Pasakas ir neatņemama laimīgas bērnības sastāvdaļa. Pat pieagušie labprāt kavējas atmiņās, kad viss izlasītais sķita balta patiesība un pasaku personāži varēja dzīvot jebkur - pat zem paša gultas. Dažiem pasaku personāžiem ir paveicies vairāk - viņiem par godu tapuši neparasti pieminekļi, ko vēlas redzēt tūkstoši.

Nāriņa - Kopenhāgena, Dānija


Mazās nāriņas statuja veltīta slavenajai pasakai, ko sarakstījis Hanss Kristians Andersens 1837. gadā. Statuja atklāta 1913. gadā. Kopenhāgenā nav īpaši daudz tūrisma apskates objektu, tāpēc statuja katru gadu piesaista ļoti daudz tūristu.

Faktiski jebkurš tūrisma maršruts kādā posmā iekļauj arī šī objekta apskati. Pērn stutujai apritēja 100 gadi, tā joprojām stāv (pareizāk sakot - sēž) kā jauna, kaut vairākkārt cietusi no huligānu uzbrukumiem. Nabaga nāriņa vairākas reizes palikusi bez galvas, tikusi dažādi izkrāsota, ietērpta musulmaņu drēbes un turējusi rokās seksa rotaļlietas.

Fremontas trollis - Sietla, ASV

Troļļi var būt arī ļauni un nežēlīgi - tas visiem zināms. Fremontas trollis, piemēram, nedzīvo zem Fremontas tilta, kur to bieži cenšas uzmeklēt neattapīgākie tūristi. Trollis mīt zem Džordža Vašingtona piemiņai veltītā tilta, kas atrodas Fremontas rajonā.

Skulptūrai, kuras augstums ir 5,5 metri, rokās ir īsts automobilis VW Beetle un acu vietā tam ir mašīnas disks. Iespējams, šāds troļļa izskats ir loģisks, jo kaut arī tēls viņš ir skandināviskas izcelsmes, ASV bez mašīnas tiešām - kā bez rokām.

Pīters Pens - Londona, Lielbritānija


Piemineklis Pīteram Penam Kensingtonas dārzos Londonā ir viens no retajiem pasaku personāžu pasaulē, kas tapuši par autoru līdzekļiem. Grūti iedomāties, ka Andersens būtu apmaksājis Nāriņas staujas izveidi, vai ne?

Bet grāmatas par Pīteru autors sers Džeimss Berijs (1873-1937), kas uzrakstījis stāstu par brašo zēna, kas negribēja augt liels, šo pieminekli pasūtīja par savu naudu 1912.gadā. Neviens arī neesot īpaši lūdzis viņu to darīt.... Taču autors dzīvojis netālu un viņam tā likusies laba ideja. Cilvēki pieminekli iemīļojuši, un tā tas tur stāv joprojām.

Alise Brīnumzemē - Ņujorka, ASV

Nav zināms, vai Ņujorka būtu tā pati vieta, kas Brīnumzeme, bet sava Alise pilsētai ir. Patiesībā ne tikai Alise, bet vēl arī citi šī sirreālā stāsta varoņi. Skulptūra ir no tiem retajiem darbiem, kas izpildīts mats matā pēc grāmatas pirmā izdevuma ilustrāciju parauga. Ilustrācijas pirmajam izdevumam veidojis sers Džons Teniels. Interesants fakts - pa šo statuju Centrālparkā ir pilnīgi oficiāli atļauts rāpties un ložņāt, ko bērni arī nekautrējoties dara. Līdz ar to - varbūtība iegūt foto tikai ar sevi un Alisi ir visai niecīga.

Brēmenes muzikanti - Brēmene, Vācija

Protams, ka Vācijas pilsēta Brēmene nevarētu iztikt bez savas Brēmenes muzikantu statujas. Un tāda te tiešām arī ir! Protams, ka Latvijas iedzīvotājiem nav vajadzības triekties tik tālu, lai apskatītu jautro četrotni, jo šāds piemineklis ir arī mums Rīgā. Blakus Pēterbaznīcai novietots gandrīz identisks darinājums Brēmenes eksemplāram. Tiesa - Rīga neizdomāja uzstādīt šādu pieminekli pati - to mums uzdāvināja Brēmenes pārstāvji, jo abas pilsētas saista oficiāla sadraudzība.

Ceļu pīlēniem! Bostona, ASV


Šis piemineklis Bostonas Centrālajā parkā izveidots par godu šajā pasaules daļā ārkārtīgi populārajai grāmatai "Ceļu pīlēm!". Grāmata vēstī par pīļu ģimeni un tās piedzīvojumiem Bostonā. Stāsta kulminācija ir mirklis, kad pīle ar pīlēniem šķērso bīstamu šosejas posmu, kur ir pilns ar automobiļiem. Policists apstādina kustību, lai pīles tiktu pāri ielai. Dīvaini, bet vēl neviens nav pūlējies nočiept pīlēnus un pārvietot tos uz savu piemājas dārziņu....

Hamelnas žurku ķērājs - Hamelna, Vācija

Sižets par cilvēku ar stabulīti, kas spēlē tik labi (vai slikti), ka apbur dzīvniekus, grauzējus un pat cilvēkus, literatūrā ir visai populārs un atspoguļots vairākos desmitos dažādu autoru darbu. Vācu leģenda par Hamelnas žurku ķērāju ir viena no zināmākajām un kaut kādā mērā pat kanoniskākajām, jo tajā minēta konkrēta diena, kad kāds žurku kērājs aizvāca žurkas no pilsētas - tas noticis 1284.gada 26.jūnijā.

Pasaku izdevēji, redaktori un cenzori ir centušies ļaunākās pasakas padarīt maigajām bērnu dvēselēm pieņemamākas. Šī pasaka ir tas gadījums, kad beigas ir tiešām ļaunas. Pilsētas galvas nav vēlējušies maksāt žurku ķerājam par padarīto darbu. Tā nu tas ar burvju stabulītes palīdzību izvilinājis no pilsētas visus bērnus un, tāpat kā žurkas, noslīcinājis netālajā ezerā. Tam visam par godu - aplūkojiet pieminekli!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!