Foto: DELFI

Šogad lielākiem un mazākiem kruīza kuģiem Rīgas ostā paredzēts ienākt 79 reizes, atvedot 65 792 tūristu, liecina Rīgas brīvostas pārvaldes mājaslapā pieejamā informācija. Lielie kuģi piestāj ekskluzīvā vietā, gluži vai pie pašas Rīgas pils, tomēr vēl pavisam nesen to aizsedza karuseļi un citas atrakcijas, bet pa ceļam uz Vecrīgu, pirmais, ko aiz zaļā drāšu žoga, kas ieskauj ostu, ierauga pilsētas viesi, ir sarūsējušās Vanšu tilta kāpnes. Kāds tad ir gaidīto tūristu pirmais iespaids par Rīgu, kurā tie uzturas vien aptuveni astoņas stundas? Dome sola nelielus uzlabojumus.

Sociālajos tīklos jau vairākas nedēļas klejo publicista Otto Ozola fotogrāfijas, kurās redzami skati pie Rīgas ostas. Daudzi ar tūrisma jomu saistīti ļaudis un rīdzinieki jau izteikušies, ka skats, kas paveras kruīza pasažieriem uz Rīgu, maigi izsakoties, varētu būt labāks. Tomēr citi steidz atzīmēt, ka arī citur ostas nav pašā labākajā vietā.

"Kruīzu kuģu piestātne pie Vanšu tilta ir lieliska. Panorāmas skats no kruīzu kuģa uz Rīgu ir patiesi īpašs, sevišķi, ja to "nepapildina" bezgaumīgi karuseļi. Bet Vanšu tilta kāpnes, pa ko nākas iet, lai šķērsotu krastmalu, gan ir nožēlojamas. Tā arī jau vairākus gadus atbildīgās personas to ir izlikušās neredzam un nekas nav mainījies. Paši rīdzinieki ļoti reti izmanto šīs kāpnes, un viņiem tiešām var nebūt priekšstata, par ko vispār ir runa, bet tūkstošiem kruīzu kuģu pasažieru gan to redz. Jāņem vērā, ka kruīzu kuģu pasažieri Rīgā ir tikai vienu dienu, un katra detaļa, "sīkums" veido spēcīgu priekšstatu," saka Astra Kalnina, kuras pārstāvētā firma SIA "Baltic GSA" ir lielo vairāku kruīza kompāniju partnere Latvijā.

"Man ir iespēja regulāri būt Tallinas un Klaipēdas kruīzu kuģu terminālos un, ja salīdzinām, tad Rīgas vienīgais pluss ir kuģa atrašanās vieta pie Vanšu tilta. Tallinas Kruīzu terminālā pašlaik notiek vērienīgi būvniecības darbi. Tur ienāk un ienāks vairāk kruīzu kuģu Tallinas atrašanās vietas dēļ. Tallinas ostā ir gaumīgs amatnieku tirdziņš, suvenīru veikals, kafejnīca. Tiesa, tur vasaras sezonā katru dienu ir vairāki kruīzu kuģi ceļā no vai uz Pēterburgu. Klaipēdā Kruīzu termināls arī atrodas pilsētas centrā, pretī jahtu piestātnei, skaisti sakoptā vidē. Klaipēdā, kamēr viesi kāpj nost no kuģa un dodas ekskursijās vai paši staigāt pa pilsētu, pie kuģa dzīvespriecīgu mūziku spēlē vietējā folkloras grupa un parasti tiek organizēts arī amatnieku tirdziņš vai nu netālu no kuģa, vai pilsētas laukumā," iezīmējot situāciju Baltijā, stāsta Kalniņa.

Foto: DELFI

Kā novēroja "Tūrismagids", daļa kruīza pasažieru neizmanto piedāvātos autobusus, kas nogādā tos pilsētas centrā – Strēlnieku laukumā, par kura izdrupušo bruģi vietējiem gidiem arī ir daudz skarbu vārdu, ko teikt, Jūrmalā vai Siguldā, bet dodas uz Vecrīgu kājām. Daudzi pie Muitas ielas cenšas šķērsot Eksporta ielu, riskējot izraisīt avāriju, lai nokļūtu pretējā pusē. Savukārt citi apmulsuši dodas pa 11. novembra krastmalu vai mēģina izmantot ar zaļu tīklu norobežotās kāpnes.

Vēl līdz 3. jūlijam pirmais skats, ko ieraudzīja kruīza pasažieri Rīgā, bija karuseļi un skaļa mūzika, ko šajā vietā Rīgas dome jau vairākkārt atļāvusi uzstādīt SIA "Game Service Group". "Atļauja publiska pasākuma rīkošanai izsniegta līdz 3. jūlijam. Par vietas izvēli jājautā karuseļu uzstādītājam. Karuseļu darbība ir saskaņota ar pašvaldību Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā noteiktajā kārtībā," skaidro domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Domē gan atzīst, ka situācija nav ideāla, bet sola, ka gaidāmi arī kādi uzlabojumi. "2016. gada jūlijā paredzēts transporta būvju ikdienas uzturēšanas darbu ietvaros remontēt Vanšu tilta gājēju kāpnes. Pie kāpnēm 11. novembra krastmalā līdz 1. augustam plānots uzstādīt liftu. Departaments 2016. gadā pasūtīs Vanšu tilta atjaunošanas projekta izstrādāšanu. Vanšu tilta visu bojāto konstrukciju atjaunošana ( t.sk. arī kāpņu atjaunošana) ir plānota 2018. gadā," skaidro Viktors Smirnovs, Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators. Gājēju celiņam uz ostu gar ostas teritoriju Eksporta ielā gan šobrīd nav plānota atjaunošana, un tūristiem būs jāsamierinās ar izdrupušajām flīzēm.

Foto: DELFI

Protams, nokļūstot Rīgas sirdī, tūristi ir patīkami pārsteigti par skaisto pilsētu, un to arī neslēpj, bet pirmais iespaids diemžēl nav no tiem labākajiem. "Rīgai, domājot par kruīzu kuģu pasažieriem, ir kur augt. Jāņem vērā arī, ka daudzi no kruīzu viesiem šīs vienas dienas laikā pieņem lēmumu te atgriezties un pavadīt vairāk laika Rīgā, Latvijā, vai ne..." saka Kalniņa.

Lūk, kāds pašlaik ir pirmais iespaids par Rīgu, ja te ierodas ar kuģi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!