Foto: Vida Press
Fotogrāfs Liks Lagards iemūžinājis ļoti pazīstamas un tūristu apmeklētas celtnes no neparasta skatu punkta – viņa skats uz augšu līdzinās brīnumainam kaleidoskopam, raksta "Vida Press".

Šādi viņš iemūžinājis gan Eifeļa torni un Panteonu Parīzē, gan Svētā Pētera katedrāli Vatikānā, gan iespaidīgo mošeju Astanā. Liela daļa viņa darbu uzņemti Lika dzimtajā pilsētā Parīzē.

Skatoties augšup uz šīm brīnišķīgajām celtnēm, fotogrāfs apjaušot to iespaidīgumu un jūtoties apburts.

Piedāvājam apskatīt viņa radītos darbus un nelielus aprakstus par katru no šīm slavenajām vietām.

Parīzes Svētā kapela


Foto: Vida Press

Svētā kapela (Sainte-Chapelle du Palais) ir arhitekta Pjēra de Monreija šedevrs Luija IX viduslaiku pilī. Šī gotikas stila kapela Parīzes sirdī tika iesvētīta jau 1248. gadā. Lielās Franču revolūcijas laikā tā tika bojāta, bet joprojām lepojas ar vitrāžām, kas tiek uzskatītas par vienu no lieliskākajiem krāsaino vitrāžu piemēriem – īpaši tagad, kad kapela ir nesen atjaunota.

Foto: Vida Press

Pat tie, kuriem ir iebildumi pret baznīcu arhitektūru, nespēj palikt vienaldzīgi, ieraugot sarkano, sārto, smaragdzaļo un zilo kaleidoskopu, kas mirdz uz kapelas sienām, kad tajā iespīd saule.

Par Parīzes apskates vietām uzziniet vairāk šeit.

Eifeļa tornis Parīzē

Foto: Vida Press

Inženiera Gustava Eifeļa projektēto 324 metrus augsto torni pabeidza 1889. gada 31. martā. Turpmāko 41 gadu tā bija pasaulē augstākā cilvēka radītā būve. Tornis uzbūvēts kā Pasaules tirdzniecības izstādes objekts par godu Franču revolūcijas simtgadei. Sākumā bija plānots, ka tornis Parīzes centrā paliks 20 gadus.

10 100 tonnu smago torni kopš tā atklāšanas ir apmeklējuši jau gandrīz 250 miljoni cilvēku. Mūsdienās ik gadu to apmeklē gandrīz septiņi miljoni cilvēku, padarot torni par vienu no pasaules apmeklētākajiem tūrisma objektiem, informē laikraksts "The Telegraph".

Tornī var uzkāpt, pārvarot 1665 pakāpienu, bet vairums apmeklētāju izvēlas liftu, kurš gadā kopā mēro 103 000 kilometru garu ceļu, kas ir divas ar pusi reizes apkārt Zemeslodei. Lifta biļete maksā 15 eiro.

Tornis sastāv no 18 000 metāla daļu, kas sastiprinātas ar 2,5 miljoniem kniežu. Tā celtniecība ilga divus gadus, divus mēnešus un piecas dienas.

Foto: Vida Press

Vienreiz dzīvē tiešām ir vērts apmeklēt Gustava Eifeļa radīto celtni. Protams, vieta ir tūristu pārbāzta un pilna kabatzagļiem, bet skats uz vienu no pasaulē skaistākajām pilsētām no augšas ir elpu aizraujošs.

Torņa trešajā stāvā Gustavam Eifelim bija neliels dzīvoklis draugu izklaidēšanai, tagad tas ir pieejams apmeklētājiem.

Iesakām izvēlēties kāpnes lifta vietā, lai nokļūtu skatu platformās, tādējādi iespējams arī tuvumā apskatīt "Dzelzs dāmas" tērauda tīklu, no kura tornis celts. Piestājiet arī palūkoties caur stikla grīdu, kas pirms dažiem gadiem tika izveidota Eifeļa pirmajā līmenī.

Svētā Sultāna mošeja Astanā


Foto: Vida Press

Mirdzošā baltā Svētā Sultāna mošejas ēka Astanā ir viens no objektiem, kas noteikti jāapskata, esot Kazahstānas galvaspilsētā.

Foto: Vida Press

Šī mošeja tika atklāta 2012. gadā, un tā ir lielākā Vidusāzijā. Tās atklāšana bija viens no valsts prezidenta Nursultana Nazarbajeva 72 gadu jubilejai veltītiem pasākumiem.
Foto: Vida Press

Jaunā mošeja aizņem 17 500 kvadrātmetru lielu platību Astanas centrā. To vainago 51 metru augsts centrālais kupols un astoņi mazāki kupoli. Tā var uzņemt pat 10 tūkstošus ticīgo.

