Foto: Shutterstock
Lai gan nereti ļaudis naudu krāj tieši ceļojumiem, tas nenozīmē, ka, rūpīgi plānojot un izvēloties gudrākus risinājums, nevar ietaupīt un atlikušo summu izmantot citām ikdienas vajadzībām. Lūk, pāris padomu, kā ceļot lētāk!

Staigā ar kājām


Dodoties ceļojumā, liec somā labu un ērtu kurpju pāri, jo staigāšana kājām ir viens no labākajiem veidiem, kā ietaupīt. Protams, nav runa par lieliem gaisa gabaliem, kuru veikšana prasīs visu dienu, taču kārtīgi izsver, vai tiešām uz tevis izvēlēto galamērķi jābrauc ar kādu transportlīdzekli. Tāpat parēķini, vai patiesi izdevīgāk ir dot priekšroku dzīvošanai tālāk no centra tikai tāpēc, ka šis variants ir lētāks. Ņem vērā, ka katru dienu maksāsi par vilciena biļeti vai taksi, tāpēc beigu galā tas ne vienmēr var izrādīties lētākā opcija.

Lidostu alternatīvas


Varētu šķist, ka svarīgi ir tikai izsvērt īsto dienu, kad lidot, taču tikpat nozīmīgi izvēlēties lidostu, kura būs tavs ceļojuma galamērķis vai pieturas punkts. Tas, ka lielajās valstīs ir vairākas lidostas, nav noslēpums, taču bieži vien tās atrodas arī viena otrai relatīvi tuvu, piemēram, "Barcelona El Prat" un "Barcelona Girona" lidostas, kuras šķir pusotras stundas brauciens. Meklējot biļetes, apskati, vai no tevis izvēlētās lidostas kāda aviokompānija nelido uz mazāko. Ja izdosies noķert īsto brīdi un atrast izdevīgas biļetes, maciņu varēsi tik ļoti nepatukšot!

Bagāžas krāmēšana


Ja vari visu vajadzīgo salikt rokas bagāžā, dari tā, bet, ja nē, vēlreiz pārskati, vai tev tiešām viss plānotais ir nepieciešams. Jau no diviem krekliem un divām biksēm iespējams kopā izveidot četrus tērpus, tāpēc labāk sagatavo mantu sarakstu, lai saprastu, vai nododamā bagāža patiesi ir vajadzīga. Ja to neņemsi, ieekonomēsi naudu, kuru pēcāk iztērēt citiem piedzīvojumiem vai atstāt svarīgiem maksājumiem pēc atgriešanās mājās.

Ceļojums nesezonā


Kad laikapstākļi ir vislabākie, arī cenas ir visaugstākās, tāpēc ceļojums nesezonā ir variants, kā taupīt naudu. Protams, tu neplānosi braucienu gulēšanai zem palmām, kad izvēlētajā galamērķī ir auksts un līst lietus, taču neliela nogaidīšana var rezultēties pamatīgā ietaupījumā.

Viesnīcas vietā mājoklis


Runājot par nakšņošanu, vērts paskatīt, cik maksā dzīvokļa vai mājas īre jūsu ceļojuma laikā, piemēram, caur "airbnb". Ja pat pirmajā acu uzmetienā summas šķiet līdzīgas, svarīgi domāt arī par ēdienreizēm, kuras attiecīgi ir vai nav iekļautas viesnīcas piedāvājumā. Gatavot mājās būs lētāk nekā ieturēt maltītes restorānā, kā arī šajā variantā varēsi doties uz vietējiem tirdziņiem un veikaliem, kuros izvēlēties svaigāko pārtiku sev pieņemamās cenās.

Pusdienu kastīte


Nenoliedzami, ceļojot uz ārzemēm, jādod iespēja vietējai kulinārijas pasaulei sevi pārsteigt, taču, lai ietaupītu naudu, dienas laikā turi somā pusdienu kārbiņu, kurā sapakotas stāv kādas uzkodas. Kad cilvēks ir izsalcis, viņš daudz mazāk domā par to, cik kas maksā, tāpēc bieži vien sanāk iztērēt neapdomīgi daudz.

Ja tomēr no restorānu un ēstuvju piedāvājuma atturēties nespēj, šajā rakstā apkopoti noderīgi padomi, kā neapjukt un nepārmaksāt par maltīti ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!