Foto: Shutterstock
Ziemas sezona Eiropā ir tik dažāda. Kamēr ziemeļos valda bargs sals, Vidusjūras reģionā var izbaudīt daudz spožākus un siltākus saules starus.

Arī ziema ir jauks laiks, lai apmeklētu grandiozās lielpilsētas un harismātiskos, mazos ciematiņus. Arī tu savās brīvdienās vari iepazīt Eiropas kultūru dažādību, satikt vietējos iedzīvotājus un izjust pavisam citādu dzīves ritmu, piemeklējot savām interesēm atbilstošāku galamērķi – kādu svētku atmosfēras bagātu vietu vai kādu galamērķi, kur valda nesezona un iespējams baudīt atpūtu bez cilvēku drūzmas.

Iedvesmojoties no "Lonely Planet", piedāvājam 10 vilinošus galamērķus Eiropā katrai gaumei.

Rovaniemi, Somija

Foto: Shutterstock

Atbilstoši visām Ziemassvētku klišejām Rovaniemi ir oficiālā Ziemassvētku vecīša rezidence. Visu tik ļoti iemīļotais baltās, garās bārdas īpašnieks šeit uzturas katru dienu un ikviens ir brīvs viņu satikt (taču par kopīgu fotogrāfiju uzņemšanu ir cits stāsts), skaidro "Lonely Planet".

Sniegs un ziemeļbrieži uzburs patīkamu svētku noskaņu, taču Arktikuma muzeja apmeklēšana atklās vēl jaunus un nedzirdētus faktus par dzīvi šajos platuma grādos.

Padoms. Laikapstākļi Somijā ir gana bargi, tādēļ neaizmirsti ielikt koferī siltu jo siltu ziemas apģērbu.

Plašāk par Ziemassvētku vecīša rezidenci vari lasīt te.

Ziemassvētku tirdziņi Vācijā un Austrijā


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Decembris ir laiks, kad romantiskie svētku tirdziņi sarodas it visur, taču vareni omulīgi tie ir Vācijā un Austrijā, izceļ "Lonely Planet".
It visur redzēsi mirgojošas lampiņas, apetītlīgas piparkūkas, dažādu gardumu stendus un, protams, vijoties ar kamanu zvanu skaņām, gaisā virmos patīkamā karstvīna smarža, kas tā vien vilinās uzkavēties tirdziņā vēl un vēl.

Padoms. Populārākie tirdziņi Ķelnē, Vīnē un Minhenē piesaista diezgan lielu tūristu uzmanību, tādēļ, ja vēlies aizbēgt no pūļiem, centies atrast interesantas alternatīvas. Tās vari uzmeklēt šeit.

Abisko, Zviedrija

Foto: Shutterstock
Abisko, kas atrodas aptuveni 240 kilometru attālumā no Polārā loka, ir radīta īsteniem ziemas cienītājiem. Decembrī un janvārī saule tā arī neuzlec pat vairāku nedēļu garumā, taču tas pat ir pozitīvi, jo tas dod iespēju vērot brīnišķīgās ziemeļblāzmas krāsu spēles, skaidrots "Lonely Planet". Pateicoties ciemata atrašanās vietai pie 70 kilometrus garā ezera Tornetrāska krasta, debesis ir skaidras neatkarīgi no laikapstākļiem, kas ietekmē pārējo apkārtni.

Tāpat arī ir iespējams atpūsties, slēpojot un dodoties garās pastaigās nacionālā parka teritorijā. Šī vieta ir tiešām fantastiska!


Padoms. Vērts iegriezties arī aptuveni 100 kilometrus attālajā ledus viesnīcā, kas ir atvērta visu cauru gadu. Plašāk par šo viesnīcu lasi te.

Atēnas, Grieķija


Foto: Shutterstock

Lūk, cits virziens ziemas atpūtai, dodoties uz vietu, kur jūtama nesezona. Vasaras tūristu burzmā Partenonu Atēnās labi saskatīt un izpētīt (kur nu vēl netraucēti nofotografēties!) ir diezgan grūti, taču ziemas periodā tas ir krietni vieglāk un ērtāk. Visi vasaras nepatīkamie faktori – cilvēku pūļi, karstums un rindas – vairāk vai mazāk pazūd. Ziema ir lielisks laiks Atēnu graciozitātes izpētei un iedvesmas gūšanai senu kultūras tradīciju ritmos.

Padoms. Kārtīgi izpēti nakšņošanas iespējas, jo liela daļa naktsmītņu ziemas periodā tiek slēgtas, atgādina "Lonely Planet".

