Foto: Pixabay

Nav noslēpums, ka pēdējie divi gadi mums visiem ir bijuši pārmaiņu pilni. Pandēmija nesusi daudz negaidītu pavērsienu ikdienas dzīvē, kas bieži ir pamats vēlmei doties veidot jaunu dzīvi citur vai tikai aizbraukt "izvēdināt galvu". Robežas ir vaļā, restorāni un kafejnīcas pielāgojušās jaunajiem noteikumiem, tāpēc ir īstais brīdis, lai kļūtu par pasaules pilsoni. Tūrisma Gids ir apkopojis dažas Eiropas pilsētas, kurās būtu vērts padzīvot, ja esi nolēmis veikt straujas izmaiņas savā dzīvē. Seko saviem sapņiem!

Kopenhāgena, Dānija

Kopenhāgenas plānojums un dizains padara šo pilsētu par dzīvošanai perfektu. Priecīgi būs vides aizstāvji, jo pilsēta ir klimatam draudzīga – infrastruktūra pārdomāta tā, lai ērti būtu pārvietoties pa veloceliņiem un būtu pietiekami daudz parki un dārzi. Dānija daudzās sfērās ir soli priekšā citām valstīm, taču pilnīgi noteikti Dānija ir pirmā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas atcēlusi visus Covid-19 ierobežojumus un iedzīvotāju vakcinēšanās skaits pārsniedz 75 procentus, protams, saslimšanas gadījumu šeit vēl pastāv. Būtisks iemesls ir veselības aprūpe, kas ir pieejama bez maksas ikvienam. Valsts arī labklājības ziņā uz vienu iedzīvotāju ir divreiz turīgāka par Latviju. Varētu turpināt vēl un vēl, taču īpaši svarīgs aspekts pārvācoties uz šo valsti ir vietējo iedzīvotāju angļu valodas zināšanas, kas salīdzinot ar citām valstīm ir izcilā līmenī.

Atēnas, Grieķija

Liels pluss dzīvojot Grieķijā ir laikapstākļi, jo ziemā vidējā gaisa temperatūra ir no 10 līdz 20 grādiem. Valstī ir augsts nodarbinātības līmenis, kā arī dzīvokļu īres maksas ir samērīgākas nekā citur Eiropā. Valsts ir viena no drošākajām Eiropas valstīm gan dienā, gan naktī, vienīgais drauds var būt tūristi, kas atbraukuši brīvdienās. Atēnās ir pasakaini gards ēdiens – svaigas zivis, jūras veltes, īstie grieķu salāti un citi tracionālie labumi, kas lielākoties ir vietējo. Pārtikas cenas ir līdzīgas kā Latvijā, taču ir ļoti lēts alus, kas noderēs satiekot runātīgos, dzīves priecīgos un draudzīgos cilvēkus. Lieliski iemesli šeit paviesoties!

Barselona, Spānija

Ja prieku izraisa spāņu mentalitāte un Vidusjūras klimats, tad Barselona būs īstā pilsēta dzīvošanai. Arhitektūra neatstās vienaldzīgu nevienu, tā atstāj ilgu iespaidu, tāpēc to jāredz savām acīm. Vīns, jūras veltes, saule, pludmales, nakts dzīve, iespaidīga arhitektūra – to visu varat izbaudīt Barselonā. Valsts veselības aprūpei ir ļoti laba reputācija, teicami standarti un tā ir novērtēta kā astotā labākā veselības sistēma pasaulē. Pamata aprūpe, ja maksā nodokļus, ir bezmaksas. Iedzīvotāji šeit ir ļoti radoši, tāpēc pilsēta būs īstā vieta, kur ļaut savam radošajam garam izlauzties. Ja sākumā problēmas sagādā spāņu valodas apguve, tad šeit viegli ir atrast internacionālu vidi un arī vietējie ir ļoti pretimnākoši.

Berlīne, Vācija

Mūsdienīgāku un pieņemošāku pilsētu Eiropā neatrast kā Berlīni. Tā ir tik dažāda, ka pilsētā savu īsto vietu atradīs jebkurš. Vietējie iedzīvotāji ir atvērti un laipni, tāpēc šo pilsētu par galamērķi un jaunām mājām izvēlas tik daudzi pasaules pilsoņi. Berlīne ir brīvības pilna, radoša, strauja un kultūras dzīves bagāta, šeit nekad nebūs garlaicīgi. Brīvību ir vērts pieminēt tāpēc, ka bieži notiek protesti un demonstrācijas. Šeit ir izcils sabiedriskais transports, kas kursē ļoti bieži, no viena pilsētas gala var nogādāt 30 minūšu laikā. Arī šajā valstī visiem iedzīvotājiem veselības aprūpe ir par brīvu, kā arī sakārtota un zaļa pilsētvide šeit ir augstā vērtē.

Dublina, Īrija

Īrija ir pasaulē novērtēta kā draudzīgākā valsts, ar augstu vidējo dzīves ilgumu, labiem ienākumu, kā arī izglītības līmeni. Īrija būs valsts aktīviem cilvēkiem, kas mīl dabu un tās daudzveidību. Pārvācoties uz Dublinu ir liela iespēja, ka sāksi sportot un domāt par savu veselību vairāk, jo, redzot vietējos uz ielām vingrojot un skrienot, vēlēsies iesaistīties veselīgajā dzīves stilā. Restorāni un kafejnīcas veselīgo dzīves veidu ir akcentējuši ēdienkartēs, jo vietējie to pieprasa un tas ir ļoti aktuāli. Dublina ir ļoti multikulturāla pilsēta, tāpēc vietējiem iedzīvotājiem angļu valoda nesagādās problēmas.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!