Foto: Shutterstock
Katram prātā vai blociņā ir saraksts ar vietām, ko dzīves laikā kaut reizi gribētos apmeklēt. Iespējams, tu tāds neesi vienīgais, tādēļ tavās iecerētajās vietās tūristu pieplūdums ir tik liels, ka tiek paaugstinātas gan dažādu pakalpojumu cenas, gan arī nodarīts kaitējums ekosistēmai un drošībai. Lūk, "CNN" apkopojis vairākus galamērķus, kuru apmeklēšanu pašlaik vērts apdomāt divreiz.

Barselona

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Barselona ir viena no pilsētām, kur tūristu skaists ir ārkārtīgi liels. Lai gan tās vārds pagājušā gada laikā mazāk izskanējis tūrisma ziņā un vairāk politisko nesaskaņu dēļ, tajā turpina ieplūst ceļotāju straumes no visas pasaules.

Tiek vēstīts, ka 2016. gadā pa tās ielām izstaigāja aptuveni 34 miljoni tūristu, kas bija kāpums par 25 procentiem salīdzinājumā ar 2012. gadu. Par lielo ceļotāju pieplūdumu vietējie it nemaz nav sajūsmā, un daudzi sienu zīmējumi (grafiti) pauž neapmierinātību ar tekstiem "Tūristi – jūsu luksusa braucieni iznīcina pilsētu" u.c.

Barselonā ļoti populāri ir apmesties, izmantojot "Airbnb" pakalpojumus. Arī vietējie, kuri izīrē dzīvokļus ar šīs vietnes palīdzību, sapratuši, ka var celt īres cenas lielā pieprasījuma dēļ, taču tādējādi īres maksa palielinās arī vietējiem iedzīvotājiem, jo visi grib nopelnīt. Tādēļ amatpersonas nolēmušas jautājumam pievērsies nopietnāk un ierobežot "gultas vietu" skaitu tūristiem.

Ja tomēr nolem doties uz Barselonu, atceries, ka pilsēta ir kas vairāk par La Rambla ielu, tai ir daudz mazu un nomaļu stūrīšu ko vērts atklāt. Tāpat, iespējams, labāk doties uz kādu citu lielo pilsētu, piemēram, Valensiju, kurā arī var baudīt gardus ēdienus un kultūras programmas, bet tūristu plūsma nebūs tik liela kā Barselonā. Ar apskates vietām Valensijā iepazīsties te.

  • Par to, ka tieši Barselona ir viena no apmeklētākajām pilsētām pasaulē, liecina arī fakts, ka 2017. gadā tā atzīta par vienu no 10 fotografētākajām vietnē "Instagram". Plašāk par citām populārām vietām šī sociālā tīkla lietotāju vidū lasi šajā rakstā.

Dubrovnika, Horvātija

Foto: Shutterstock

Arī Horvātijas skaistā pilsēta Dubrovnika, kas tiek saukta par Adrijas jūras pērli, ir ļoti iemīļots ceļotāju galamērķis. Tā atrodas Dalmācijas krastā, pašos Horvātijas dienvidos, un ir neliela, taču populāra pilsēta.

Kopš 1979. gada Dubrovnika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un tajā ir veikti ievērojami atjaunošanas darbi, taču šobrīd organizācija draud šo statusu pilsētai atņemt tieši lielā tūristu pieplūduma dēļ.

Pilsētas pārvalde nolēmusi tūristu skaitu manāmi ierobežot, mazinot kruīza kuģu skaitu, kuri varēs iebraukt ostā. Tiek vēstīts, ka plānotais ierobežojums varētu pat uz pusi samazināt tūristu skaitu vēsturiskajās pilsētas ielās.

Ja tomēr sirds kāro doties uz Dubrovniku, labāk izplānot individuālo ceļojumu – tā var atbalstīt vietējos uzņēmējus, apmetoties naktsmītnēs, kā arī iegādājoties preces un pakalpojumus pie viņiem.

  • Pasaulē ir daudz skaistu, taču tūristu nenovērtētu pilsētu – par astoņām no tām lasi šajā rakstā.

Venēcija, Itālija

Foto: Shutterstock

Itālijas pērle Venēcija, tiltu un kanālu pilsēta, kas apjūsmota jau kopš tās pirmsākumiem, liek daudziem tūristiem sejai atplaukt smaidā. Rialto tilts pāri Lielajam kanālam ir viena no slavenākajām vietām pilsētā, un to apdzejojis pats Šekspīrs. Taču šī ir arī vieta, kuras skaistumu nereti aizēno dedzīgie tūristi, kurus tramda vēlēšanās atrast labāko vietu pašbildei (selfijam).

Ceļotāju skaits pilsētā sasniedz aptuveni 30 miljonus gadā, tāpēc plānots ierobežot kuģu skaitu, liekot izvēlēties garāku un ilgāku ceļu, kas daudzus neinteresēs.

Venēcija noteikti ir vieta, kuru vērts redzēt, taču vajag pirms lēmuma pieņemšanas kārtīgi apsvērt, vai lielās tūristu masas nespēs sabojāt garastāvokli un ceļojumu kopumā. Iespējams, kāds cits galamērķis sniegs lielāku ceļotāja prieku.

Venēcijas alternatīva ir Amsterdama Nīderlandē, jo tieši šo pilsētu kanālu dēļ mēdz saukt par "mazo Venēciju". Ko tur redzēt – lasi te.

