Foto: Krista Dzidzēviča
Pirms bargās ziemas vēl jāpaspēj aizbraukt ceļojumā, bet atvaļinājums beidzies un liekiem tēriņiem līdzekļi nav atlikti? Labs variants ir doties kārtīgi izstaigāt kaimiņus, proti, Augštatiju, uzkāpt koku galotnēs un pavērot, kā daba pamazām jau krāso lūpas un iedzeltina vaigus. Ikdienā esam pārāk piezemēti, tāpēc izdomājām uzkāpt mākoņos un apskatīt četrus leišu skatu torņus. Tā mēs arī darījām, sasēdāmies mašīnā un uz vienu dienu devāmies piedzīvojumā uz Lietuvu!

Sartu skatu tornis

Foto: Krista Dzidzēviča

Lietuvas Etnokosmoloģijas muzeja skata laukums

Foto: Krista Dzidzēviča

Tālāk devāmies uz Lietuvas Etnokosmoloģijas muzeju, kas atrodas Molētā. Muzejs pats par sevi ir ļoti īpatnējs, bet no visām tā sniegtajām iespējām, mēs visvairāk vēlējāmies uzkāpt skatu laukumā.

Pēdējais posms muzeja apmeklējumā bija skata laukums, par torni to gluži nosaukt nevar. Izstaigājuši pagrabus, iepazinušies ar dažādiem astronomijas sasniegumiem, augstāko kalnu, kas atrodas Marsā un mazu zaļu cilvēciņu, ar gaismas ātrumu vēlējāmies pēc iespējas ātrāk nokļūt augšā.

Foto: Krista Dzidzēviča

Pāris minūtes liftā un 14 stāvi bija pievarēti, beidzot gaismā.

Interesanta sajūta, noteikti atšķiras no citiem skatu torņiem, jo pāri galvām kupols, gar malām stikla figūras un svaigs gaiss tā arī izpaliek.

Dīvainā veidā akvārija sajūta ir patīkama un, protams, lai gan caur stikla sienai un tikai 40 metru augstumā, skats visapkārt neatkārtojams - plašie meži un zilie ezeri un "Lietuvas Stounhendža" - astoņu staru akmens aplis, kas simbolizē saules ritumu un četras debespuses.

Šeit noteikti ir vērts atbraukt.

Vairāk informācijas meklē šeit.

Šiliniškiai (Ginučiai) skatu tornis

Foto: Krista Dzidzēviča

Šiliniškiai (Ginučiai) ir pirmais mobilās telekomunikācijas tornis Lietuvā.

2004. gadā to nacionālā parka teritorijā uzstādīja telekomunikāciju uzņēmums "Bee".

Tas ir 50 metrus augsts, bet cilvēks var uzkāpt līdz 30 metriem, tālāk nelaiž, pat pārgalvīgos. Šo skatu torni nebijām ieplānojuši apskatīt, bet, braucot garām, nevarējām to nepamanīt, un apstājāmies savas pēdas atstāt arī šajā tornī.

Foto: Krista Dzidzēviča

Tas ir diezgan stāvs un dzelžainais dizains varbūt nav tik piesaistošs acij, tomēr skats, kas no torņa paveras, noteikti ir miljons un viena pakāpiena vērts. Vējš ausīs, mati pa gaisu, bet skats fantastisks, daba šķiet līdzīga kā Latvijā, tomēr no katra torņa paveras kas jauns, un šis nebija izņēmums.

No visiem ekskursijas torņiem šis bija visaugstākais un pamatīgākais, noteikti iesaku nebūt aizmāršīgiem, iepriekš painteresēties un atzīmēt šo torni kā vienu no pieturas punktiem.

Atrašanās vieta un vairāk informācijas šeit.

Rubiķu skatu tornis

Foto: Krista Dzidzēviča

Rubiķu (Rubikiai) skatu tornis atrodas pie viena no Lietuvas lielākajiem ezeriem – Rubiķu ezera. Tajā atrodas 16 salas, kas veido interesantu un latvieša acij neierastu ainu.

Skatu tornis atrodas Bijeikiai pilskalnā un ir 15 metrus augsts.

Uz skatu torni ved koka laipa, ilgi nav jākāpj, vien pāris minūtes.

Foto: Krista Dzidzēviča

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!