Rudens un ziemas mēneši ir laiks, kuros aviobiļešu cenas ar "Ryanair" no Kauņas uz Sardīniju ir tik pievilcīgas, ka gandrīz nepieklājīgi būtu tās nenopirkt, taču, pirms pirkt biļetes jums noteikti būtu jāzina ko jūs gaidāt no sava ceļojuma ne sezonā uz salu, kura pasaules mērogā ir slavena ar visskaistākajām, dzidrākajām un tīrākajām pludmalēm (taču vasarā), vareniem kalnu masīviem, sauli vairāk nekā 320 dienas gadā, bagātīgām jūras veltēm, labiem ēdieniem, sirsnīgiem cilvēkiem un ļoti īpašu, dziedniecisku auru.

Lai Sardīnija jūsu acīs nepazaudētu savu valdzinājumu, ir vairāki svarīgi priekšnoteikumi, kurus būtu vērts zināt, pirms dodaties uz šo burvīgo saules salu rudens un ziemas mēnešos. Ne sezona Sardīnijā sākas no oktobra beigām un ilgst līdz aprīļa vidum. Jūsu ērtībai esmu izveidojusi arī vairākus Ceļojuma maršrutus, no kuriem šobrīd aktuālākais ir "Sardīnija ne sezonā".

"Ne sezona" nozīmē to, ka vismaz 90% restorāniņu, kafejnīcu, transporta pakalpojumu, visdažādākie tūrisma pakalpojumu nav pieejami - fantastiskās stalaktītu alas, ekskursijas ar kuģīšiem un laivām, akvaparki un tml. - tas viss ir slēgts! Tā vietā parādās ārkārtīgi daudz lēti vilinoši piedāvājumi apartamentiem, viesnīcu cenas ir izdevīgākas kā jebkad, kas protams ir lieliski, taču būšu godīga sakot, ka īsto Sardīniju neieraudzīsiet no viesnīcas numuriņa, ko iegādājāties par vilinošu cenu ne sezonai nepiemērotā vietā. Ne sezona ir laiks, kurā ļoti būtiski ir zināt īstās vietas gan nakšņošanai, gan salas apskatei!

Gadījums no dzīves: Novembra sākums. Ap 15:00 dienā zvana man apjukušas latviešu sievietes, kas devušās Madalēnas virzienā pabaudīt jūru. "Labdien Olita, - vai šodien ir kāda brīvdiena, ka viss ir ciet, kā tā var būt, ka mēs jau esam nobraukušas vismaz 100 km, bet nekur nevaram paēst un viss ir ciet?" Paskatos pulkstenī, iedomājos par novembra mēnesi un smaidu: "Nē, šodien nav svētku diena, šodien ir 2 novembris. Sardīni jau vismaz pus mēnesi dzīvo ne sezonā!" Viņas: "Bet kā tā var būt, ārā ir +30 grādi, cilvēki pat peldas, bet viss ir ciet?!"

Otrs gadījums: Oktoba beigas. Saņemu zvanu no latviešu sievietes, kas ielidojusi ar ģimeni Sardīnijā iepriekšējā vakarā un tādā kā dīvainā apjukumā man lūdz viņiem atrast jaunas naktsmājas, jo tās, kuras esot pasūtījuši caur internetu par lētu cenu viņiem galīgi nepatīk. Atrodoties kaut kādos laukos, kur apkārt nekā nav.

Trešais gadījums: Ģimene ar nelielu prāmīti aizbrauc uz salu Carloforte, kas vasarā ir ļoti šarmants ciematiņš savas patiešām neaprakstāmi fantastiskās piekrastes dēļ (Isola San Pietro), izkāpj no prāmja un paliek ar vaļā mutēm... pēc tam man stāstot, ka viss izskatījās kā pamestā kinostudijā un apkārt neviena dzīva dvēsele. Sardīnijā  daudz ko nosaka dienas stunda, piemēram no plkst. 13.00 līdz 16:30 viss ir ciet, jo sardiem tajā laikā ir lielā pusdienu pauze, kurā visi ēd, guļ un mīlējas.

Tāda nu ir bella Sardīnija ne sezonā. Tā ir kardināli atšķirīga sezonā un ne sezonā, liekas, ka cilvēki šeit dzīvo nemitīgās vasaras gaidās. Ja lidojat uz Sardīniju ziemas mēnešos akcents jāliek uz kalniem, dabas parkiem un pilsētiņām. Lidojiet uz Cagliari - tas ir droši, ka nekļūdīsieties! Kaut arī tā ir Sardīnijas galvaspilsēta, tā nav pielīdzināma nevienai citai Eiropas galvaspilsētai. Tā nav liela, atrodas pie jūras, tajā ir daudz dabas parku, dažādi muzeji un pilsēta nav skaļa, jo Sardīnijā, atšķirībā no Itālijas, šoferi neceļ traci nervozi spiežot auto tauri. Vēl var izvēlēties Oristano vai Olbiju, arī tās ir divas pilsētas, kas atrodas tuvu jūrai, un ir "dzīvīgas" arī ne sezonā. Alghero ir izmirusi, jo tā ir tipiska, šarmanta tūristu pilsētiņa. Runā, ka Alghero atdzimst visā krāšņumā uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu.

