Ziemassvētku gaidīšanas laiks Igaunijā ik gadu ir ļoti rosīgs. Par svētku sajūtas radīšanu rūpīgi gādā ikviena Igaunijas pilsēta. Sadarbībā ar "VisitEstonia" piedāvājam interesantas idejas, ko pirmssvētku laikā redzēt un darīt Igaunijā.

Svētku gadatirgi

Ziemassvētku gadatirgus kļuvis par teju neatņemamu adventes laika tradīciju ikvienā Igaunijas lielākajā pilsētā. Izvēle, kurp doties, ir tiešām plaša. Kopš novembra jau darbojas Igaunijas lielākais Ziemassvētku gadatirgus Tallinas rātslaukumā (vairāk lasiet te).

Bet jau šajās brīvdienās amatnieki iekārtosies arī Tartu, Paides, Narvas un citu skaistāko Igaunijas pilsētu vecpilsētās.

Te iespējams ne tikai iegādāties skaistas svētku dāvanas saviem mīļajiem, bet arī apskatīt, nopirkt un nobaudīt vietējo amatnieku un ēdiena ražotāju izstrādājumus, piedalīties atrakcijās.

Un, ja paveiksies, pat sastapt Ziemassvētku vecīti!

Ziemassvētku eglīte rātslaukumā

Lai gan ne viens vien latvietis lepojas ar Rīgā uzstādīto pirmo rotāto egli, igauņi citos vēstures avotos uzgājuši ziņas, ka šīs tradīcijas pirmsākumi meklējami pie viņiem - 1441. gadā Melngalvju brālība pirmo Ziemassvētku egli uzstādīja Tallinas rātslaukumā.

Tradīcijas turpinot, vecpilsētā ik gadu iedzīvotājiem un pilsētas ciemiņiem par prieku tiek izstādīta un rotāta svētku egle, un šis gads nav izņēmums. Eglīte tika atklāta vecpilsētas rātslaukumā jau 9. novembrī, un to apskatīt būs iespējams līdz pat 28. janvārim.

Pie viena varēsi izstaigāt vēsturiskās vecpilsētas ielas, kas iekļautas UNESCO mantojumā kā vislabāk saglabājusies viduslaiku pilsēta Ziemeļeiropā.

Piparkūku mānija Tallinā

Kā garšo Ziemassvētki? Pēc piparkūkām! Ne velti par vienu no gaidītākajiem svētku notikumiem kļuvusi gadskārtējā piparkūku izstāde "Piparkūku mānija" – tas ir unikāls un rotaļīgs mākslas un dizaina pasākums, kas šādā formātā ir vienīgais pasaulē. Tā notiek jau kopš 2006. gada.

Izstāde ar katru gadu uzņem arvien lielāku vērienu, un šogad tajā apskatāmi jau vairāk nekā 100 dažādi dizaina izstrādājumi, kas ne tikai ir acij tīkami, bet arī smaržo pēc Ziemassvētkiem – objektu izgatavošanā Igaunijas mākslinieki un dizaineri kā galveno materiālu izmantojuši piparkūku mīklu.
Izstāde skatāma no 9. decembra līdz 7. janvārim. Vairāk lasiet šeit.

Sagaidi Ziemassvētkus sportiskā garā

Iespējams, tieši šajā gada nogalē siltās un izdekorētās mājokļa telpas jānomaina pret sportiskiem izaicinājumiem. Ziemassvētku un ziemas sajūtu var lieliski noķert, arī dodoties svaigā gaisā. Iespēja ne tikai izkustēties, bet arī palīdzēt citiem būs 17. decembrī Narvā, kur norisināsies īpašs Ziemassvētku labdarības skrējiens, kurā visus skrējiena dalībniekus vieno ne tikai Ziemassvētku vecīša tērpi un aksesuāri, bet arī skrējiena mērķis – piesaistīt līdzekļus Narva-Jesu bērnunama bērniem.

