Foto: Shutterstock
Kamēr ārā vēl saglabājas mazie "mīnusi" un līdz pavasara atnākšanai nedaudz jāpagaida, laiks plānot ceļojumus un apskatāmo vietu sarakstā ielikt arī tādas, kurās ļauties nesteidzīgai siltuma baudīšanai un ūdens relaksācijai. Lūk, astoņi savdabīgi karstie baseini, avoti, pirtis un lagūnas, no kurām lielāko daļu varētu saukt par brīvdabas spa vietām.

Siltie avoti Toskānā

Saturnijas (Saturnia) karstie avoti atrodas vienā no Itālijas gleznainākajiem reģioniem – Toskānā. Tie ir dabīgi termālie avoti, kas jau kopš antīkajiem laikiem izmantoti gan atpūtai, gan veselības atgūšanai. Arī mūsdienās šī ir iecienīta relaksācijas vieta kā ziemā, tā vasarā.

Par aukstu ūdeni šajos avotos sūdzēties nevajadzēs – temperatūra tajos ir ap 37,5 grādiem pēc Celsija. Šajā vietā ir divi gleznaini ūdenskritumi – Mulino un Gorello. Mulino esot slavenākais un atpazīstamākais ūdenskritums Toskānā, teikts reģiona tūrisma portālā "Discovertuscany". Abus ūdenskritumus veido termālo ūdeņu kaskādes vairākos līmeņos.

Runājot par spa baudīšanu, arī senā alu ciematā (Matera), kas atrodas valsts dienvidu daļā, ir pieejama savdabīga atpūta. Interesanta vieta ir ar nosaukumu Sextantio Le Grotte della Civita, un tajā jaunākās tehnoloģijas tiek atstātas aiz durvīm, bet ūdens prieku baudīšana notiek alas iekšienē, izmantojot Itālijai raksturīgas aromātiskās eļļas.

A post shared by Solange Cervia (@solack92) on Jan 10, 2018 at 1:36am PST

Saulainā ola Zviedrijā

Foto: instagram.com/brandshake_original

Īpaši patīkamas sajūtas iespējams izbaudīt vietās, kurās kārtīgs aukstums kontrastē ir ļoti lielu karstumu. Zviedrijas ziemeļos, Kirunā, ir objekts ar nosaukumu Solar egg, kas pēc izskata patiesi izskatās pēc zelta olas.

Ovālā kamera patiesībā ir sauna, kurā temperatūra sasniedz pat +85 grādus pēc Celsija. Nerūsējošā tērauda plāksnes no ārpuses rada spoguļattēlu, "laužot" saules un sniega atspulgu. Iekšpuse veidota no priedes un apses plāksnēm, taču, iznākot laukā no nelielās telpas, var skatīt pārsteidzošo Zviedrijas dabu.

Šī sauna ir viegli transportējama no vienas uz citu vietu, tāpēc tās lokācija izstāžu nolūkos tiek reizēm mainīta.

  • Ja brīvdienas Zviedrijā vēlies uzsākt Stokholmā, izlasi šo rakstu, kurā aprakstīti dažādi apskates objekti.

Karstie baseini Francijā

Foto: instagram.com/modrissi

Francijā, valsts dienvidrietumos, atrodama vieta ar nosaukumu Martillac – tur ir viensīca Le Sources de Caudalie, kas ir pazīstama ar karstajiem baseiniem, kuros ūdens krājas no 540 metru dziļuma, tādējādi to bagātinot ar minerālvielām. Šādi baseini šajā vietā ir gan iekštelpās, gan arī ārā.

Interesanti, ka šeit neviena procedūra neiztiek bez vīna un vīnogām. Šo elementu savienojums ar minerāliem pārpilno ūdeni veido vīna terapiju jeb vinoteraphy.

Termālie ūdens kūrorti Ungārijā

Foto: Publicitātes foto

Ungārija ir slavena un ļoti lepna par saviem SPA un termālajiem baseiniem – valstī ir vairāk nekā 1000 termālo avotu, no kuriem 123 atrodas Budapeštā.

Interesanta vieta, kur atgūt veselību un atpūsties, ir Hajdūsoblo (Hajdúszoboszló). Nevajag brīnīties, ka šajā termālajā ezerā ūdens ir brūns. Tas nav netīrs, bet gan bagāts ar jodu. Tas īpaši labi ietekmējot ādu un arī palīdzot ārstēt, piemēram, podagru.

Populārs termālais kūrorts ir arī Šarvara, kuras tuvumā ir skaista pils. Savukārt par visstiprāko un minerāliem bagātāko termālo baseinu uzskata Bukfurdo, tomēr ar to ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo – kas par daudz, tas par skādi. Pirms došanās uz šo kūrortu, noteikti jākonsultējas ar speciālistiem, lai nekaitētu savai veselībai.

Par pasaulē lielāko termālo ezeru Ungārijā, kurā var arī ziemā ūdensrozes sastāda kompāniju, atradīsi šajā rakstā.