Tadžmahals, Indija

Foto: Shutterstock

Vieta, ko nevar nepieminēt, ir Tadžmahals. Tā stāsts saistīts ar romantisku, bet ļoti skumju notikumu par mogulu valdnieku un viņa mīlestību. Pirms savas mīļotās sievas nāves valdnieks viņai apsolījis uzbūvēt tādu memoriālu, kāda nav nekur citur pasaulē. Vārdu viņš turējis.

Šī mauzoleja būvēšanā tika iesaistīti 22 tūkstoši cilvēku un tūkstotis ziloņu, turklāt šis process aizņēma 17 gadus. Šahs Džahāns gribējis tam pretī uzcelt otru tādu pašu mauzoleju – tikai melnu.

Tadžmahalu katru gadu apmeklē miljoniem tūristu, precīzāk – astoņi, no kuriem apmēram puse dodas arī apskatīt iekšpusi. Šī iemesla dēļ unikālais brauciens var pārvērsties par haotisku pasākumu, kurā jāstāv ilgs laiks rindā, tikai lai tiktu iekšā, un tālāk gluži kā "konveijerā" ātri jādodas cauri objektam, uzturoties tur pavisam īsu brīdi.

Vietējās amatpersonas nolēmušas šo situāciju sākt kontrolēt, mainot ieejas biļešu cenas un ierobežojot lētāko skaitu. Lai izvairītos no rindām un pūļiem, ieteicams Tadžmahalu apmeklēt rītausmā jeb sākot no pulksten 6 rītā.

  • Indijā ir vēl daudz citu interesantu vietu, ar kurām iepazīties tuvāk. Par tām izlasi šeit!

Maču Pikču, Peru

Foto: Reuters/Scanpix

Neapšaubāmi, šī ir viena no savdabīgākajām un interesantākajām vietām pasaulē, kurā vēlas nonākt daudzi, taču jārēķinās, ka inku citadeli sezonā ik dienu apmeklē aptuveni pieci tūkstoši cilvēku. Ja tomēr Maču Pikču ir apmeklējamo vietu saraksta augšgalā, to ieteicams apskatīt laikā no oktobra līdz aprīlim. Iespējams, tomēr labāk izvēlēties kādu citu no Dienvidamerikas džungļos paslēptajām piramīdām, kas nav tik labi zināmas, bet ir vienlīdz skaistas.

Maču Pikču ir viena no visapmeklētākajām pasaules aizsargājamām teritorijām, ko ikviens var atpazīt pēc apzaļojušiem kultūras pieminekļiem – runājot par tūristu skaitu, tas šobrīd uz pusi pārsniedz to, kādu rekomendē UNESCO.

Lai samazinātu tūristu skaitu un viņu radīto ietekmi uz dabu, Peru valdība ierobežojusi apmeklējuma stundas vasaras mēnešos.

Santorini, Grieķija

Foto: Vida Press

Jā, iespējams, Santorini ir skaistākā no Kiklādu salām, taču lielais tūristu skaits sācis apdraudēt tās šarmu. Pagājušajā gadā miljoniem cilvēku apmeklēja šo salu, taču Santorini nav vienīgā vieta pasaulē, kurā skatīt skaistos saulrietus un saullēktus.

Runājot par Santorini, viedokļi dalās arī par ierasto ēzeļu izmantošanu, kuri augšup nes mantas, tāpēc to izmantošanu arī izvērtē pēc savām sajūtām. Ja tomēr nolemsi doties uz šo vietu, apskati muzejus, izbaudi pludmales un vari arī apsvērt dienas tūres. Plašāk lasi te.

Everests

Foto: AP/Scanpix

Everests tiek saukts par augstāko kalnu pasaulē, taču, lai tā teiktu, jābūt precīzam terminos. Tas ir augstākais sauszemes punkts virs jūras līmeņa, jo izrādās, ka Mauna Kea kalns Havaju salās ir augstāks, ja mēra no pamatnes līdz virsotnei. Havaju salu milža liela daļa gan atrodas zem ūdens.

Taču Everesta augstums ik gadu tektonisko plātņu svārstību dēļ pieaug par četriem milimetriem. Lai gan daudziem varētu šķist, ka kāpēju kalnā nemaz nav daudz, situācija ir pretēja, tāpēc tiek izziņoti dažādi ierobežojumi, piemēram, ka cilvēks nevar kāpt kalnā viens pats.

Ja gribas kāpt kalnos, iesākumā sāc labāk ar citiem variantiem!

  • Par lietuviešu ceļotāja pieredzi, kā viņš uzkāpis līdz Everesta bāzes nometnei un nolaidies pasaulē bīstamākajā lidostā, lasi šeit.

Činkve Terre, Itālija

Foto: Shutterstock

Činkve Terre (Cinque Terre) ir nacionālais parks Itālijā, ko veido piecas pilsētiņas (no tā arī cēlies nosaukums "Piecas zemes"), kalnu terases un skaista daba. Šis bijis cietoksnis, kas sargājis zemes no pirātu uzbrukumiem, tomēr ciemi cietuši no tūkstošiem pirātu uzbrukumu.

CNN min, ka šeit ar tūristiem netiek veidota ierastā, abpusēji izdevīgā saite, jo vietējie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji saņem maz līdzekļu no ceļotājiem (viņi netērē daudz naudas).

Lai gan no 2015. gada tiek vairāk kontrolēta tūristu plūsma Činkve Terrē, ieviešot tūristu skaita limitu un nodokli, vēl joprojām tiek konstatēts, ka lielo ļaužu masu ietekmē pastiprināti veidojas zemes nogruvumi.

  • Itālijā ir daudzas citas skaistas vietas, kuras apmeklēt, un tās vari atrast šajā materiālā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!