Foto: Shutterstock
Kamēr Latvijā aktīvi sākušies simtgades gaidīšanas pasākumi, viena no Skandināvijas valstu pērlēm - Somija - jau šogad 6. decembrī atzīmē valsts pastāvēšanas simtgadi. Lai šos priecīgos svētkus svinētu kopā ar viņiem, aicinām iepazīties ar 10 interesantiem faktiem par šo pārsteigumiem pilno zemi.

"Finnbay" vēsta, ka Somiju var dēvēt gan par ezeru, gan arī pusnakts saules zemi. Runājot par otro apzīmējumu, tas pielīdzināms šai valstij, jo jūnijā un jūlijā saules gaismu iespējams vērot gan rītos, gan vakaros – ziemeļu pusē tā nepazūd aiz horizonta.

Noteikumu ievērošana Somijā tiek stingri kontrolēta, un savi noteikumi ieviesti arī ātruma pārkāpšanas jautājumos. Valstī šajā jautājumā vadās pēc diviem galvenajiem principiem un sodu piemēro atkarībā no tiem – vērā tiek ņemts konkrētā pārkāpuma "smagums" jeb drošības apdraudējums, kā arī cilvēka personīgie ienākumi.

Nostāsti vēsta, ka viens no dārgākajiem sodiem izrakstīts 2003. gadā, un tas sasniedza 17 000 eiro, kad autovadītājs vietā, kurā atļauts braukt ar 40 km/h, pārvietojās ar 80 km/h.

Vēl viens noteikums Somijā paredz, ka autovadītājiem jābrauc ar ieslēgtiem priekšējiem lukturiem kā tumšajā, tā arī gaišajā diennakts laikā, saulainos laika apstākļos. Ja šis likums tiek pārkāpts, tiek piemērots attiecīgs sods.

Foto: Shutterstock

Ir vairākas valstis pasaulē, kuras neizmanto viena un divu centu monētas, un Somija ir viena no tām. Preču un pakalpojumu cenas tiek noapaļotas līdz tādai cenai, lai par tām nevajadzētu maksāt mazo centu monētās. Neskatoties uz to, ka ļoti daudzās citās valstīs tomēr šīs monētas tiek izmantotas, Somijā veikalu darbinieki var nepieņemt mazos centus un lūgt maksāt, sākot ar piecu centu monētu.

Somijā aktīvā atpūta tiek vērtēta augstu, tāpēc dažādas netradicionālas sacensības un čempionāti šajā valstī ir lielā godā. Populārāko vidū minama "sievu nešana", "zābaka mešana", "moskītu ķeršana" u.c.

Vai zini, kāds ir viens no populārākajiem vārdiem, kurš tiek saistīts ar Somiju un somiem? Sauna! Protams, bez saunām viņu dzīve un ikdiena nav iedomājama – valstī ir nedaudz vairāk nekā divi miljoni saunu, tāpēc uz katriem diviem, trim cilvēkiem ir viena sauna.

Foto: Shutterstock

Runājot par izglītību, skolotāji parasti pavada klasēs četras stundas dienā, mācot un skolojot gudriniekus. Taču tas nav viss – skolotājiem tiek papildus maksāts, lai katru nedēļu viņi pavadītu divas stundas un novērtētu skolēnu progresu, kā arī sagatavotu mācību procesa plānu.

Un vēl – somi tiek uzskatīti par vieniem no viskvēlākajiem kafijas mīļiem pasaulē, raksta "TravelingEast". Aptaujas liecina, ka vidēji katrs soms dienas laikā izdzer trīs līdz četras kafijas krūzītes – pēcpusdienā, vakarā un no rīta (iespējams, pat divas!).

Turpretī "Travelonspot" vēsta, ka Somijas galvaspilsētā Helsinkos vērojams cilvēku skaita samazinājums – katru gadu cilvēku skaits samazinās par pieciem līdz septiņiem tūkstošiem ļaužu.

Ko apskatīt Somijā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!