Foto: Privātais ahīvs
Arta Celma un Pēteris Janevics ir jaunieši, kas, pārāk daudz nedomājot, devās sešu mēnešu ceļojumā pa Āziju. Abi nolēma šo apkārtni iepazīt uz velosipēda, dažkārt dienā nominoties pat 110 kilometrus. Ceļotājiem iespaidu netrūkst – tie gūti, gan apmeklējot vietas, kurām tūristi parasti met līkumu, gan veicot brīvprātīgo darbu, gan arī saskaroties ar vides problēmām, kas mudināja viņus domāt vēl zaļāk.

Arta ieguvusi tūrisma speciālista, kā arī jaunā lauksaimnieka izglītību, bet nesen ar domubiedrenēm izveidojusi zīmolu "Laaide". Savukārt Pēteris ieguvis jaunuzņēmēja izglītību, no agras bērnības labā līmenī aizrāvies ar velosportu, bet tagad vairāk pievērsies kalnu slēpošanai, kur iejuties arī instruktora ampluā.

Abi satikušies tikai pirms gada, bet jau pēc divu mēnešu draudzības radusies doma par brangu ceļojumu – uz aptuveni sešiem mēnešiem. "Tolaik vēl gan nezinājām, ka tas notiks tik ātri, un arī galamērķis bija ļoti aptuvens. Atzīstam, ka šis ir bijis visai traks lēmums un izaicinājums mūsu attiecībām, jo pirms šī piedzīvojuma Pēteris diezgan daudz laika pavadīja ārzemēs, bet šobrīd esam kopā divdesmit četras stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā. Pie tā cilvēkiem ir jāpierod un jāspēj rast līdzsvaru. Ja pāris izlemj mesties šādā piedzīvojumā, jārēķinās, ka viss neies kā pa diedziņu – un tā tam nemaz arī nav jābūt," paskaidro Arta.

Artai pirms tam ceļošana nav bijusi tik ikdienišķa, tomēr Pēteris gadu laikā jau ievērojami pabraukājis pa pasauli, un tieši viņa piedzīvojumi iedvesmojuši Artu. "Protams, doma par visa pamešanu aptuveni uz sešiem mēnešiem bija diezgan biedējoša. Vienmēr esmu apbrīnojusi tādus cilvēkus un domājusi, cik viņi ir drosmīgi, bet pašai šīs drosmes vienmēr ir mazliet pietrūcis," stāsta Arta, piebilstot, ka šis bija pagrieziena punkts viņas dzīvē.

"Sākām taupīt naudu un apdomāt iespējamos galamērķus. Paši smējāmies, ka šobrīd ceļojam pēc mūsu iespējām, jo nevienam nav noslēpums, ka Āzija kopumā ir ļoti lēta zeme. Uzreiz zināju, ka negribu šo ceļojumu īpaši plānot, jo zinu, ka viss labākais notiek spontāni. Protams, ļoti daudz lasīju blogus, atsauksmes un citu ceļotāju stāstus, lai mazliet sagatavotos. Bet, kad ieradāmies, bijām rezervējuši istabu vienai naktij, un arī šobrīd dzīvojam pēc līdzīga principa – plānojam, lielākais, divas dienas uz priekšu," teic Pēteris.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!