Ja atlidojat uz 3-4 dienām, dažas dienas veltiet Cagliari, bet dažas dienas dodieties kādā ekskursijā ārpus Cagliari.

Rezervējot viesnīcu vai apartamentus, der iegaumēt, ka īpaši lētas cenas ne sezonā ir tajās vietās, kur nekā nav. Piemēram, Capo Terra ir zona, kur ir ļoti brīnišķīgas viesnīcas par labām cenām arī vasarā, tomēr nezinātājs to nezina, ka tā ir zona, kur dažus km tālāk pašā krastā atrodas lielākā Naftas pārstrādes rūpnīca Sardīnijā, kas noteikti atbilst visiem ES standartiem un lielu kaitējumu apkārtējai videi nedara, tomēr to vietu nevar pielīdzināt tūkstošiem citu brīnišķīgu pludmaļu pa visu Sardīniju.

Kopsavilkums par Sardīniju ne sezonā:

  • Ārpus lielākajām pilsētām ~ 90% restorāni un kafejnīcas ir slēgti;

  • ~ 70% tūrisma objekti ir slēgti, vai ekskursijas uz tiem ir jāpiesaka iepriekš;

  • Apstākļi nav piemēroti, lai peldētos (šis gads ir izņēmums, peldamies vēl šodien 4 novembrī);

  • Trekings kalnos ir piemērots līdz janvāra sākumam (pēc tam kalni var būt slideni un nav vairs droši);

  • Nekur nav iespējams noīrēt laivu, lai dotos jūrā. Ja kādā ostā redzat kādu rušināmies uz savas laivas, varat pieiet klāt un sarunāt, lai jūs pavizina. Var gadīties, ka piekrīt.

  • Sabiedriskais transports nav pakārtots tūristu vēlmēm. Nav saiknes starp punktu A, B un C;

  • Viesnīcām, jo īpaši ārpus pilsētas ir labas cenas un tajās ir maz cilvēku;

  • Labāk izvēlieties naktsmītnes lielāko jūras pilsētu tuvumā;

  • Šis ir laiks Agroturismo iepazīšanai. Daļa Agroturismo, kas atrodas kalnos ir atvērti visu gadu (daži piedāvā arī nakšņošanas iespējas).

  • No decembra līdz marta beigām ir jūras ežu un austeru sezona. Vairākās vietās gan speciālos parkos, gan ceļa malās tos var iegādāties par labu cenu (abas delikateses ēd gan svaigas, gan gatavotas);

  • Šajos mēnešos ir daudzi garšīgi augļi - granātāboli, mandarīni, apelsīni, vīnogas, hurma, bumbieri u.c.;

  • Vislietainākais mēnesis ir februāris un marts;

  • Sardīnijas kalnu augstienē ir arī sniegs;

  • Vidējā gaisa temperatūra oktobrī virs +25, novembrī +22, decembrī +20, janvārī +15, februārī +10, martā +15 grādi.

  • Dienvidu krastā klimats ir vissiltākais;

  • Sardīnija ir ziedoša visos gadalaikos, gan ziemā, gan vasarā;

  • Saule spīd visu gadu un pat visaukstākajos ziemas mēnešos ir jānēsā saules brilles;

  • Lidojot uz Sardīniju ņemiet līdzi skaidru naudu, jo te joprojām vislabprātāk norēķinās skaidrā naudā.

Ir divas Sardīnijas - pirmo sauc vasara Sardīnijā, tā pakļauj savā varā ik vienu pat neko nedarot un ar viņu ir ļoti viegli sadraudzēties. Vasaras liegajos vakaros, tā draudzīgi tev apsēžas blakus, un kopā ar tevi jūsmo par neaprakstāmajiem saulrietiem. Viņa nerunā, toties klusumā ļauj tev sajust viņas silto elpu. Vienmēr un Visur, lai kur tu dotos viņa pavada tevi, elpojot ar mīlestību uz tava vaiga, kakla, pieres un tev nekad nebūs auksti nedz sirdī, nedz dvēselē, nedz ķermenim.

Otro sauc ne sezona Sardīnijā, viņa ir kautrīgāka, mazāk komunikabla, maz runā, un izvēlas dzīvot noslēgtu dzīvi. Viņai patīk vientulība, un tieši tāpēc viņa nejaucas citu darīšanās. Tā ļauj, lai katrs pats, neviena netraucēts, dodas turp, kur rāda acis un vada sirds. Kad prom braucot kāpsi iekšā lidmašīnā, viņa tev viegli uzsēdīsies uz pleca, iepūtīs sejā vēju un varbūt pat uz taviem matiem nobirdinās kādu atvadu asaru. Viņai tevi gaidīs atgriežamies vasarā..., jo tikai tad ar viņu var sadraudzēties tā pa īstam un no visas sirds!

Daudz brīnišķīgu fotogrāfiju un noderīgu informāciju par skaisto Sardīnijas salu atradīsiet manā mājas lapā www.bellasardinija.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!