Foto: Shutterstock
Vidusjūras piekraste jau vairākus gadsimtus ir iecienītākā vieta atpūtas ceļojumiem. Tomēr, sakot, ka brauc atpūsties uz Vidusjūru, nozīmē pateikt neko, jo šī piekraste ir tik dažāda un ar tik bagātām tradīcijām, ka tur atrast sev ko piemērotu var ikviens – gan ģimenes ar bērniem, gan ballīšu tīkotāji vai vientuļnieki, nemaz nerunājot par pāriem, kas iemīlējušies, vai darbu nogurdināti biroju darbinieki. Lūk, daži piemēri no visskaistākajām Vidusjūras vietām, kas varētu iedvesmot!

Sandžuliana Maltā

Foto: Shutterstock

Sandžuliana (St. Julians) ir populāra mazpilsēta Maltas krastā. Tā veiksmīgi apvieno zvejas ciemata šarmu ar tūristu burzmu. Sandžulianu iemīl ikviens tūrists, jo tās krastā var vērot rāmo ūdeni un dažnedažādos kuģīšus, kā arī laivas piestātnē.

Tāpat šī būs lieliska vieta tūristiem, kas vēlas pagulēt smiltīs un doties baudīt zilo ūdeni, nebraucot ārpus pilsētas.

Mazpilsēta izceļas ar latīņu arhitektūru. Populārākās vēsturiskās vietas ir Spinola pils un vecās draudzes baznīca. Sandžulianas nakts dzīves centrs "Paceville" ir populārs ar greznajiem restorāniem, bāriem un klubiem.

Foto: Shutterstock

Vairāk par apskates objektiem krāšņajā Maltas salā lasiet šeit.

Kipras mazpilsētas

Foto: AFP/Scanpix

Kipra ir viena no tālākajām vietām uz dienvidiem Eiropā. Jau martā tur gaisa temperatūra krietni pārsniedz 20 grādu temperatūru, un līdz pat novembrim gaiss ir brīnišķīgi silts. Afrodītes sala ir piemērota gan laiskai atpūtai pludmalē, gan dabas tūrismam kalnos un dabas parkos, gan jestrām ballītēm, piemēram, "Agia Napa", kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "svētais mežs" un pēc 1974. gadā notikušās turku okupācijas no maza zvejnieku ciemata tā pārvērtusies par jauniešu iecienītu augstas klases kūrortu. Tāpat Kiprā būs ko darīt arī tiem, kas vēlas nodoties vēstures pieminekļu apskatei.

Esot Kiprā, vērts iznomāt kvadraciklu vai motorolleru un doties izbraukumā gar jūru. Tikai atcerieties, ka, kā jau bijušajā britu kolonijā, Kiprā satiksme tiek organizēta pa kreiso pusi.
Ja vilina nedaudz slepeni un spokaini objekti, vērts doties uz vienu no pasaules populārākajām pamestajām pilsētām – Famagustu, kas kādreiz bijusi milzīgs kūrorts, bet, turkiem okupējot salu, palika buferzonā un trīs dienu laikā pamesta uz neatgriešanos. Par šo neparasto vietu lasiet šeit.

Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk par ceļojumu uz Kipru lasiet šeit.

Egremni, Lefkada

Lefkadas rietumu krasts ik gadu vilina daudzus jūrniekus un ūdenssporta cienītājus. Salā atrodas vairākas skaistas un tūristu iecienītas pludmales. Egremni pludmale, kas atrodas vien pāris kilometrus no Athani, tiek dēvēta par labāko.

Garas, smilšainas un baltu klinšu ieskautas, tās nekad nav pārpildītas. Porto Katsiki, kura atrodas nedaudz uz dienvidiem, gluži tāpat kā Kathisma, ir oļu klāta, savukārt Pefkoulia būs piemērota tiem, kas vēlas pagulēt saules sakarsētajās smiltīs. Visas pludmales ir lieliski piemērotas ģimenēm.

Ja nākamajam atvaļinājumam jūs iedvesmojusi Grieķija, par citām brīnišķīgām tās salām lasiet šeit.

Tropeja – vieta, kur vasarā atpūšas paši itāļi

Tropeja ir Itālijas brīnišķīgā reģiona Kalabrijas piekrastes pērle – šo krastu mēdz dēvēt arī par Dievu krastu jeb "Costa degli Dei", un tā ir viena no labākajām vietām, kur Eiropā pavadīt vasaru, gluži kā mirdzoša sprādze uz Itālijas zābaka purngala.

Tropeja ir Itālijas dienvidu pilsēta ar tādai piederīgo nesteidzīgo dzīves baudītāju atmosfēru, skaistām pludmalēm, dramatiskām klintīm un daudz, daudz saules. Tropeja ir šī krasta populārākā un visapmeklētākā pilsēta, bet netālu ir arī citas ļoti skaistas, nelielas pilsētiņas.

