Foto: Arvīds Barānovs

Kādu rītu, ritinot "Facebook", pamanīju fotogrāfiju albumu ar samirkušu, bet visai priecīgu kungu kompāniju – izrādās, viņi 48 stundas pavadījuši mežā bez telefoniem, bet ar dzīvu vistu padusē. Kamēr es deldēju dīvānu un līdz vēlai naktij skatos seriālus, Roberts Līcis aicina doties dabā. Viņš uz vizītkartes rakstītu, ka ir piedzīvojumu un izturības pasākumu organizators, un bildes runā pašas par sevi – no egļu zariem būvētas nojumes, spožs ugunskurs, plati smaidi. Laikā, kad izklaides vietu apmeklējumi liegti, mums ir iespēja doties pie dabas krūts, kur Roberts katrā spēj pamodināt dzīvniecisko instinktu. Pieteikties uz Roberta rīkotajiem pasākumiem var lapā "pretspeks.lv".

Viņš stāsta, ka gājis dabā, licis bildes "Instagram" un draugi nemitīgi uzprasījušies nākt līdzi, tā nu Roberts uztaisījis mazu piedzīvojumu pārgājienu vienai, otrai, trešajai kompānijai, un bija skaidrs, ka jāsāk rīkot atvērtos pasākumus. "Ziņas par maniem pasākumiem tika nodotas pa ķēdīti, decembrī paredzēts jau trešais atvērtais pasākums. Tiešām vienkārši liku bildes "Instagram", centos iedvesmot citus, un arvien vairāk cilvēku rakstīja, ka viņiem viss līdz kaklam, ka gribas beidzot iziet ārā. It kā liekas: kas tur tāds – ej taču! Bet cilvēki paši neuzdrošinās to darīt, viņiem nepieciešams vadītājs. Tādēļ arī pirmo pasākumu nosaukums bija "Tu uzprasījies!", kur uzaicināju tos, kas mani tirdīja," viņš atklāj. Šobrīd aizvadīti divi atvērtie "Tu uzprasījies!" mikro piedzīvojumi, kuros Roberts piedāvāja nostaigāt pāris kilometru, apgūt topogrāfijas zināšanas, iemācīties iekurt ugunskuru, gatavot ēst uz uguns, šķērsot kādu dziļu gravu vai slapju upi un noklausīties vadītāja lētos jokus. Biļetes uz otro pasākumu izpirktas piecu dienu laikā, un dalībnieki tika kārtīgi izvadāti pa mežiem, purviem, upēm un, neskatoties uz sabristām kājām un piesmeltiem apaviem, jau vaicā, kad būs nākamais piedzīvojums.

Jau kopš bērnības Roberts ir dzīvojies pa mežu un pirms gadiem 13 iestājās jauniešu organizācijā "Jaunie Vanagi". "Iedomājies skautus tādā anarhistiskā izpausmē," viņš smejas. "Mēs bijām jaunieši, kuri negrib sēdēt telpās, tā nu apguvām dažādas āra iemaņas, mācījām tās citiem un organizējām piedzīvojumu sacensības. Populārākais pasākums ir "Dublis", kas notiek jau kopš 1992. gada, šis gan ir pirmais gads, kad tas izpaliek. Iesaistījos arī "Mamutu medību" organizēšanā – tās ir piedzīvojumu sacensības, kas notiek ziemā, turklāt vēl naktī! Tur jālien ledainā ūdenī, jābrien pa sniegu, jārisina loģikas uzdevumi." Robertu ārkārtīgi aizrauj arī klinšu kāpšana, vienu brīdi viņš pat piestrādājis industriālajā alpīnismā, stiprinot pie mājām plakātus, mazgājot logus augstceltnēs un zāģējot kokus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!