Ja esat Kalifornijā, tās apskate noteikti ir jāsāk ar Sanfrancisko. Taču arī apmēram 30 kilometru rādiusā ap pilsētu ir ko redzēt - dabas parki, nelielas pilsētiņas, okeāns un, protams, slavenā Silikona ieleja. Tā kā mūsu kompānija pārsvarā darbojās IT jomā, no Sanfrancisko devāmies uz Silīcija ieleju - Apple, Google, Microsoft un citu IT gigantu mājvietu.

Silīcija ieleja (Silicon Valley) ir apzīmējums, kas pirmo reizi izskanējis 1971. gadā, kad kāds reportieris to tā nodēvējis savā aprakstā. Nosaukums cēlies no materiāla, kuru izmantoja mikroshēmu ražošanā. Silīcija ielejas centrs ir Kupertino pilsēta, kur arī atrodas visu lielo IT kompāniju biroji. Ceļš no Sanfrancisko līdz ielejai aizņem apmēram stundu, taču mēs izvēlējāmies garāko ceļu gar Klusā okeāna krastu cauri Santa Krūzai. Un nekļūdījāmies - šis ceļš ved gar pašu okeāna krastu, cauri nelieliem ciematiem, garām bākām un piestātnēm, kur makšķernieki ķer krabjus un pludmalēm, kurās var vērot sērfotāju un kaitbordistu aktivitātes.

Pēc nepilnām divām stundām, nemitīgi apstājoties un fotografējot, esam tikuši arī līdz Santa Krūzai - nelielai kūrorta pilsētai, kuras centrā ir pludmale ar atrakciju parku un piestātni. Visi sastaptie vietējie iedzīvotāji ir laipni un atsaucīgi un par brīnumu, gandrīz katrs zināja Baltijas valstis un Latviju, kas Amerikā negadās bieži. Izrādās šajā pilsētā ir universitāte un daudzi studenti brauc apmaiņas programmās uz Eiropu. Santa Krūza ir kā miera osta, kurā visi ir laimīgi, cilvēki sporto un bauda dzīvi.

Pēc Santa Krūzas dodamies uz jau pieminēto Kupertino pilsētu. Pirmo reizi ceļojuma laikā nobraucam no Klusā okeāna ceļa un dodamies iekšā kontinentā, pēc apmēram stundas brauciena nonākot Kupertino. Ir sestdiena un uz ielām praktiski neredz cilvēkus. Pilsēta šķiet kā izmirusi.

Pirmais mūsu apskates objekts bija Googleplex. Atrast to ir viegli, jo Googleplex aizņem veselu kvartālu. Piebraucot pie galvenās ēkas, uzreiz piesteidzas apsardzes darbinieki un paziņo, ka tūristi drīkst doties tikai uz Apmeklētāju centru. Nolemjam paklausīt, taču centrā neatrodam neko patiesi interesantu, neskaitot visiem pazīstamo mazo, zaļo robotiņu un kūkas ar dažādiem Android versiju nosaukumiem. Tāpēc dodamies tālāk ar cerību apskatīt citu "gigantu" mītnes vietas un jau pēc pāris kvartāliem nonākam pie Apple biroja.

Taču Apple birojs izrādās garlaicīgs - pāris zīmes ar slaveno ābola zīmolu un tas arī viss. Apbraukājam arī pārējos birojus un esam nedaudz vīlušies. Tomēr, nenoliedzami, ir ļoti interesanti braukt pa ielu, kuras katrā kvartālā redzamas pasaules "dižo" biroju ēkas - Cisco, Samsung, IBM, Apple, Facebook, Microsoft, eBay, Amazon...


Pamājot ardievas tukšajai un klusajai Silīcija ielejai, pa šauru un līkumainu kalnu ceļu dodamies apskatīt Big Basin Redwood nacionālo parku, kurā aug pasaulē lielāki sekvojas koki. Nonākot parkā, mums aizraujas elpa! Sekvojas mūžs ilgst 1200 - 1800 gadus un to garums sasniedz pat 115 metrus. Stāvam ar atgāztām galvām un jūtamies kā liliputi milžu zemē! Parka centrā ir stāvvieta, no kuras uz visām pusēm vijas takas. Pastaiga pa šīm takām jums prasīs 6 - 8 stundas un pa ceļam varēsiet aplūkot ūdenskritumus un pasakainus kalnu skatus. Taču takas nav kaut kādas meža taciņas - tās vijas kalnā augšā un pēc tam lejā, lai pēc brīža atkal vestu kalnā. Pirms došanās šādā pastaigā iesaku laikus parūpēties par piemērotiem apaviem, ūdeni, kaut ko ēdamu un jārēķinās arī ar to, ka mobilajam telefonam milzīgajā sekvoju mežā zonas nav. Ieeja Big Basin Redwood nacionālajā parkā ir par brīvu, 10 ASV dolāri jāmaksā tikai par stāvvietu.

Ar parka apskati mūsu ceļojums pa Sanfrancisko apkārtni arī ir beidzies. Savelkot šī ceļojuma bilanci, varu teikt, ka es neieteiktu tērēt laiku, lai dotos uz Silīcija ieleju, taču kārtīgi izstaigāt Big Basin Redwood nacionālo parku, doties uz Santa Krūzu un izbaudīt ceļu gar Kluso okeānu noteikti ir vērts.

Vairāk par Ingus Krūklīša ceļojumu piedzīvojumiem lasiet viņa blogā http://ingustravel.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!