Foto: DELFI
Gruzija ir valsts, kas apbur ne tikai ar patiesi skaistu un mežonīgu dabu, bet arī ar cilvēku laipnību, gardiem ēdieniem un dzērieniem. Viesojoties šajā valstī vasaras mēnešos, patiešām var pārņemt sajūta, ka esi nokļuvis paradīzes stūrītī. Ne velti paši gruzīni uzskata, ka viņi tikuši pie zemes, ko Dievs, dalot teritoriju dažādiem ļaudīm, bija plānojis paturēt pats sev.

Protams, Gruzija ir daudz plašāka un bagātīgāka nekā es aprakstīšu šajās rindās, bet ceru, ka tajās radīsies vismaz aptuvens priekšstats par Adžārijas reģionu, kurā iespējams baudīt lielu dažādību. Reģions atrodas Melnās jūras krastā, un tā lielākā pilsēta Batumi ir dzīvīga kūrortpilsēta, kurā iespējams uzlūkot virkni ēku, parku un objektu, ko daļa ar īpaši smalku gaumi apveltītu cilvēku peltu neatgūdamies. Tāpat šajā reģionā netrūkst kalnu un ciemu, kur iespējams baudīt pavisam citu Gruziju. Tomēr cilvēku laipnība, vīns un no brīnumgardiem ēdieniem lūstoši galdi ir atrodami gan krāšņajā Batumi, gan pārējā Adžārijā.

Taisnākais veids, kā nokļūt Adžārijā, ir lidojums no Rīgas uz Kutaisi un pēc tam pārsēšanās kādā transporta līdzeklī, kas pārvietojas pa zemi. Tāpat no Rīgas ir tiešais reiss uz Gruzijas galvaspilsētu Tbilisi. Tā kā braucienu uz Gruziju žurnālistiem no Latvijas Adžārijas tūrisma un atpūtas departaments organizēja, sadarbojoties ar aviosabiedrību "AirBaltic", šoreiz uz Batumi braucu caur gandrīz 400 kilometrus attālo Tbilisi.

Reģiona galvaspilsēta Batumi


Foto: DELFI
Adžārijas Autonomās Republikas galvaspilsēta Batumi ir Gruzijas lielākā kūrortpilsēta. Tā atrodas Melnās jūras krastā. Pilsētas centrs ir salīdzinoši neliels, un pilsēta ir lielisks galamērķis cilvēkiem, kam patīk laiska atpūta jūras krastā. Tās arhitektūrā vērojams dažādu stilu sajaukums un daudzas no pēdējos gados būvētajām celtnēm daļā cilvēku varētu raisīt izbrīnu – redzami gan patiešām augsti ''monstri", gan ēkas ar īpatnējām dekorācijām un pat kāda ēka, kuras arhitekts ir centies radīt iespaidu, ka tā atrodas ar jumtu uz leju.

Galvenā izklaide pilsētā ir laiskošanās jūras krastā, kā arī ēdieni, dzērieni un dejas kādā no daudzajiem restorāniem vai kafejnīcām. Tūrisma sezonas laikā arī naktī Batumi ir pilna dzīvības – tā krāšņi izgaismota un pastaiga pa promenādi gar jūras krastu ir patiešām skaista. Viesojoties Batumi, es ieteiktu pilsētu apskatīt gan dienas, gan nakts laikā – parki, pilsētas laukumi un vecpilsēta būs piemērotāki tūristu pastaigām gaišā laikā, bet tumsā ir vērts apskatīt izgaismotās strūklakas, jo dienā tās ne tuvu nav tik iespaidīgas.

Foto: DELFI
Lai arī Batumi patiešām ir kūrortpilsēta, arī tajā ir iespējams atrast autentisku Gruzijas šarmu. Lai to izdarītu, ieteicams apmeklēt tirgu. Pārtikas paviljonam ir divi stāvi, un gardākās čurčhelas atrodamas otrajā stāvā. Ja plāno mājup aizvest kādu suvenīru, tā būs tiešām lieliska vieta, kur iegriezties – tradicionālie saldumi, sieri un garšvielas tur noteikti būs atrodamas. Un nebrīnies, ka pēc tam, kad būsi veicis pirmo pirkumu, uz tavu pusi skanēs neskaitāmi aicinājumi iepazīties ar vēl kādiem labumiem. Tirgotāji redz un saprot, kurš ir ieradies iepirkties, bet kurš tikai skatīties.

