Gandrīz ikvienā pilsētā visā pasaulē ir vismaz viena skulptūra, kam ir savs stāsts – tā vai nu piemin kādu svarīgu vēstures notikumu vai atgādina par lieliskiem cilvēkiem, kas saistīti ar konkrēto vietu vai kā citādi asociējas ar pilsētu, kurā skulptūra atrodas.

Dodoties ceļojumā uz dažādām valstīm, nav iespējams apskates objektu sarakstā iekļaut visu talantīgo tēlnieku radītos mākslas darbus. Tādēļ portālā www.adme.ru ir apkopoti labākie šedevri, ko mākslinieki radījuši no akmens un metāla, kas rotā ielas dažādās pilsētās visā pasaulē.

Dzejnieks Mihai Eminescu, Rumānija

Vārds Mihai Eminescu mūsdienās ir uzskatāms par svēto visiem rumāņiem un moldāviem. Par godu viņam Rumānijā ir uzstādīta skulptūra, kas neparastā veidā attēlo mākslinieka seju. Skulptūru ieteicams vērot saulrietā, kad tumsā izceļas visas detaļas un labi redzams tās skaistums.

Mustangi Las Colinas, ASV

Tūristi no visas pasaules dodas, lai apskatītu šo elpu aizraujošo skulptūru – deviņus bronzas mustangus, kas ir pusotru reizi lielāki nekā realitātē. Zirgi, skrienot cauri ūdenim, simbolizē brīvību, iniciatīvu un neierobežotu dzīvesveidu, kas bija raksturīgi Teksasā, tās attīstības periodā.

Paplašināšanās, ASV


Šī pārsteidzošā kompozīcija tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem mūsdienu mākslas šedevriem. Tēlniece Peidža Bredlija (Paige Bradley) skulptūru veidojusi ar domu, vai cilvēks spēj saprast pats sevi, neskatoties uz to, kāds viņam ir dzimums, rase, profesija vai IQ. Tēlniece ar šo mākslas darbu uzdod jautājumu – vai cilvēks atpazītu sevi un apzinātos savu būtību, ja varētu izkļūt ārpus ķermeņa?

Pārcelšanās, Polija

Polija ir valsts, kas pārcietusi daudzas grūtības. Šis piemineklis ir veltīts upuriem, attēlojot tā brīža ciešanas un necilvēcību, militāro režīmu, izmisumu un cilvēku cerības.

Nīlzirgi, Taivāna

Neparastā skulptūra atrodas pie zooloģiskā dārza un sniedz vēstījumu par to, cik svarīgi ir aizsargāt savvaļas dzīvniekus.

Apavi Donavas krastos, Ungārija

Piemineklis izveidots 2005. gadā, par godu holokausta laikā nošautajiem cilvēkiem. Upes krastā atrodas no dzelzs izkalti 60 dažādi apavu pāri no tiem laikiem – gan vīriešu, gan sieviešu, gan arī bērnu, kas liecina par to, ka neviens netika pasargāts no tā laika brutālajām izdarībām.

Brīvība, ASV


Zēnosa Frudaka (Zenos Frudakis) radītā skulptūra ir par cīņu, lai iegūtu brīvību – vai tā būtu cilvēka iekšējā cīņa vai arī sacīkstes apstāklis – jebkas, no kā izlauzties. Skulptūras brīvajā vietā, no kuras izbēdzis cilvēks, rakstīts "Stāvi šeit", lai ikviens varētu nostāties skulptūras iekšpusē un kļūt par daļu no tās, kā arī saprast un novērtēt spēju atbrīvoties no ierobežojumiem.

Peldošie zēni, Singapūra

Šī skulptūra attēlo pirmsākumus Singapūrā – kad upes krastos apmetās pirmās migrantu kopienas. Tas bija ikdienišķs skats, kā kaili zēni šūpojās upes krastos esošajos kokos un leca iekšā upē.

Ebreju piemiņai, Krakova

Krēsli ir atgādinājums notikumam, kad no ebreju mājām uz ielām tika iznestas visas viņu mēbeles, lai nevienam mājās nebūtu vieta, kur paslēpt mazuļus.

Peldošais lasis, ASV


Šī unikālā skulptūra attēlo milzīgu lasi, kas peld un laužas caur ķieģeļu ēkas mūri. Skulptūra reklamē zemāk esošo restorānu.

Lauvas, Lielbritānija

Melnās lauvas ir ļoti interesanta un skaista skulptūra, kuras mērķis ir aizsargāt Londonas Torni no nelūgtiem un nevēlamiem viesiem.

Zirneklis, Lielbritānija


Deviņus metrus augstā skulptūra izgatavota no bronzas, nerūsējošā tērauda un marmora. Šis milzīgais zirneklis Londonā parādījās 2005. gadā, un tas ir veltījums mākslinieces Luīzes Burgejas (Louise Bourgeois) mātei, kas bijusi viņas labākā draudzene. Māksliniece saka: "Tāpat kā zirneklis, viņa bija audēja".

Milzīgie zirgi, Skotija

Skulptūra sasniedz 30 metru augstumu un tās celtniecība ilga 7 gadus. Tā atspoguļo zirgu spēku un izturību, jo agrāk zirgi bija lielākais palīgs Skotijas rūpniecībā un ekonomikā – tie vilka piekrautus vagonus, arklus, laivas un vēl daudz ko citu.

Brīvības ceļš, Viļņa


Skulptūra veltīta Lietuvas atjaunošanas 20 gadadienai, ar mērķi aicināt visus iedzīvotājus turpināt brīvības un vienotības ceļu.

Telefona būdiņas, Lielbritānija


Skulptūra izveidota no klasiskā Lielbritānijas simbola – telefonija būdiņas, kuras šeit veido veselu rindu. Šis mākslas darbs iezīmē laikmetu, kas diemžēl jau ir pagātne, kad cilvēki vēl lietoja parastos telefonus, kas tagad ir nomainīti pret mobilajiem tālruņiem.

Emigranti, Īrija

Lielais bads Īrijā atstāja neizdzēšamas pēdas valsts vēsturē. Valsts pāris bada gados zaudēja 20 -25 % no visiem iedzīvotājiem. Dublinas centrā ir uzcelts piemineklis, kas veltīts visiem upuriem, kas mira šajā šausmīgajā laikā.

Mīlestības pūķi, Bulgārija

Pieminekļa autors – tēlnieks Lazarovs (Lazarov), radīja šos pasaku varoņus, lai iepriecinātu bērnus. Tie atrodas blakus baseinam, kur tiek trenēti bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!