Foto: Shutterstock
Mūsdienu celtnes, ēkas un tehnoloģiju attīstība ir patiesi nenovērtējama, taču tikpat interesanti un pārsteidzoši ir iepazīt tuvāk vēsturiskus veidojumus, kuru būvniecības pirmsākumi meklējami vairāku gadu tūkstošu senā pagātnē. "Telegraph" apkopojuši sarakstu ar vienām no 10 vecākajām zemeslodes celtnēm un būvēm, ar kurām gribam iepazīstināt arī tevi.

Kolizejs, Itālija

Romas lepnumu – Kolizeju – apmeklē miljoniem cilvēku gadā. Kolizeja celtniecība tika pabeigta ap 80. gadu mūsu ērā un tajā bija paredzētas sēdvietas aptuveni 50 000 cilvēku, lai varētu vērot nežēlīgās gladiatoru cīņas.

Pa pusei cirka, pa pusei sporta arēna – Romas visslavenākās klasiskās drupas ir obligāti apmeklējams objekts, it īpaši tāpēc, ka tagad apmeklētājiem ir pieejamas arī pazemes ejas, pa kurām gladiatori un savvaļas dzīvnieki devās uz cīņas laukumu.

Kolizejs ir viena no pasaulē atpazīstamākajām antīkajām būvēm. Tas, lai arī laika zoba skarts, vēl joprojām liek elpai aizrauties, to ieraugot. Tūristi nereti ieskrāpē savus iniciāļus antīkās būves sienās vai pat noskrubina gabaliņu amfiteātra sienas, ko aizvest mājās kā suvenīru.

Partenons, Grieķija

Foto: Shutterstock

Partenons ir Atēnu akropoles sastāvdaļa – viens no nozīmīgākajiem klasiskās grieķu arhitektūras pieminekļiem, kas ir izdzīvojis līdz mūsdienām. Partenons ir templis, kas veidots doriskajā stilā un ticis celts par godu dievietei Atēnai.

Tempļa celtniecība sākās ap 447. gadu pirms mūsu ēras, Atēnu ziedu laikos, un kopā ar tā izgreznošanu turpinājās līdz 432. gadam pirms mūsu ēras. Partenons ir īstens Grieķijas un antīkās pasaules simbols, kura attēli ir redzami visās vēstures grāmatās.

Džeina Fostere, izdevuma "Telegraph Travel" Atēnu eksperte, iesaka naksnīgu pastaigu Akropoles pakājē – tad tā esot visiespaidīgākā, zeltainas prožektoru gaismas pielieta. Un, protams, arī uz 46 doriešu kolonnu balstītais Partenons tad izskatās apburoši.

Lielā Stupa, Indija

Foto: Shutterstock

Lielā Stupa jeb The Great Stupa ir vecākais veidojums Budistu mītnē Sanči (Sanchi) Indijas centrālajā daļā. Gils Čarltons, "Telegraph Travel" Indijas eksperts, vēsta, ka šis veidojums ir tiešām apbrīnojams sīkumu un detaļu dēļ, kuras ļoti korekti ir izveidojuši tā laika lietpratēji.

Tas no jauna tika atklāts 1818. gadā, taču tikai vēl pēc gadsimta britu arheologs Džons Māršals atklāja, ka daudzas no tur iekaltajām zīmēm un ainām stāsta par vēsturisku personu Ašoku (Ashoka), kurš pēcāk kļuva par Magadhas valdnieku.

Džosera pakāpju piramīda, Ēģipte

Foto: Shutterstock

Džosera pakāpju piramīda (Pyramid of Djoser) ir celta apmēram pirms 5000 gadiem un uzskatāma par vecāko piramīdu pasaulē – to veidojis valsts virspriesteris un arhitekts Imhoteps.

Asuānas granītā iekaltie hieroglifi stāsta par slaveno faraonu Džoseru, senās Ēģiptes valsts apvienotāju un iepriekšminēto Imhotepu. Pirmo reizi mūsu civilizācijas vēsturē tieši viņš uzbūvēja klētis un izglāba tautu no bada.

Ēģiptē ir arī citas senas piramīdas, piemēram, Gīzas, taču Džosera piramīda šajā vērtējumā to pārspēj par gadsimtu. Plašāk par Gīzas piramīdām izlasi šajā rakstā.

Ggantija tempļi, Malta

Foto: Shutterstock

Šie tempļi atrodas Maltā, precīzāk – Gozo salā. Komplekss sastāv no diviem lielizmēra akmens veidojumiem, kuri, kā vēstīts, tur nemainīgi stāv jau 5500 gadus. Akmeņi ir tik lieli, ka klīst leģendas, ka tos tur nolikuši milži.

Šajā vietā cilvēkus parasti pārņem divējādas sajūtas, kuras apvieno gan pietāte, gan arī sajūsma par redzamo. Šo objektu un kopējo ainavu papildina arī dažādi savvaļas augi un puķes.

