Dziļi Vermlandes mežos, pie Bastnesas (Båstnäs) ciema atrodas spocīgi interesanta vieta – milzīga autokapsēta, kas gluži vai saaugusi kopā ar mežu. Tur esošās vecās mašīnas jau klāj sūnas un zem motoru pārsegiem zaļo dažādi augi. Kapsētā mieru radušo spēkratu ražošanas laiks ir no 20. gadsimta trīsdesmitajiem līdz septiņdesmitajiem gadiem.

Šī kapsēta atrodama mežos, kas latviešiem labāk pazīstami no Selmas Lāgerlēvas Ekebijas trakulīgo kavalieru un Gestas Berlinga piedzīvojumiem, bet tagad tas kļuvis par modīgu apskates objektu. To izveidojuši divi brāļi – Runs un Tore Ivansoni, kuriem reiz piederējis lietotu auto bizness. Šī ir iespaidīgākā auto kapsēta Zviedrijā un, iespējams, arī Eiropā, raksta Steneby.se.

Bastnesas kapsēta kļuvusi ļoti iecienīta fotogrāfu un auto entuziastu vidū. Šī ir arī laba pārgājienu vieta. Interesanti, ka visu šeit atrodamo auto vraku vērtība pašreizējā stāvoklī varētu sasniegt 100 tūkstošus stērliņu mārciņu jeb 128 tūkstošus eiro, aprēķinājis The Daily Mail. Kapsētā ir ļoti kluss un, esot tur, šķiet, ka atrodies pasaules malā, laikrakstam teicis fotogrāfs Svens Nordrums, kas pirms dažiem gadiem tur pavadījis ilgu laiku, fotografējot mašīnas.

Rūsējošie spēkrati sakrauti kaudzēs pie kalnraču ciema Zviedrijas dienvidos. Brīnišķīgais egļu mežs pilns ar antīku un klasisku auto vrakiem, ko brāļi Ivansoni šeit atveduši no visas Eiropas. Mašīnas pēc Otrā pasaules kara Eiropā pametuši amerikāņu kareivji. Savā lietoto auto biznesā viņi tirgojuši to detaļas, bet daudzas automašīnas, daļēji izjauktas, tā arī palikušas turpat Vermlandes mežā, kur starp vecajām mašīnām brāļi uzcēluši arī katrs savu māju.

Abi brāļi pret interesentiem un fotogrāfiem izturoties draudzīgi, bet neko no kapsētas prom nest gan nedrīkst, raksta Atlasobscura.com. Pie mājas pienaglota plāksne ar uzrakstu: "Šī kapsēta ir privātīpašums. Jūs drīkstat to apskatīt, uzņemt fotogrāfijas, bet NEKO nedrīkstat nest prom. Neko neiznīciniet vai kādā citā veidā neizjauciet šo vietu. Ja atvērāt kādas mašīnas durvis, lūdzu, tās arī aizvērt, lai arī nākamais apmeklētājs varētu izbaudīt tādu pašu pieredzi, kā jūs!! Informācijai: pēc aptuveni 30 zādzībām šajā gadā, man pietiek! Esmu izlicis slazdus ēkās, tāpēc, ja jūs cietīsiet vai nomirsiet, MAN BŪS VIENALGA! Atcerieties, šajā vietā jūs neviens nedzirdēs kliedzam…"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!