Vai kādreiz esi domājis, cik tālu tas ir – zemeslodes pretējā puse, un prātojis kā bērns – kā viņi tur dzīvo kājām gaisā? Vai šī zeme varētu sniegties pāri tavām iztēles robežām? Vai zini, kur mīt vasara, kad tavā pilsētā valda stindzinošs aukstums? Gandrīz 24 stundas augstu gaisā, tauriņu terapija savienotā reisa lidostā, bagātīgas maltītes un izklaidējošs filmu maratons labākajās tālo lidojumu tradīcijās, galvu reibinoša laika (un laikapstākļu) maiņa, un tu esi nokļuvis TUR.

Šī ir Austrālija! Vieta, kur dienvidu puslodes brīnumu paletē sapludinātas okeāna dzīles, mūžīgais zaļums, mītiem un leģendām apvītā aborigēnu kultūra un modernas metropoles dzīvīgums. Austrālija ir neaptverami liela valsts, tieši tā – vesels kontinents. Paietu mēneši un gadi, to pilnvērtīgi apceļojot. Bet kaut kur ir jāsāk, un kādēļ gan nesākt tieši Sidnejā?

Sidneja uzplaukusi Jaundienvidvelsas štatā pie Tasmana jūras ar skatu uz bezgalīgajiem Jaunzēlandes džungļiem, un šī lielpilsēta ir kā radīta gan dinamiskām un piedzīvojumiem bagātām, gan relaksējošām un izklaidējošām brīvdienām. Laika zonu maiņas apjukums pazudīs kā nebijis, sajūsmā sperot pirmos soļus uz saulē kūpošās zemes.

Neaizmirsti lidostā paņemt populārāko apskates objektu ceļvedi – visas tajā iekļautās vietas un atrakcijas tur nav nokļuvušas nejauši. Sidneja ir tūristiem draudzīga pilsēta gan kā ceļojuma galamērķis, gan kā atpūtas un izklaides vieta pa ceļam uz Melburnu, Bisbenu, Adelaidu, Darvinu, Pērtu vai galvaspilsētu Kanberu.

Eiropietim te daudz kas tiešām varētu šķist kājām gaisā. Tāpat kā visur citur Austrālijā, arī Sidnejā spēkratus stūrē pa ceļa kreiso pusi. Ziemassvētkos un Lieldienās te ir pat ļoti karsti, bet arī "aukstākajā" ziemas mēnesī jūlijā termometra stabiņš reti kad nokrīt zem nulles atzīmes, tādēļ sniegs Sidnejā nav biežs viesis, bet okeāns nekad neaizsalst. Svešiniekus te vienmēr sagaida ar siltu smaidu un noderīgu padomu – šeit dzīvojošie austrālieši jau ir pieraduši pie nerimstošajām tūristu straumēm un priecājas iegūt jaunus draugus un klientus. Un Sidnejā ir tik daudz ko redzēt un piedzīvot – ēdiens no visas pasaules, ievērojamo vietu apskates, nakts dzīve, daba, kultūra, izklaides ekstrēmu sajūtu cienītājiem un daudz kas cits.

Neviens nepamet Sidneju, neredzējis kaut pašu minimumu. Hārbora tilta arkas un Sidnejas torņa debesskrāpis dod ieskatu pilsētas grandiozajās dimensijās. Ļaujies glāzei gardas ledus kafijas un pastaigai Karaliskajā Botāniskajā dārzā vai vienreizējai iespējai apmeklēt kādu no pasaulslavenā Sidnejas operas nama izrādēm vai koncertiem! Paklaiņo pa metropoles biroja ēku, katedrāļu, muzeju un aborigēnu mākslas galeriju labirintiem vai vienkārši atpūties, vērojot kuģus mūžam rosīgajā Dārlinga ostā. Izbrauciens ar ātrlaivu un kajakiem vai lēciens ar izpletni virs Sidnejas noteikti piešķirs ceļojumam trauksmaināku noskaņu – vietnē "Adrenaline.com.au" ir apkopots vairums pārgalvīgo piedāvājumu.

Sidneja ir multikulturālā un tradīcijām izraibināta pilsēta, kurā mājvietu raduši daudzu tautu pārstāvji, tādēļ nav brīnums, ka te var nobaudīt visu kontinentu nacionālās virtuves, turklāt īpaši daudzveidīgs ir tieši Āzijas ēdienu klāsts. Bet iespējams nogaršot arī tos ēdienus, par kuriem austrālieši paši lepni saka – tie ir mūsu! Gabaliņš jūras velšu slavenajā Sidnejas zivju tirgū, labākie "fish and chips" pludmales restorānā "Fishmongers" (tiesa, lai kur tu ietu, tie vienmēr būs vislabākie), gaļas pīrāgi, emu, krokodila un ķengura filejas ēdieni "Australian Heritage" viesnīcas restorānā, saujiņa barojošo Makadāmijas riekstu un biezā zirņu zupa, kas lieliski "piesies dūšu" pēc kārtīgas nakts jautrības. Jā, Sidnejā iespējams apmeklēt arī neskaitāmus klubus, koncepta bārus, āra kafejnīcas ar dzīvo mūziku un citas interesantas vietas, kuras neļaus garlaikoties līdz pat agram rītam. Laba vieta, kur meklēt izklaides, ir promenāde pie Operas nama.

Ja vairāk uzrunā daba, vari apciemot savvaļas dzīvniekus parkā un lielajā akvārijā pašā Sidnejas sirdī.

Netālu no pilsētas centrā ir daudz brīnišķīgu pludmaļu: "Bondi", "Palm", "Manly" un vairāk nekā ducis citu. Balti viļņi, zelta smiltis, atsvaidzinoši augļu kokteiļi un labi iedeguši sērferi – viss gluži kā filmās! Piedzīvojumu kārie dabas mīļotāji, kuri dod priekšroku pārgājieniem neskartākā vidē, noteikti novērtēs Sidnejas Ostas nacionālā parka un Zilo kalnu takas, kā arī klinšu taku no "Bondi" uz "Coogee" pludmali.

Foto: Shutterstock

Šī ir tikai maza daļiņa no Sidnejas piedāvājuma bagātīgā kokteiļa. Tāpēc ceļo, izbaudi, dodies mājup, lai dalītos ar krāsainajiem iespaidiem, un nevilcinies atgriezties Austrālijā pēc jaunas piedzīvojumu devas.

Hmm... Vai es ko minēju par tauriņu terapiju lidostā, gaidot nākamo reisu? Pasaulē pirmais lidostas tauriņu dārzs tika atvērts "Changi" lidostā Singapūrā, kas jau gadiem atzīta par labāko pasaulē. Kamēr tu, gaidīdams lidmašīnu, klīsti pa šiem 3. termināļa džungļiem zem augstajiem stikla griestiem, tveicīgajā gaisā nesteidzīgi dejo vairāk nekā tūkstotis tropisko tauriņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!