Foto: Shutterstock
Lai arī cik neparasti būtu, arī tik kādreiz praktiski un funkcionāli objekti kā akas atradušas savu vietu tūrisma lauciņā.

Šoreiz "Tūrisma Gids" iepazīstina ar trīs visai savdabīgām akām, kuras iemīļojuši pasaules apceļotāji.

Kāpēc tieši šīs akas? Jo tās pavisam noteikti izceļas – vienu rotā 850 pakāpieni, otra ir vairāk nekā 50 metrus dziļa, bet trešajai ir slepenas ejas. Iespējams, tās nav vesela ceļojuma vērtas, tomēr, ja sanācis pabūt to tuvumā, vērts iegriezties!

Indijā


Foto: Kadrs no video

Ja ceļi veduši uz Indiju, interesants apskates objekts var būt akai līdzīgā "Panna Meena Ka Kund", kas ērti iekārtojies starp ēku mūriem. Šī vieta ir ne tikai skaista, bet savulaik bijusi pat ļoti nepieciešama.

Kā vēsta "Insider", vieta uzbūvēta 16. gadsimtā, lai apkārtnes iedzīvotāji tiktu pie tīra dzeramā ūdens, kas lietus sezonā, proti, no jūnija līdz septembrim, sakrājas akā. Iedzīvotāji, pateicoties kāpnītēm, kas ļauj noiet gandrīz līdz pašas akas dibenam, spēja šo ūdeni sasmelt un izmantot savām vajadzībām, neraugoties uz ūdens līmeni.

Savukārt karstajā periodā kāpnītes ar visiem 850 pakāpieniem izveidojās par sieviešu pulcēšanās vietu, jo ūdens akas dibenā manāmi veldzēja un ļāva paslēpties no tveices. Atšķirība bija visai manāma, jo tur bija aptuveni par deviņiem grādiem vēsāks.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados interesenti kādas arhitektu firmas pavadībā brīvprātīgi nolēma laika pirksta skarto aku atjaunot, iegūstot veidolu, kāds tas ir tagad.

Vietējie cer, ka tūristi, ceļojot uz Indiju, izvēlēsies ne tikai populārākos apskates objektus, bet arī šo savdabīgo un skaisto vietu, kam bijusi īpaša nozīme vietējo ikdienā.

Lasīt vairāk

Itālijā


Foto: Shutterstock

Ja dodies ceļojumā uz Itāliju un sanāk pabūt Orvieto tuvumā, vērts apciemot interesanto tūristu galamērķi "Pozzo di San Patrizio" jeb Svētā Patrika aku, kas noteikti šarmē!

Kā skaidrots "Atlas Obscura", aka celta 16. gadsimta sākumā. Aka ir 52 metrus dziļa un tā sasniedz 13 metrus diametrā.

Neraugoties uz to, akā ir 70 logu, kas no spirālveida kāpņu sistēmas ik uz soļa ļauj novērtēt augstumu un palūkoties akas dibenā. Pašas kāpņu telpas būvētas tā, lai tajās brīvi varētu kursēt arī lopi, kuri reiz uz virszemi palīdzēja nest smagos ūdens spaiņus. Savukārt šobrīd aka lielā mērā saglabājusies labā stāvoklī, un pa trepēm lejup knaši dodas tūristi, kas steidz izbaudīt šīs konstrukcijas varenību pilnā apmērā.

Vērts piebilst, ka ne tikai pati aka ir visai interesants tūrisma objekts, bet arī vieta, kur tā atrodas, ir gana maģiska. Dziļā aka meklējama klints malā ar fantastisku ainavu!

Lasīt vairāk

Portugālē


Foto: Vida Press

27 metrus dziļa, skaista, bet noslēpumu plīvurā tīta – tāda ir aka Portugālē, kuru dēvē par "The Initiation Well".

Skaistā aka meklējama īpašumā "Quinta da Regaleira", kur tā atrodas līdzās pilij un citām ēkām, noslēpumainiem parkiem un pazemes tuneļiem, kā arī dažādiem citiem apskates objektiem, minēts "Abandoned spaces".

Aka jau sākotnēji netika būvēta ūdens resursu iegūšanai, bet, kā minēts tūrisma ceļvedī "Sintra-Portugal", iespējams, tur notika slepenas ceremonijas. Tiesa, konkrētu liecību par tās izmantošanas nolūkiem gan nav. Tomēr arī tajā ir savs šarms, iespējams, tāpēc šī noslēpumiem apvītā vieta tik ļoti ieintriģējusi ziņkārīgos.

Simboliski aka attēlo ceļu pie Zemes mātes vai, dodoties augšup, – ceļu pretī gaismai. Akas trepītes vijas spirāles veidā gar konstrukcijas malām, ļaujot pakāpeniski nokļūt līdz akas dibenam. Visu vēl interesantāku padara tas, ka no akas ved slepenas ejas, kas savienotas ar pazemes tuneļiem. Pa vienu šādām eju iespējams nokļūt uz visai līdzīgu, bet mazāku aku, kuras nosaukums ir "Unfinished Well" jeb Nepabeigtā ala.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!