Foto: Publicitātes foto
Lietuvas balneoloģiskais kūrorts Birštona no seniem laikiem atpūtniekus vilinājusi ar unikālu dabu un minerālūdeni, kam piemīt ārstnieciskas īpašības, pēdējā laikā piedzīvo īstu atdzimšanu, un aktīvās atpūtas cienītājiem ir kļuvis par pievilcīgu centru. Šo kūrortu var apmeklēt visu gadu un tur ir daudz tādu lietu, ko tuvējā apkaimē kūrortos nevar atrast – īpaši jau neparastie avoti. Tādu ir veseli 70.

Šogad kūrorts atzīmējis 170. jubileju, kam par godu vēl turpinās dažādi pasākumi. Kūrorts katru gadu aizvien radošāk izmanto savu lielāko dabas dāvanu – minerālūdens rezerves: pilsētā ir ierīkots ūdens iztvaikošanas tornis "Druskupis". Pa tā sienām pilošais minerālūdens, ko ietekmē saule un vējš, 50–80 metru rādiusā rada veselībai noderīgu, ar minerāliem bagātinātu "jūras klimata" gaisu. Tāpat ieelpot veselībai noderīgo, ar minerālūdeni bagātināto gaisu, atpūsties, atgūt spēku, vingrot, pildīt jogas vingrinājumus un malkot ārstniecības augu tēju var minerālūdens paviljonā "Birutes vila".

Vēl viena neparasta lieta, kas ļāvusi attīstīties šim kūrortam ir garīdznieka un ārsta Sebastiana Kneipa veselības filosofijas metodes: ūdens, kustību, ārstniecība augu, harmonijas terapijas un veselīga uztura savienojums. Šie principi iemiesoti dažādos Birštonas vides objektos, kas palīdz uzlabot arī veselību.

Foto: Publicitātes foto

Jāmin, ka nelielajā pilsētiņā ir arī vairākas tradīcijām bagātas sanatorijas. Piemēram, sanatorija "Eglė", kas izveidota priežu ielenkumā. Tajā piedāvā dažādas mineralizācijas pakāpes minerālūdeņus – "Gintaras", "Birutė", "Rūta" un baltās, ārstnieciskās kūdras dūņas no privāto "Egles" sanatorijas rezervēm un urbumiem, kā arī procedūras, kur visu augstāk minēto izmanto. Savukārt sanatorija "Tulpė" ir pirmā sanatorija, kas izveidota Birštonā. Tai ir ilggadējas balneoloģiskās dziedniecības tradīcijas, sanatorija darbojas jau vairāk nekā 100 gadus. Tā ir vienīgā sanatorija Birštonas kūrortā, kur izmanto augstas mineralizācijas pakāpes minerālūdeni "Vaidilutė". Tā sastāvā ir liels broma daudzums. Sanatorija sniedz medicīniskās rehabilitācijas un dziedniecības pakalpojumus tiem, kas slimo ar kustību – balsta, ginekoloģiskajām, gremošanas sistēmas, onkoloģiskajām un psihosomatiskajām slimībām. Papildinot medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, klientiem tiek piedāvāti dažādu sejas un ķermeņa procedūru sortiments. Birštonas sanatorijā "Tulpė" 2013. gadā atvērts hemofilijas slimnieku rehabilitācijas centrs, kas ir vienīgais Austrumeiropā.

Foto: Publicitātes foto

Tos, kas vēlas atvilkt elpu no ikdienas steigas, aicinām atpūsties 4 zvaigžņu viesnīcā "Royal Spa Residence" – tas ir mūsdienīgs SPA centrs, kas izveidots ļoti skaistā Birštonas kūrorta vietā – lielākās Lietuvas upes – Nemuna krastā, pašā Nemunas loku reģionālā parka sirdī. Tā ir viesnīca ar minerālūdens procedūrām, dziedniecības un veselības atjaunošanas programmām. Viesnīcai apkārt esošais simtgadīgu priežu mežs rada ar vārdiem neaprakstāmu mieru, kas ļauj katram atslēgties no ikdienas kņadas.

Šobrīd Birštonas kūrorts var piedāvāt gandrīz 2300 nakšņošanas vietu viesnīcās, sanatorijās, viesu namos, privātā sektora piedāvātajās vietās. Drīz šis skaits krietni pieaugs, jo durvis atvāra jauns "Vytautas Mineral SPA" komplekss, kurā varēs izmitināt vēl 350 atpūtnieku.

Jāpiebilst, ka kūrorta bagātība ir arī tā atrašanās vieta – Lietuvas lielākās upes Nemunas loki. 82 % Birštonas pašvaldības teritorijas atrodas Nemunas loku reģionālā parka teritorijā, tādēļ pilsētas apkārtnē ir arī daudz ekotūrisma objektu.

Vairāk informācijas: www.visitbirstonas.lt

Kā nokļūt?

Birštona atrodas aptuveni 300 kilometru attālumā no Rīgas, nedaudz aiz Kauņas, ko noteikti vērts iekļaut ceļojuma apskates vietu sarakstā. Līdz Kauņai no Rīgas ērti nokļūt ar autobusu, bet tālāk jau aizvedīs vietējais autobuss no pilsētas autoostas. Protams, visērtākais veids kā nokļūt Birštonā un apskatīt kūrorta apkārtni, ir ar privāto auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!