Karstā ūdens relaksācija Beļģijā

Foto: instagram.com/xwilson_n

Uz Beļģiju ceļotāji bieži izvēlas braukt, lai apskatītu Briseles nozīmīgās ēkas vai iepazītos tuvāk ar burvīgajām mazajām pilsētiņām, taču tikai retais šo valsti saista ar spa prieku baudīšanu. Les Thermes De Spa atrodas valsts rietumu daļā, Spa pilsētā, netālu no Ljēžas (Liege), un tajā siltajos ūdeņos var peldēties gan iekštelpās, gan arī zem klajas debess.

Kopējā platība ir 800 kvadrātmetru, un ūdens temperatūra sasniedz +33 grādus. Vecais spa komplekss tika izremontēts pirms pāris gadiem atklāts no jauna. Ūdens šai iestādei tiek piegādāts tieši no "Klementīnes" avota un ir bagāts ar minerālvielām, kas uzlabo un attīra ādu. Pateicoties ūdens skaņām, burbuļvannām, ūdens masāžām un citām ūdens relaksācijas iekārtām, šī ir laba vieta atpūtai.

Islandes zilā lagūna

Foto: Shutterstock

Zilā lagūna, ko ieskauj pienbalti, silti garaiņi, atrodas tikai 40 minūšu brauciena attālumā no valsts galvaspilsētas Reikjavīkas, Grindevikā, Reikjenes pussalā. Tūristi šo vietu iecienījuši ne tikai tādēļ, ka karstajos avotos var lieliski atpūsties, bet arī tādēļ, ka to ieskauj brīnišķīgas ainavas un dabas brīnumi, kādi atrodami vien varbūt dažviet Jaunzēlandē un kādā ASV dabas parkā.

Netālu atrodas arī ģeotermālā spēkstacija, kas nodrošina visu apkaimi ar silto ūdeni – tas rodas kā blakus produkts elektrības ražošanā. Interesanti, ka lagūna nav dabīgi veidojusies, bet radīta kā noplūdes baseins šai elektrostacijai. Tas tādēļ, ka Zilā lagūna un arī spēkstacija atrodas uz sena lavas lauka, kas tad arī dod siltumu vietā, kur citādi ziemā nebūt nav silti.

Minerāliem bagātais ūdens ir labs palīgs ādas slimību ārstēšanai, piemēram, psoriāzei. Ūdens temperatūra variē no 37 līdz 39 grādiem pēc Celsija, un tas bagāts dažādiem minerāliem.

  • Plašāk par interesanto vietu lasi te.

‘Kokvinas pils’ Turcijā

Foto: Shutterstock

Pamukale (Pamukkale) Turcijā ir kā pašas Dabas mātes personīgais plazmas ekrāns vai pat kinozāle – dabīgi veidojušies, karstie avoti un baseini Denizili provincē, Turcijas dienvidrietumos, kas pārsteidz un apbur ceļotājus gan ar savu krāsu, gan novietojumu, neparasto izskatu un, protams, relaksāciju to siltajos ūdeņos.

Baseini izvietojušies uz terasēm jeb travertīnām, bet to tirkīzzilais ūdens ir bagāts ar minerālvielām, īpaši kalciju. Tam ir ne vien veldzējošas, bet arī ārstnieciskas īpašības. Cilvēki karstajos avotos peldējušies jau tūkstošiem gadu.

A post shared by Tá Por Onde? (@taporonde) on Jan 31, 2018 at 3:04am PST

Pamukales avotus var apmeklēt visu gadu, bet īpaši iespaidīgi tie ir ziemā, kad no siltajiem baseiniem ceļas tvaiki un šķiet, ka atrodies bezgalīgi lielā un pasakainā brīvdabas spa.

Plašāk par interesanto vietu Turcijā lasi šajā materiālā.

Dabīgais džakuzi Čīlē

Foto: instagram.com/sandro_casanova

Gulēt džakuzi un baudīt ūdens burbuļus ir patīkami iekštepās, bet kā tas varētu būt brīvdabas apstākļos? Šādu iespēju var baudīt Čīles dienvidos, netālu Panguipulli, kur izveidojies viens no lielākajiem dabīgajiem džakuzi pasaulē (Termas Geométricas).

Šis "spa komplekss" sastāv no 17 termālajiem ūdens baseiniem un ūdenskritumiem, kuros ūdens priekus var baudīt visu gadu. Pāri tiem izveidoti gājēju celiņi, pa kuriem staigājot, var iepazīties tuvāk ar neparasto apkārtni.

Čīlē atrodas vēl kāda neparasta vieta – Marmora alas (Las Cavernas de Marmol). Tās ir viens no iespaidīgākajiem valsts un, iespējams, pat vēl plašākas teritorijas dabas objektiem. Šīs alas klintī izveidojis izkusušo ledāju ūdens, kas apskalo pussalu, 6000 gadu laikā radot neticami skaistu un krāsainu alu labirintu. Plašāk lasi šeit.

Rakstā izmantota informācija no "Wanderlust" un "Venue Report".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!