Foto: Edgars Sparāns

Sākušās skolēnu rudens brīvdienas! Vai jau esi domājis, kā tās pavadīt? Lūk, ideja baudīt kultūru un dabu, veltot laiku ģimeniskai un veselīgai kopā būšanai un skaistai atpūtai gleznainajā Latvijas pilsētā – Alūksnē. Kā brīvlaiku pavadīt Alūksnē, stāsta Alūksnes Tūrisma informācijas centra speciāliste Līva Buliņa.

Ļaujies jaunām emocijām un hobijiem

Zirgu sētas gleznainos apvidos netālu no Alūksnes piedāvā aizraujošas izjādes vai pārgājienus zirgu mugurā, kā arī iespēju apgūt jāšanas prasmes treniņlaukumos.

Aktīva un veselīga dzīvesveida cienītāji aicināti doties divu kilometru attālumā no Alūksnes – uz sporta centru "Mežinieki", kur pieejams disku golfa laukums ar deviņiem disku ķērājgroziem.

Savukārt 20 kilometru attālumā atrodas īpaši slepens militārs objekts – kodolraķešu bāze Zeltiņos, kur aizvien labi saglabājušies dažādi angāri, raķešu palaišanas laukumi un bumbu patvertnes. Atklāj to individuāli ar audio gidu vai aizraujošā ekskursijā kopā ar vietējo gidu.

Foto: Emilija Frunza/Līva Buliņa

Diena prom no pilsētas

Dabas draugu ģimenes, kas alkst pēc miera, savu domu sakārtošanas, restartēšanās un izteikti ainaviskiem dabas skatiem, var doties uz Aizsargājamo ainavu "Veclaicene" – netālu no Igaunijas pierobežas.

Foto: Linda Kļaviņa

Skolēnu rudens brīvlaikā vari arī doties uz aizraujošām dabas takām vai izbraucienos ar velosipēdu, sasniedzot Kornetu un Dēliņkalna skatu torņu virsotnes. Uzkāpjot Drusku kalnā, ieraudzīsi Munameģi! Ja ir laiks un vēlēšanās, aizbrauc arī līdz šai Baltijas augstākajai virsotnei!

Baudi pikniku Katiņkalnā, kur ierīkota ugunskura un atpūtas vieta ar šūpolēm, dažādiem vides objektiem un skatu platformu, no kuras baudīt Veclaicenes gleznaino ainavu. Dūmu aromāts un dabas skati – tā būs pievienotā garša gan grildesiņām, gan bērnu tik iecienītajiem zefīriem.

Foto: Publicitātes foto/Ainārs Cekuls

Diena pilsētā pie dabas

Pieredzēt ne tikai zelta rudeni Alūksnē! Izzini faktus, kultūrvēsturi, Alūksni aizraujošās ekspozīcijās un muzejos, sākot ar vienu no lielākajām fluorescento minerālu kolekcijām Eiropā – Dabas muzejā "Vides labirints".

No 26. līdz 30. oktobrim ikviens aicināts piedalīties izziņas spēlē " 3+1", kas rezultēsies ar lielisku iespēju Alūksni caur azartu atklāt vēl arī no citas skatu prizmas!

Lai iepazītu teikas, nostāstus un interesantus faktus par Alūksni, nedēļas nogalē dodies publiskajos braucienos ar plostu "Kaija", kuģīti "Marienburg" un vilcieniņu "Severīns". Iepriekš sazinoties, iespējami arī privātie izbraucieni.

Plašākais panorāmskats no putna lidojuma augstuma pavērsies no 37,8 metrus augstā Alūksnes skatu torņa virsotnes – Tempļakalna parkā. Jaunieši un drosmīgie vecāki būs sajūsmā par Zip-line gaisa trošu nobraucienu ZZZIPPP pāri Alūksnes ezeram.

Foto: Elīna Kola
Foto: Edgars Semeiks/Agate Delpere

Neaizmirsti aizbraukt uz Alūksnes bānīša stacijas kvartālu – tur kopā ar ģimeni radīsi septiņas idejas, ko atklāt un izbaudīt. Laikā no 26. līdz 30.oktobrim tur norisināsies kvartāla orientēšanās spēlē!

Labsajūtai un miegam

Vēsajiem rudens vakariem piestāv enerģijas uzņemšana relaksējošās pirtīs, kur pirts meistari parūpēsies par labsajūtu, kā arī pieejama atpūta zem zvaigžņotām debesīm – kublā, ko iecienījuši kā pieaugušie, tā arī bērni.

Naktsmītnes Alūksnē pieejamas ikvienam, sākot ar glamūrīgas atpūtas cienītājiem ezeru krastos, līdz nakšņotājiem, kas izvēlas ekonomiskākas naktsmītnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!