Batumi atrodas arī dažādi tūristu un vietējo izklaidēm paredzēti objekti un atrakcijas. Par garlaicību noteikti nebūs jāsūdzas. Pilsētas pievārtē ir arī botāniskais dārzs, kurā apskatāmi augi no dažādām pasaules malām. Tā ir ne tikai īpašs prieks botānikas entuziastiem, bet arī laba vieta garākai pastaigai koku pavēnī.

Tālāk no jūras – kalni, upes un ūdenskritumi


Foto: DELFI
Gruzija ir patiešām zaļa zeme – tās kalni krāsojas sulīgi zaļos toņos un jau pa gabalu var redzēt, ka daba ir mežonīga. Adžārija ir piemērota vieta ceļotājiem, kas mīl dažādību, jo pavisam netālu no akmeņainās Melnās jūras piekrastes un košās Batumi ir atrodama pavisam cita Gruzija. Tā ir Gruzija, kur ceļmalās nepiesietas ganās govis un pa ceļam uz kādu no apskates objektiem iespējams sastapt arī citus mājlopus. Tur nav pilsētas trokšņu un bruģa.

Adžārijas reģionā atrodas vairāki dabas un cilvēku veidoti objekti, ko vērts apskatīt. Piemēram, tikai apmēram 30 kilometru attālumā no Batumi atrodas Makhuntseti ūdenskritums, kas tiek uzskatīts par vienu no iespaidīgākajiem un skaistākajiem visā Gruzijā. Turpat netāli apskatāms viens no lielākajiem arkveida tiltiem Adžārijā – valdnieces Tamaras jeb Makhuntseti tilts. Ja diena ir silta, tad ūdenskrituma pakājē peldas ne tikai vietējie, bet arī tūristi. Ūdens priekiem iecienīta ir arī upe pie tilta. Tur paši drosmīgākie metas ūdenī ar pamatīgu plunkšķi, lecot no stāvā upes krasta vai tilta.

Pašai gan nebija iespējas tur paviesoties, bet apskates vērts noteikti varētu būt arī Mitralas Nacionālais parks un tajā esošie nelielie ciemati, kā arī Kintriši aizsargājamā teritorija. Šajās vietās iespējams aplūkot mežonīgo Gruzijas dabu, kā arī apskatīt dažādus interesantus objektus, piemēram, 12. gadsimtā būvētu tiltu pār Kintriši upi.

Galvenā bagātība – cilvēki un tradīcijas


Foto: DELFI
Lai cik banāli tas neizklausītos, Gruzijas galvenā bagātība ir cilvēki un viņu viesmīlība. Kā stāsta paši gruzīni, viņiem viesi ir Dieva dāvana. Un tas patiesi izpaužas arī viņu attieksmē pret ciemiņiem. Galdi tiek klāti patiešām bagātīgi – hinkali, hačapuri, vīni, čača, dārzeņi un virkne dažādu citu ēdienu un dzērienu tiek pasniegti viens pēc otra. Spēj tik visu baudīt.

Ja viesojaties Gruzijā, ir iespēja apmeklēt kādu vietējo vīna darītavu, to noteikti vajag izmantot. Tikai paturi prātā, ka šai valstī nedzer, lai noreibtu, to dara, lai baudītu – lai baudītu garšas un patīkamu kompāniju. Tieši tāpēc tiek uzsaukti neskaitāmi tosti – par viesiem, par vīriem, par sievām, par zemi, par draudzību, par mīlestību, par Dievu, par ģimeni un daudz ko citu.

Foto: DELFI
Un nebrīnies, ja maltīte ievelkas. Neskaties pulkstenī, bet baudi notiekošo. Gruzija ir zeme, kur patiešām ir jābauda un jāaizmirst ne vien par laika, bet arī kaloriju skaitīšanu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!