Augstu gaisā iekārti veci dēļi, klintīs iecirsti metāla āķi. Zem kājām bezdibenis. Liekas, ja paskatīsies lejā - ar tevi būs cauri! Dažādas kalnu takas pievilina tos, kam nav bail karāties virs bezdibeņa. Bet varbūt tomēr ir ļoti bail?

“El Caminito del Rey” - virs bezdibeņa Spānijā


"El Caminito del Rey" jeb "The King's little pathway " - ir visai izļodzījusies taku vītne gar dramatiski stāvo El Chorro aizu Malagas tuvumā Spānijas dienvidos. 1200 metrus garā taka ierīkota 1905.gadā, lai pa to varētu pārvietoties strādnieki, kas bija iesaistīti netālu esošās hidroelektrostacijas būvniecībā. Celiņš ir pusmetru - metru plats un karājas 100 metru augstumā virs upes. Koka dēļus tur metāla āķi sienā, taču tas viss ir sen novecojis un nolietots, raksta "The Guardian".

Lai gan taka oficiāli ir slēgta un daži posmi atrodas ļoti bīstamā stāvoklī, daudzi karstgalvīgi noskaņoti ceļotāji un tūristi tomēr riskē šķērsot šo vietu pa taku, izmantojot dažādus kāpšanas rīkus un inventāru, lai tiktu pāri bīstamajiem posmiem.

“The Trift Bridge” Šveices Alpos - pasakaini skati

"The Trift Bridge" Šveices Alpos - šis tilts sniedzas 170 metru garumā pāri ledāju veidotai ielejai. Atrašanās augstums - apmēram 100 metri.

Savulaik tilts ticis uzbūvēts sešu nedēļu laikā. To var sasniegt ar gaisa vagoniņu, kas pārved pāri aizai un ļauj sasniegt stāvās kalnu takas. Daži no šiem kalnu taku maršrutiem ir piemēroti tikai pieredzējušiem kalnos kāpējiem. Tie, kam pietiks dūšas šķērsot kājām gājēju tiltu, varēs baudīt satriecošu skatu uz Trifta ezeru, kas mirguļo bezdibenī zem kājām.

“Half Dome” Kalifornijā - pa gadsimtu vecām kāpnēm

"Half Dome" - atrodas Josemītu nacionālajā parkā Kalifornijā, ASV - Sjerranevadas kalnos. Profesionāliem klinšu kāpējiem te ir kur izvērsties 1500 metru augstumā. Ne tik profesionāliem kalnu taku mīļotājiem iespējams pārvietoties pa īpašām trošu kāpnēm. Pa tām iespējams veikt 120 metrus garo fināla posmu uz kalna virsotni. Savdabīgās kāpnes šeit ierīkotas 1919. gadā.

“Hua Shan” dēļu taka Ķīnā - dažiem pēdējais kāpiens

"Hua Shan" dēļu taka Ķīnā nereti dēvēta par "visbīstamāko kalnu pārgājienu taku pasaulē". Ļoti iespējams, ka tieši šīs takas apmeklējuma laikā ir vislielākā iespēja saķert nelabu dūšu un galvas reiboni. Takas infrastruktūra - tērauda stieņi, šauri koka dēļi un sarūsējušas ķēdes, pie kā pieturēties. Šis ir populārs svētceļnieku maršruts uz svēto templi, kas atrodas kalna virsotnē.

Kāpšana notiek 2000 metru augstumā, katru gadu kādam šis kāpiens izrādās pēdējais. Nelaimes gadījumi notiek visai bieži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!