Par rituāliem un ceremonijām, kuras varēja notikt šajā akmens kompleksā, ziņas ir ļoti minimālas, taču tiek minēts, ka tās varētu būt saistītas ar dzīvnieku upurēšanu u.c.

Skara Braje ciemats, Skotija

Foto: Shutterstock

Tieši aizvēsturiskās būves un veidojumi ir tie, kuri rada vislielāko iespaidu par Skotijai piederošās Orknejas (Orkney) salu arhipelāgu. No vairāk nekā 70 salām, 20 ir apdzīvotas, un tajās slēpjas patiesi pārsteidzoši vēsturiski brīnumi, no kuriem galvenais atrodas rietumu daļā – salā, kuras nosaukums skaidri vēsta, ka tā ir galvenā (Mainland).

Aizvēsturiskais ciematiņš ar nosaukumu Skara Braje (Skara Brae) ietver arī divus, no akmens izveidotus apļus un senās kapu vietas – ar savu vēsturi un neparastumu tā iekļauta UNESCO pasaules mantojumu sarakstā.

Kad kārtīgi iepazīts aizvēsturiskais ciematiņš, ceļojuma laikā tevi tur lutinās arī ostas pilsēta Stromnesa (Stromness), kā arī arhipelāga lielākā pilsēta Kirkvala (Kirkwall).

Akodi kalna platforma, Itālija

Foto: Shutterstock

Akodi kalns jeb Monte d'Accoddi atrodas Sardīnijā, Itālijā. Sardīnijā kopumā ir saglabājušās ļoti daudz un dažādas vēstures liecības, un šī ir viena no tām. Akordi kalna centrālā, apbrīnojamā vieta ir akmens platforma, kura kādreiz tika uzskatīta par altāri.

Tā būvniecība stiepjas senā pagātnē – apmēram 4000 līdz 3650 gadus pirms Kristus. Kalnā esošā būve ar tās elementiem tiek saukta gan par altāri, gan templi, gan pakāpju piramīdu.

Katram tur esošajam akmens gabalam ceļotāji piešķir dažādas nozīmes, un nostāsti nav viennozīmīgi. Ja arī tu gribi piešķirt savu versiju, dodies turp un skati savām acīm! Pārliecināsies, ka Sardīnija nav tikai vieta, kur baudīt pludmali un gardus ēdienus.

Kīra Lielā kapenes, Irāna

Foto: Shutterstock

Šīs kapenes mūsdienās varētu saukt arī par pieminekli, kurš celts pēc Kīra Lielā (Cyrus the Great) pavēles. Tas atrodas Irānā, precīzāk – Irānas tuksneša vidū, senā pilsētā ar nosaukumu Parasgada (Pasargadae).

Šīs kapenes tika atklātas aptuveni četrus gadsimtus pirms Kristus, taču tiek vēstīts, ka tās tika celtas vēl divus gadsimtus iepriekš. Tiek ziņots, ka to iekšpusē tika atrasti zelta zārki, dažādi ornamenti, kā arī galdiņš. Kapenes sastāv no divām daļām – augšējās un kāpņu daļas.

Ja tevi interesē vēstures izzināšana, nezināmā izprašana un iedziļināšanās mistērijās, šī vieta tev jāiekļauj kādā ceļojumu plānā.

Gobekli Tepe vēsturiskās liecības, Turcija

Foto: Shutterstock

Kalna apriņķī iespējams sastapties ar dažādam neolīta jeb vēlīnā akmens laikmeta liecībām, kuras spēs pārsteigt ikvienu. Oriģinālajā nosaukumā Göbekli Tepe tiek saukts par objektu, kurš kalpojis reliģiskiem nolūkiem.

Bez visa iepriekš minētā, jāpiebilst, ka vieta ir patiesi neparasta, un šī burvība ir pārsteidzoša – arheoloģiskās izpētes ļāvušas atklāt vēl neredzētus priekšmetus un piktogrammas. Tā atrodas Anatolijas reģionā.

Ja vēlies tuvāk iepazīsties ar Turcijas noslēpumiem, izlasi šo rakstu, kurā stāstīts par senpilsētu Ani.

Teopetras alas siena, Grieķija

Foto: Shutterstock

Kas tad īsti ir pēc leģendām, nostāstiem un pētījumiem vecākā cilvēku veidotais veidojums pasaulē? Rezultāti liecina, ka tā ir akmens siena, kas atrodas Teopetras alas (Theopetra cave) ieejas priekšpusē, Tesalijas (Thessaly) reģionā, Grieķijā.

Zinātnieki uzskata, ka šī siena varētu būt pat 23 tūkstošus gadu veca, un tās pamata uzdevums ir bijis aizsargāt no vēja brāzmām. Izklausās ļoti prātīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!