Tomēr tā ir pietiekami liela un ar interesantu atpūtas piedāvājumu, lai tajā varētu ieplānot garākas brīvdienas, bet vietējais dzelzceļš un kuģīšu satiksme ļauj, apmetoties šajā pilsētā, ērti apskatīt arī tuvējo apkaimi.

Šī Itālijas daļa ir īpaši populārs atpūtas reģions tieši pašiem itāļiem un sauli meklējošiem vāciešiem, kas turp dodas ar saviem treileriem, bet angliski un krieviski runājošus tūristus tur satiksiet retāk nekā citur. Itāļi paši turp parasti dodas jūlijā un augustā, bet arī maijā, jūnijā un septembrī pilsēta ir ideāla atpūtai, īpaši jau mums, ziemeļniekiem, jo lielākā daļa dienu ir siltas un saulainas.

Jebkurā diennakts laikā tūristi un atpūtnieki dodas pa pasāžām un šaurajām ieliņām uz Vittorio Emanuele avēniju, kas pilna ar maziem veikaliņiem, kafejnīcām un no saules noreibušiem cilvēkiem, bet pirms vēl paspēsiet attapties, pa to jau būsiet nonākuši pie restotas apmales, kur tā beidzas un paveras satriecošs skats uz jūru un pludmali. Šeit noteikti jāuzkavējas kādu brīdi, jāpapļāpā, novērtējot ainavu, bet pēc tam jādodas nesteidzīgā pastaigā atpakaļ, pa ceļam izdzerot kādu auksta vīna glāzi, kā arī baudot to, ka šeit neviens laiku neskaita.

Pastaigas laikā atklāsiet īsti itāliskus laukumus un slepenus pagalmiņus, kuros nereti izvietoti mazi un mājīgi ģimenes restorāniņi.

Pilsētas sirds – vecpilsēta – atrodas kalnā un to no vienas puses ieskauj mūris un nocietinājumi, bet no otras – jūra un klints stāvā siena. Klints pakājē ir skaista, baltām smiltīm klāta pludmale, no kuras vislabāk aplūkot citadeli uz klintīm. Vēl labāks skats uz pilsētas klasisko ainavu – stāvo klints sienu, uz kuras satupušas mājiņas – paveras no klinšainā paugura iepretim pludmalei un pilsētai. Tā ir neliela saliņa, kur atrodas Svētās Marijas klosteris ar skaistu dārzu tieši virs jūras.

Monako karaļvalsts

Foto: AFP/Scanpix

Monako ir vieta, kurai raksturīga ekstravagance un elegance. Tomēr uztveriet to visu kā šovu – unikālu uzvedumu uz Eiropas skatuves. Lai par to pārliecinātos, jādodas visu aplūkot pašiem, jo šeit uz katra stūra un aiz katra ceļa līkuma gaida pārsteigumi un elpu aizraujoši skati.

Šajā firstistē stūru un līkumu gan nemaz nav tik daudz, jo pati Monako aizņem vien pamatīgu klinti Vidusjūras krastā. Tai ir arī savs karaļnams, kas bieži tiek apspriests ārvalstu medijos. Tāpat šeit uz vienu kvadrātmetru noteikti sastapsiet visvairāk bagātnieku.

Tomēr ne jau šie finanšu fakti padara Monako par vienu no skaistākajām vietām Eiropā. Tā noteikti ir skaistā daba un arī dienvidu arhitektūra. Tāpat te redzami daudzi pieminekļi un citas ar "Formulu 1" saistītas vietas. Protams, jāapskata arī Monako pils un Kazino, kas redzams daudzās slavenās filmās.

Vairāk par Monako apskates objektiem lasiet šeit.

Lipāru salas

No astoņām Lipāru jeb Eola salām visas ir UNESCO aizsardzībā. Tās ir nelielas, vulkāniskas izcelsmes saliņas ar brīnišķīgu dabu. Tās atrodas nedaudz uz ziemeļiem no Sicīlijas.

Lipari sala, kas aizdevusi arhipelāgam tā nosaukumu, ir lielākā un dzīvīgākā sala. Lipari pilsētiņas centrā slejas stalti 16. gadsimtā mūrēti nocietinājumi, kuros paslēpusies gan Normaņu laikā būvēta katedrāle, gan arheoloģijas muzejs (salā apskatāma arī sengrieķu akropole, kas visai labi saglabājusies).

Turklāt no Lipari labi saskatāmas gan Vulkano, gan Salinas salas – un sajūta tur tiešām ir kā arhipelāgā.

Par citām Lipāru salām lasiet šeit.