Kopenhāgena, Dānija


Foto: Shutterstock

Lai izjustu brīnumaino ziemas pasaku, neatliek nekas cits kā vien doties uz Hansa Kristiana Andersena dzimteni – Kopenhāgenu.
Dodies uz omulīgajiem un harmoniskajiem bāriem vai kafejnīcām malkot kādu gardu dzērienu, kā arī mierpilni vērot, kā aiz loga virpuļo sniegpārslas. Ja vēlies izklaides, 19. gadsimtā celtais Tivoli atrakciju parks ap Ziemassvētku laiku ir kičīgs un romantisks, pateicoties brīnumainajam izgaismojumam un gaisā dvesmojošajam karstvīna aromātam.

Padoms. "Lonely Planet" ierosina noprovēt kādu ēdienu "Noma", kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem restorāniem pasaulē. Gatavojies laikus – rezervē galdiņu jau iepriekš.

Vairāk iedvesmas Kopenhāgenas apskatei atradīsi te.

Budapešta, Ungārija

Foto: Shutterstock


Rokās sadevušies, pa ledu slīdošie pārīši, aukstais gaiss un mirdzošas zvaigznes – nav labākas vietas ziemas romantikai par gleznaino Budapeštas centrālo parku "Városligeti Műjégpálya", kurā atrodas ārkārtīgi liela brīvdabas slidotava. Jūties mazliet nosalis pēc aktīvas atpūtas ziemas salā? Nekas! Ungārija ir populāra ar termālajām vannām! Interesantu aktivitāšu netrūks!


Padoms. Naktī uzmeklē "Ruin bar" – atmosfērisku dzērienu baudīšanas vietu, kura mākslinieciski izvietota reiz pamestā ēkā.

Vairāk par Budapeštu un tās apskates objektiem lasi te.

Jasna, Slovākija


Foto: Shutterstock

Slovākija piedāvā augstas kvalitātes slēpošanas iespējas par izteikti draudzīgām cenām. Tāpat arī naktsmītņu, ēdiena, kā arī dzērienu cenas ir samērā pieņemamas.

Nav nekā skaistāka par kalnu nogāzēm un sniega vizuļošanu uz tām. Jasna ir lieliska kūrortpilsēta ar brīnišķīgām ainavām un rekreācijas iespējām, dzīvojot skujkoku ielokā ar elpu aizraujošajiem Tatru kalniem pāri tiem.

Padoms. Šis galamērķis būs piemērots tieši tiem, kas vēlas koncentrēties uz traukšanos lejup pa kalnu ar slēpēm vai snovborda dēli.

Andalūzija, Spānija


Foto: Shutterstock

Daļa Andalūzijas atrodas tālāk uz dienvidiem nekā Āfrikas piekraste, tādēļ šajā reģionā ziema ir patīkami silta. Naktsmītnes šeit ir lētas, kā arī pūļi populārajās apskates vietās, piemēram, Alhambras cietoksnī un Seviļas katedrālē ziemas sezonā ir krietni mazāki. Turklāt naktsdzīve Andalūzijā sit augstu vilni.

Padoms. Ja esi ziemas aktivitāšu cienītājs, dodies uz Sierra Nevada kalnu grēdu.

Interesantu pieredzes stāstu par Andalūzijas apceļošanu ar praktiskiem padomiem atradīsi te.

Transilvānija, Rumānija


Foto: Shutterstock

Drakulas midzeni taču nevar apmeklēt saulainā vasaras pēcpusdienā, vai ne? Tieši šī iemesla dēļ ciemos pie Drakulas jābrauc tad, kad pāri debesīm pārlaidies tērauda priekškars, vējš līgojas kailajos kokos un zemi ir pārklājusi balta sniega sega...
Brašova un Sigišoara, tikai divu stundu vilciena brauciena attālumā, ir brīnišķīgas un košas viduslaiku pilsētas, kuras cieši saistītas ar Vladu Tepešu – vēsturisko Drakulu, minēts "Lonely Planet".
Padoms. Brems Stokers ("Drakula" autors) nekad nebija bijis Rumānijā, tādēļ neceri saskatīt paralēles ar grāmatu vai filmu, paskaidrots "Lonely Planet".

Ko vēl apskatīt Rumānijā, meklē te.

Venēcija, Itālija


Foto: Shutterstock

Biedējoši skaistais, citādais un apburošais Venēcijas karnevāls, kurš norisinās februārī (2020. gadā tas norisināsies no 8. līdz 25. februārim), ir Eiropas pasākumu top listē. Izsmalcināti kostīmi un biedējošas maskas atdzīvina pilsētas kanāla krāsaino vēsturi.
  • Ar tipiskajām tūristu kļūdām, apmeklējot Venēciju, iepazīsties te.

Padoms. Rezervē naktsmītnes un transporta biļetes laikus! Februārī Venēcija ir ļoti apmeklēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!