Turpinot atzīmēt RAF rūpnīcas 60 gadu jubileju, biedrība "AMC Baltijas zvaigznes" sadarbībā ar multimediju studija "PARUS Studio" un autobusu ražotājfirmu AS "AMO Plant" devās Latvijas autobūves goda aplī "Ar "Latvijām" pa Latviju", kurš veda cauri Zemgales līdzenumiem un pilsētām. Braucienā piedalijās četri RAF ražotie busiņi, kas iegriezās gan Kārļa Ulmaņa dzimtajās "Pikšās", gan Rundāles pilī, Dobeles centrā un daudz kur citur.

Brauciena laikā tika prezentēta arī Latvijas autobūves vēsture un šodiena, brauciena pieturvietās interesenti satikās ar virkni spilgtām personībām, piemēram, RAF izmēģinātājiem un pasaules apceļotāju Valdi Brantu, latviešu autosportistu un inženieri Andri Dambi, kurš vairākkārt piedalījies prestižajā Dakaras rallijā gan kā pilots, gan stūrmanis. Tāpat bija iespēja piedalīties konkursos un saņemt dažādus pārsteigumus no brauciena organizatoriem un atbalstītājiem.

Zemgales maršruts veda caur Jelgavu, Saldu, Pikšām, Dobeli, Pilsrundāli, Bausku, Vecumniekiem un Baldonei. Saldū, sadarbībā ar Rīgas Biržu un Jaņa Rozentāla muzeju, izveidota  ozentāla gleznas "No baznīcas" reprodukcija 3D formātā, tās tapšanā iesaistījās Saldus iedzīvotāji, Saldus pašvaldības policija, Saldus pilsētas pensionāru biedrība, Jaunlutriņu amatnieku teātris, Ķekavas Kultūras centra ansamblis "Klabatas", Liepājas etno ansamblis "Parupīte", Ventspils blumīzeristi, kā arī, piestājot Bauskā, "Ar "Latvijām" pa Latviju" komanda apciemoja Īslīces SOS ciematu un ciemata bērnus aizveda ekskursijā uz Uzvaru, kur atpūtas kompleksā "Miķelis" bērni apmeklēja ekskursiju zemnieku sētā un Mašīnu muzejā, kā arī mielojās ar saldējumu.

Šogad tiekot plānots vēl viens brauciens, kura mērķis ir atgādināt Latvijas iedzīvotājiem faktu, ka Latvija bijusi un ir valsts, kas bagāta ar vēsturiskām vietām un personībām, kā arī ar savu autobūves industriju. Ar šo braucienu "Ar "Latvijām" pa Latviju" komanda vēlas izcelt Latvijas ražošanas vēsturi, modināt leģendas, kuras ir vērts atcerēties, apskatīt un neaizmirst. Braucienu pieturvietās tiks rādītas retrospektīvas filmas par vēsturiski leģendāriem Latvijas ražojumiem, kā arī sadarbībā ar dažādiem Latvijas ražotājiem, tiks popularizēti Latvijas zīmoli.

Savukārt nākamgad iecerēta ekspedīcija ar mikroautobusiem "Latvija" uz Vladivastoku, Krievijā, atkārtojot 1976. gadā veiktu maršrutu.

Vairāk informācijas par ekspedīcijām "Ar "Latvijām" pa Latviju" www.facebook.com/RAF.geo.2015

RAF rūpnīca dibināta 1954. gadā, un 1958. gadā tajā sāka ražot mikroautobusus "Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!