Foto: Sputnik/Scanpix

Ja esat iecerējis apskatīt Krievijas galvaspilsētu Maskavu, iesaku braucienu plānot laikā, kad tajā notiek kāds vērienīgs festivāls vai pasākums, piemēram, Mūzikas nakts, kad bez maksas, līdzīgi kā Muzeju naktī, koncertzālēs un ārpus tām var baudīt dažādu žanru skaņdarbus, vai pankūku nedēļa “Masļeņica”, bruņinieku turnīrs vai Mākslas nakts.

Iepriekšējo reizi Maskavā biju pirms desmit gadiem. Tagad pilsēta ir ļoti mainījusies. Vismaz tā daļa, kurā atrodas populārākie tūrisma objekti.

Ekskursija ar metro

Maskavā ar virszemes transportu pārvietoties var tikai vietējie, kuriem ir stipri nervi un daudz laika, jo desmit miljonu iedzīvotāju lielpilsētā sastrēgumi patiešām ir sastrēgumi. Maskavā pirmo reizi mūžā stāvēju sastrēgumā pat lidostā – lai tiktu līdz pacelšanās skrejceļam, rindā bija astoņi lidaparāti, kuri virzījās uz priekšu tikpat lēni kā automašīnas uz Vanšu tilta. Tāpēc jābrauc ar metro.

Pirmā metropolitēna līnija Maskavā uzbūvēta jau 1935. gadā, tagad daudzas metro stacijas ir piedzīvojušas atjaunošanu. Tās ir unikāls apskates objekts, ar ko var iepazīties gan individuāli, gan arī Maskavas metropolitēna organizētās ekskursijās. Maskavas metropolitēnā ir 203 stacijas, 40 no tām ir atzītas kā kultūras mantojums. Daudzas metro pazemes stacijas būvētas kā sociālisma svētnīcas un ir greznas sava laika arhitektūras liecības. Turklāt burtiskā nozīmē, jo ir stacijas, kuru uzbūvēšanai tika nojauktas virszemes baznīcas. Izcili arhitekti pildīja Staļina, Hruščova, Brežņeva pasūtījumus, un šodien pazemes stacijas stāsta Krievijas vēsturi. Tiesa, jārēķinās, ka ekskursijas metro nenotiek bieži, dažas reizes mēnesī. Līdz 2020. gadam Maskava plāno uzbūvēt vēl 72 stacijas.

Maskavas metro drošību nodrošina online režīmā ar videokamerām. Katrā stacijā ir bezmaksas telefons un SOS poga. Tiesa, lai paskaidrotu, kas noticis, jāzina krievu valoda. Cilvēki, kas runā angliski, metro drošības dienestā ir tikai lielu starptautisku pasākumu laikā. Videokameras izvietotas arī metro vagonos. Par drošību rūpējas arī paši maskavieši, viņi operatīvi ziņo, ja pamana kādu aizmirstu saini vai somu.

Drošībai Maskavā pievērsta liela uzmanība. Vēl pirms gadiem desmit šie drošības pasākumi – policisti un skeneri pie sabiedrisko ēku durvīm, tostarp veikalos un viesnīcās – šķita pārmērība un sava veida Krievijas eksotika, taču pēc notikumiem Francijā un Briselē, šķiet, tie drīz būs arī mūsu ikdiena. Protams, ir mulsinoši, ja, piebraucot pie viesnīcas, drošības dienests pārbauda katras automašīnas apakšu, vai tur nav piestiprināts kas bīstams, ja veikalā pirms došanās pie preču plauktiem policists vai apsargs ar metālu meklētāju pīkstina gar tavu augumu un prasa atvērt somu, taču laikam savādāk nevar.

Foto: Sputnik/Scanpix

Eiropā augstākais debesskrāpis

Rietumvalstu tūristu apbrīnu Maskavā izraisa tā saucamās Staļina augstceltnes, bet latviešus tās varētu mazāk interesēt – mums ir pašiem sava, kur izvietojusies Zinātņu akadēmija. Maskava jau vairākus gadus lepojas ar Eiropā augstāko debesskrāpju kompleksu "Moscow City" – ēkas "Federācija: Austrumi" augstums sasniedzis 374 metrus, tai ir 95 virszemes stāvi. Savukārt Dienvidu tornis, kurš nodots ekspluatācijā jau pirms pieciem gadiem, sniedzas 354 m augstumā. Šim debesskrāpim ir 85 stāvi. Biznesa ēku komplekss "Moscow City" kļuvis ne tikai par Krievijas galvaspilsētas panorāmas vizītkarti, bet arī Krievijas kapitāla bagātības demonstrējumu. Kompānijas un to īpašnieki sacenšas, kurai izdosies nopirkt augstāku un neparastāku ēku. 2016. gadā tur uzcelti jau 12 no 23 plānotajiem debesskrāpjiem. Septiņas ēkas šobrīd tiek būvētas un četras – projektētas.