Pozitano Itālijā


Neiedomājams pasteļtoņos krāsotu namiņu juceklis, kas sniedzas gandrīz līdz pašai klints virsotnei, ir Amalfi piekrastes gleznainākā pilsēta Pozitano. Tās skaistumu nespēj aizēnot pat ceļotāju pārblīvētās ielas tūrisma sezonas laikā. No elegantās un tūristiem ļoti draudzīgās viesnīca "Villa Rosa" logiem paveras tikpat lieliskas ainavas, kā no citu, daudz dārgāku viesnīcu numuriņiem.

Foto: Shutterstock

Jāpiebilst, ka šajā piekrastē ikvienā pilsētiņā iespējams arī noīrēt mājas un istabas, kas izmaksās lētāk nekā viesnīcas. To gan vēlams izdarīt jau iepriekš, veicot rezervāciju internetā kādā no populārākajiem portāliem. Mājiņām un viesnīcu istabām ir arī plašas, krāsainajām, papīra puķēm līdzīgajām bugenvilejām apaugušas terases ar ērtiem sauļošanās krēsliem, lai labāk varētu izbaudīt lielisko skatu uz pilsētu vai jūru.

Vairāk par Amalfi piekrasti lasiet šeit.

Ibica – atpūtnieku un ballīšu paradīze

Foto: Publicitātes attēli

Lai gan aktīvā tūrisma sezona sākas maijā un beidzas oktobrī, salas saglabā savu pievilcību arī agrā pārējā gada laikā. Vērts apmeklēt arī Baleāru salas, baudot visdažādākās aktivitātes, te būs ko redzēt tiem Ibicas viesiem, kurus vairāk interesē daba.

Ibicas pilsētas senākās daļas vēsture sniedzas līdz pirmajām feniķiešu apmetnēm – šo vietu vēl tagad ieskauj 16. gadsimtā veidoti mūri, ko cēla, lai aizsargātos no turku pirātiem. Mūsdienās šaurās, bruģētās ielas rotā viduslaiku savrupmājas. Visaugstākajā punktā, netālu no pils, atrodas katedrāle. Vislabāk Ibicas vecpilsētu var iepazīt, dodoties pastaigā gar mūriem.

Esot Ibicā, vērts doties ar kuģīti arī uz nelielo Fromenteras salu, kas atrodas dažus kilometrus uz dienvidiem. Izkāpiet "La Savina" ostā un noīrējiet velosipēdu vai skūteri, lai apceļotu salu.

Vairāk par izklaides un atpūtas iespējām Ibicā, lasiet šeit.

Provansa-Alpi-Azūra krasts

Tas ir reģions Francijas dienvidrietumos pie Vidusjūras. Šī vieta ir kā radīta atpūtai un dzīves baudīšanai – zvejnieku mājas, Sentropēzai raksturīgās pludmales, līkumoti kalnu ceļi gar pašu krastu, brīnišķīgas, senas zemnieku mājas un ciemi nedaudz nostāk no jūras un saule, kas nebeidz spīdēt visu vasaru un vēl ilgi pēc tās.

Interesanta vieta ir Portgremo (Port Grimaud) pilsētiņa, kas ir neticami jauna šim reģionam – celta tikai pagājušā gadsimta 60. gados. Franču arhitekts Fransua Spoerijs to izveidojis, adaptējot Venēcijas kanālu sistēmu Francijas laukos. Pilsētā ir arī brīnišķīgi tirgus laukumi un nelieli veikaliņi, tomēr pati skaistākā ir osta, kurā, šķiet, "noparkojušies" visi pilsētas iedzīvotāji. Jāpiebilst, ka laiva ir galvenais šejienes pārvietošanās līdzeklis, un autosatiksmes te praktiski nav. Tā kā viens no galvenajiem šīs vietas rūpaliem ir tūrisms, tajā ērti jutīsies ikviens ceļotājs, un arī naktsmāju atrašana nesagādās problēmas.

Vairāk par Francijas skaistākajām vietām lasiet šeit.

Kaljāri Sardīnijā

Sardīnijas galvaspilsēta Kaljāri līdzīgi kā Rēzekne būvēta uz septiņiem pakalniem, var nosmīnēt kāds latgalietis. Melots jau nebūs – pakalni ir septiņi, vien tās vēsture iestiepjas vairāk nekā 2000 gadu senā pagātnē.

No pilsētas vecākās daļas Kastelo (Castello), kas atrodas viena no minēto kalnu virsotnēm, paveras brīnišķīgs skats uz Kaljāri jeb Eņģeļu līci. Īpaši labs skats ir no Sanremī (San Remy) bastiona, kas būvēts no tipiskā, Vidusjūras valstīm tik raksturīgā baltā kaļķakmens. No turienes arī skaistā Kaljāri katedrāle ir vien neilga gājiena attālumā, atalgojot grūto kāpienu kalnā.

Vairāk par Sardīniju un ceļojumu uz šo salu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!