Foto: Shutterstock

Aberdūras pils (Aberdour castle) ir būvēta 13. gadsimta sākumā, kas padara to par vienu no senākajām Skotijas pilīm. Tās pirmsākumos ēka bijusi vien divus stāvus augsts tornis, ko būvējis sers Alans de Mortimers, pirmais savas dzimtas pārstāvis, kas ieguvis barona titulu. Gadsimtu gaitā pils tikusi atkārtoti paplašināta, teikts "The Vintage News".


Pēdējo paplašinājumu veicis Ērls Viljams 1635. gadā, uzbūvējot Renesanses stilā veidoto austrumu spārnu. Mūsdienās, tā ir vienīgā pils daļa, kam saglabājies jumts, bet sākotnējais tornis tagad ir vien gleznainas un romantiskas drupas. Blakus pilij atrodas baznīca, ko Mortimers būvējis 1140. gadā.

Neviens gan nezina, kas noticis ar Mortimeru ģimeni, jo vēstures avotos ierakstu par viņiem nav. 14. gadsimta sākumā, pils pārgājusi Morejas apgabala grāfa Tomasa Rendolfa īpašumā – viņš bijis Skotijas karaļa Roberta Brūsa radinieks. Vēlāk Aberdūras pili pārņēmis Lidsdeilas (Liddesdale) grāfa Viljama Duglasa mazdēls.

Duglasu ģimene bija tā, kas paplašināja Aberdūras pili un tai pieguļošu teritoriju ar piebūvēm vairāku paaudžu garumā, dodot lielu ieguldījumu tās attīstībai. Visinteresantākā no viņu būvētajām ēkām – pils centrālā daļa, kas celta ap 1500. gadu. Tā slejas divu stāvu augstumā, un kādreiz būves centrā esot atradusies liela zāle.

Foto: Shutterstock

1570. gadā Duglasu ģimene turpinājusi pili papildināt ar dzīvojamajām telpām, velvētu virtuvi un pagrabu. Pils dienvidaustrumu daļā būvēts tornis ar spirālveida kāpnēm, kas ļāva piekļūt centrālās daļas otrajam stāvam. Mortonas grāfs Džeimss Duglass par sevis padarīto gan ilgi priecāties nespēja, jo 1581. gadā tika notiesāts uz nāvi par slepkavību. Pirms nāves viņš gan paspējis izveidot lieliskus dārzus, kas ietver pils teritoriju. Īpaši jāpiemin viņa būvētā mūra baložu māja, kur var vienlaicīgi ligzdot 600 putnu.

Šī pils izmantota arī dažādu vēsturisku filmu uzņemšanai.

Foto: Shutterstock
Līdzīga Aberdūras pilij ir tikai Svīna pils Skotijas rietumos, kas tika būvēta aptuveni tajā pašā laikā. Mūsdienās Aberdūras pils ir nozīmīga Skotijas vēsturiskā mantojuma sastāvdaļa, un tā ir atvērta apmeklētājiem. Apskatīt iespējams gan skaisto dārzu, gan daļu pirmā stāva un divas terases, teikts "Visitscotland". Skotijas tūrisma portālā ieteikts pili apskatīt vasarā un noteikti pievērst uzmanību austrumu spārna 17. gadsimtā apgleznotajiem griestiem.

Aberdūras pils atrodas netālu no Edinburgas, kur arī var apskatīt iespaidīgu pili. Skats uz Edingburgas pili ir viena no atpazīstamākajām ainavām Skotijā. Tās senākā daļa – Margaretas baznīca – celta jau 12. gadsimtā. Kalna virsotnē celtā pils ieguvusi populārākā un pelnošākā Skotijas galamērķa statusu. Šī pils, kas vienlaicīgi bijusi gan cietoksnis, gan karaliskā rezidence, vareni slejas pāri pilsētai un patiesībā ir celta uz neaktīva vulkāna. Pie galvenajiem apskates objektiem tajā pieskaitāmi Skotu karaliskie dārgumi (Scottish Crown Jewels), Likteņa akmens (Stone of Destiny), nelielā Svētās Margaretas kapela (St Margaret's Chapel) un Lielās zāles (Great Hall) jumts.
Vairāk par Britu pilīm lasiet šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!