Savukārt 25. decembrī ikviens tiek aicināts doties tradicionālajā Hānjas Ziemassvētku pārgājienā, lai kopīgi mērotu 25 kilometrus garu distanci un iekarotu 20 augstākās Igaunijas virsotnes! Šī pārgājiena vēsture meklējama 1998. gadā, kad Tartu Studentu Dabas aizsardzības interešu grupas studenti šo maršrutu pieveica slēpojot. Pulcēšanās notiks Hānjas Slēpošanas bāzē pulksten 9, un starts ir pulksten 10. Līdzi jāņem galvas lukturi, kājās vēlams uzvilkt ērtus un ūdensizturīgus pārgājienu zābakus. Vairāk informācijas šeit.

Ziemassvētki Lotes zemē

Foto: Publicitātes foto

Kurš Latvijas bērns gan nepazīst Loti no Izgudrotāju ciemata? Ja Lote ir iemīļots varonis arī jūsu ģimenē, ieplānojiet kādās no decembra brīvdienām viņu apciemot Lotes zemē, jo atpūtas parks tuvākajās nedēļas nogalēs būs vaļā.

Foto: Publicitātes foto

Izgudrotāju ciems tiek ietērpts pasakainā Ziemassvētku noskaņā, un Ziemassvētki Lotes zemē tiek sagaidīti ar īpašu svētku programmu un atrakcijām. Daudzajās ciematiņa iedzīvotāju mājiņās būs iespējams izgudrot, dziedāt, piedalīties uzdevumos, darboties darbnīcās, sportot, rotaļāties un darīt daudz ko citu, kā arī, protams, satikt Izgudrotāju ciema Ziemassvētku trusi Volfgangu.

Brīvdabas muzeja Ziemassvētku ciemats

Ziemassvētki igauņiem jau izsenis bijuši svarīgi un ģimeniski svētki, kad visiem sanākt kopā, sirsnīgi pavadīt laiku, dalīties gudrībā un veidot tradīcijas. Lai vairāk uzzinātu, kā Ziemassvētkus svinēja senie igauņi, 16.un 17. decembrī jādodas uz Brīvdabas muzeju Tallinā, kur ierīkots īpašs Ziemassvētku ciemats. Tas būs atvērts no pulksten 11 līdz 16.

Iespējams, kādu no šīm tradīcijām vai gudrībām vēlies ieviest arī savā ģimenē.

Vairāk informācijas šeit.

Svētku mielasts

Kad visas skaistās un vēsturiskās vietas izstaigātas, noteikti neaizmirstiet pamieloties ar tradicionālām igauņu svētku pusdienām – tās tiek turētas īpaši augstā godā. Vietējos restorānos varēsi nobaudīt gan tradicionālus svētku ēdienus, gan īstus kulināros šedevrus.

Galdā tiks celtas tradicionālās asinsdesas, sautētie kāposti, cūkgaļas cepetis, krāsnī cepti kartupeļi un vēl daudz dažādu dabas gardumu, ko vietējie iedzīvotāji paši audzējuši un pēc ģimenes receptēm sagatavojuši ziemai.

Igauņi izveidojuši arī savas valsts restorānu top 50. Tas pieejams šeit.

Iepriecini tuviniekus

Foto: Shutterstock

Senāk, kad iespējas bija ierobežotas, cilvēki viens otram dāvināja praktiskas lietas, kuras viņiem tāpat bija vajadzīgas. Mūsdienās var vairāk likt lietā izdomu un līdzcilvēkus apdāvināt ar skaistām, mīļām un pat pārsteidzošām lietām. Arī viesojoties Igaunijā, vari sarūpēt dāvanas, kas saņēmējam noteikti paliks atmiņā.

Igauņu mazo alusdarītavu brūvēts alus, velosipēds Viks vai brilles koka rāmīšos ir tikai dažas idejas no jauno uzņēmēju piedāvājuma klāsta. Igaunijas jauno dizaineru darinātas lietas,kas varētu noderēt dāvanām šajos Ziemassvētkos, atradīsiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!