai ļoti lēnām sāk veidot savu seju tā, lai izpatiktu tūristiem. Sardīnija ir īsts dabas mātes klēpis, kurā gribot negribot tu saplūsti ar dabu, jo visapkārt ir maz cilvēku (izņēmums ir augusta mēnesis).

Foto: Olita Supe

Te nav indīgu augu un kukaiņu, nav plēsīgu dzīvnieku, te nav nekā, no kā bīties. Esot pludmalē, tu vari mierīgi doties stundu garā pastaigā, atstājot mantas uz sava dvielīša - atgriežoties tas viss stāvēs kā stāvējis, ja vien, protams, neatstāsi dvieļa vidū naudas maku. Uzmanīgiem ir jābūt ar vērtīgām mantām, ko nevajag atstāt automašīnai uz priekšējiem sēdekļiem vai izliktām kā skatlogā uz vispārēju apskati, tad gan varētu kādam ieniezēties roka (bet ne vietējiem sardiem).

Naudas žēlošana dzīves baudīšanai


Reti kuram cilvēkam ir dota iespēja baudīt dzīvi katru dienu un katru mirkli, tāpēc ceļojumi ir brīnišķīga iespēja baudīt ik brīdi! Ir ļoti daudzas vietu pasaulē, uz kurām aizbraukt un paceļot, bet ir maz tādu, kuras patiešām liek iemīlēties. Sardīnija ir viena no tām.

Foto: Olita Supe

Izbaudi šeit labākos vīnus, labākos ēdienus, izbrauc ekskursijās – baudi šo paradīzes nostūri! Labāk mazāk, bet kvalitatīvi, nekā daudz un prasti. Neskaiti "kapeikas", jo, ceļojumam beidzoties, ieekonomētā nauda tāpat tiks notērēta, tikai vairs ne tavu sapņu piepildīšanai, bet ierastām lietām, ierastajos veikalos, ierastā veidā…No visas sirds novēlu skaistas brīvdienas Sardīnijā!

Ar citiem vērtīgiem Olitas padomiem par Sardīniju iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!