Austrumu tornī šobrīd vēl tiek veikti iekšdarbi, taču zināms, ka 89. stāvā tiks atvērts pats augstākais zivju restorāns Eiropā, kuru nosauks par Sahalīnu. Šāds nosaukums dots tāpēc, ka jūras produkti tiks nogādāti ar lidmašīnām tieši no Sahalīnas. Patlaban viens restorāns atrodas 62. stāvā, eksotikas cienītājiem var ieteikt arī peldi vairāku simtu metru augstumā – viena debesskrāpja 61. stāvā ir peldbaseins, kurš ir visaugstākais Eiropā ar stikla jumtu.

Teātris kā provokācija

"Remote Moscow" – jauna formāta teātra projekts, kuru iecienījuši jaunie maskavieši. Ielu teātris, kas ļauj iepazīt Maskavu no cita skatpunkta. Šajā izrādē apvienota gan klasiskā teātra elementi, gan ekskursija, gan datorspēļu pasaule. Skatītājs, kas drīzāk ir dalībnieks, nesēž ērtā krēslā, bet gan dodas ielās, brauc ar metro, visu laiku atrodas kustībā. Izrāde sākas kapos, skanot fatālai mūzikai, balss aicina izvēlēties kādu kapu kopiņu un iedomāties sevi aizgājēja vietā. Pēc tam bēru procesija dodas ārā no mirušo pasaules, laipojot starp garāmgājējiem un automašīnām. Balss galvā uzdod jautājumu – pie kuriem piederi tu – vai starp tiem, kas izvēlas drošo, bet lēno ceļu uz gājēju ietves, jeb ātro, bet bīstamo ielu dala ar autovadītājiem? Izrādes notikumi ir realitāte, dekorācija – pilsētas ielas un metro. Audio pieejami arī angļu valodā. Biļetes jāpiesaka laikus.

Maskavā drīzumā iecerēts sertificēt gidus, kuriem ir tiesības vadīt ekskursijas pilsētā, taču ielu nosaukumus, lai atvieglotu tūristu dzīvi, dublēt ar latīņu burtiem nav plānots. Vismaz pagaidām. Toties katru trešo svētdienu daudzos Maskavas muzejus var apmeklēt bez maksas, arī Tretjakova galerijā katru trešdienu ieeja bez maksas, sestdienās (no aprīļa līdz oktobrim) Kremlī var vērot zirgu un kājnieku sardzes maiņu.

Pagaidām vienīgie atvieglojumi ir organizētajiem tūristiem, kas Pēterburgā no Somijas ierodas ar prāmi. Maskava Latvijas tūristiem pagaidām šādus atvieglojumus neplāno ieviest, cita lieta ir Ķīna – lai piesaistītu šīs valsts tūristus, Maskava paredz dažādus bonusus.

Uzziņai

  • Lidmašīnas no Rīgas lidostas uz Maskavu lido sešas reizes dienā (cena lidojumam janvārī 191 eiro).
  • Vilciena reisi no Rīgas dzelzceļa stacijas ir divas reizes dienā (cena 38 – 41 eiro).
  • Satiksmes autobuss (ceļā 15 h) maksā ap 55 eiro.
  • Var jau braukt arī ar savu automašīnu – līdz Maskavai ir tikai 1000 km – vai izmantot tūrisma kompāniju pakalpojumus. Autobusu reisus organizē vairākas kompānijas.
  • Lai dotos ceļojumā uz Krieviju, jārēķinās arī ar izdevumiem par vīzu: 35 eiro par vīzu 10 dienu laikā, bet, ja vēlaties saņemt trešajā darba dienā, tad 70 eiro.
  • Kalendārā interneta vietnē www.travel2moscow.com apkopota informācija par apmēram 500 dažādiem pasākumiem no 2017. līdz 2018. gadam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!