Svētē Pētera bazilika Vatikānā

Foto: Vida Press

Romas pāvesta mājvieta ik gadu piesaista ap septiņiem miljoniem apmeklētāju. Tā ir viena no pasaules lielākajām svētajām celtnēm, kas ir arī izcils mākslas darbs.

Svētā Pētera bazilikā apskatāmi arī mākslas darbi, ko radījuši tādi pasaulslaveni renesanses mākslinieki kā Rafaēls un Mikelandželo.

Foto: Vida Press

Tā uzcelta vietā, kur Romas nežēlīgais imperators Nērons esot sodījis ar nāvi daudzus kristiešus, tostarp svēto Pēteri, kura vārdā nosaukta bazilika.

Neaizmirstiet uzkāpt augšā kupolā, lai baudītu burvīgus skatus.

Panteons Romā

Foto: Vida Press

Prātam neaptverami, ka jau pirms 2000 gadiem romieši bija spējīgi uzcelt tādas būves kā Panteons. Ēka ir īsts meistardarbs ar kupolu un 12 granīta korintiešu kolonnām.

Panteons joprojām tiek uzskatīts par vienu no vislabāk saglabātajiem romiešu sasniegumiem. Paveroties uz tā griestiem, kupola iespaidīgais plašums aizraus elpu jebkuram. Kupolveidīgā jumta vidū ir liels, aptuveni deviņus metrus plats, caurums. Tas kalpo gan kā dabīgās gaismas avots, gan kā balsta konstrukcija lielajam kupolveidīgajam jumtam.

Foto: Vida Press

Šī ir vecākā ēka Romā. Renesanses laikā Panteonu sāka izmantot kā apglabāšanas vietu ievērojamām personībām. Panteonā atdusas, piemēram, slavenais mākslinieks Rafaēls, kā arī divi Itālijas karaļi.

Turklāt tā ir viena no retajām vietām Romā, kuru iespējams apmeklēt bez maksas.

Panteons Parīzē

Foto: Vida Press

Iespaidīgais 110 metrus garais, 84 metrus platais un 83 metrus augstais Panteons ir kaislību apvīta celtne. Tā celtniecība Parīzē tika uzsākta 1757. gadā un ilga 35 gadus. Sākotnēji šajā vietā bija iecerēta baznīca, taču tā kā būvniecības fināla fāze sakrita ar Franču revolūcijas laiku – revolūcijas aktīvisti nolēma radīt nevis templi Dieviem, bet gan izciliem vīriem, kas kalpojuši nācijai, raksta "Another Travel Guide".

Foto: Vida Press

Šeit atdusas vietu raduši spožākie Francijas vēstures personāži – Voltērs, Ruso, Marats, Viktors Igo, Emīls Zolā, Marija Kirī un citi.

Varšavas Tehniskā universitāte

Foto: Vida Press

Šī augstskola atrodas Polijas galvaspilsētas sirdī, skaistā namā. Tā dibināta 1915. gadā, bet ēka, kurā atrodas universitāte, celta laikā no 1899. līdz 1901. gadam. Tās autors ir Stefans Scilers, teikts "Warsawtour". Tā ir akadēmiskā renesanses stilā celta ēka, kurā ir četri slēgti pagalmi, ko sedz stikla jumti.

Foto: Vida Press

Interesants fakts ir, ka laikā, kad šajā universitātē tika ieviesta krievu valoda kā oficiālā valoda, poļu studenti boikotējuši šo augstskolu.

Universitātes priekšā ir terase ar krēsliem, kur atpūsties.

Svētās Ģimenes baznīca Barselonā

Foto: Vida Press

Svētās Ģimenes baznīca, kuras celtniecību uzsāka jau 19. gadsimta beigās, joprojām ir nepabeigta, tomēr sīki izrotātās kolonas un torņi, apvienojot gotikas un liektas jūgendstila formas, pārsteidz ikvienu, kas to ierauga. Jāpiebilst, ka Svētās Ģimenes baznīcu ir plānots pabeigt 2026. gadā, tieši 100 gadus pēc Antonio Gaudi nāves.

Foto: Vida Press

Apmeklētājiem ir pieejama lielākā daļa no katedrāles, ieskaitot kapenes, kur apglabāts Gaudi, un torņa smailes, kurās iespējams nokļūt ar liftu.

1984. gadā baznīca tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!