Šis brauciens paredzēts cilvēkiem, kas nebaidās grūtību, ir gatavi kāpt uz velosipēda, lai nesteidzīgi izbaudītu dienu un visu, kas ir atzīmēts kartē. Maršruta gaitā paredzēti gan kalni, gan lejas, zemes ceļi un asfalts, tādēļ liela nozīme ir arī laikapstākļiem. Brauciena laikā būs iespēja iepazīt Api un tās daudzveidīgo un krāšņo apkārtni, kur apskatāmi gan dabas, gan cilvēku veidoti objekti.

View Ape in a full screen map

Kad braukt? marts – oktobris

Ar ko braukt? Vislabāk ar kalnu divriteni, bet aprakstītos objektus, protams, var veikt arī ar auto vai kājām. 

Sākuma punkts: Apes Tūrisma informācijas centrs

Beigu punkts: z/s "Kalnarušķi"

Laiks: ar riteni maršruts veicams vienā dienā. 

Ceļa segums: lielākoties asfalts, neliela daļa - zemes ceļš

Der zināt: Pārtikas veikals maršruta gaitā pieejams tikai Apē, tādēļ pārtiku ieteicams pirms tam sagatavot. Savukārt galapunktā būs iespēja brīvā dabā pagatavot vakariņas vai paēst viesu mājā.

Elīnas Zālītes memoriālais muzejs

Šī ēka sākotnēji atradusies Trapenes pagasta "Vosos", taču 1904.gadā Elīnas Zālītes tēvs, būdams amatnieks, ēku izjauca un pārveda uz Api. Šeit dzejniece, prozaiķe, dramaturģe un tulkotāja Elīnas Zālītes dzīve un darbi apskatāmi gan grāmatās un fotoattēlos, gan dokumentos un piemiņas lietās.

Adrese: Dzirnavu ielā 24, Ape

Elīnas Zālītes memoriālā māja apmeklējama, iepriekš piesakoties pa tālruni 26388665.

Sīkzaru priede

Apē, Parka ielā, atrodas arī sīkzaru priede, kas pēc Gunta Eniņa vērtējuma ir Latvijas mazākā priede. Savdabīgā priede, kas saukta arī par vientuļo priedi, aug uz lauka, tai apkārt ir sakņu dārzi. Koks zarojas tikai 1,8 metru augstumā, veidojot īpatnēju vainagu, kurā zarojums vietām atgādina vēja slotas. Speciālisti šī koka vecumu lēš ap 200 gadu.

Eiropas dižākais vītols

Tā apkārtmērs ir 9,28 metri un augstums - 21 metrs. Šis ir lielākais vītols ne vien Latvijā, bet arī Eiropā un pasaulē. Domājams, ka vītols ir vairāk nekā 100 gadu vecs. Ir ziņas, ka ap 1880. gadu to iestādījis "Blumcikužu" māju saimnieks, lai iezīmētu savas zemes robežu. Tomēr dokumentālu datu par koka stādīšanu nav. Daži speciālisti domā, ka šā dižkoka vecums varētu būt pat 400 gadi! Tas aug pļavā blakus Vaidavas vecupei, radot patīkamu ainavu.

Raganu klintis

Raganu klintis – smilšakmens atsegums Vaidavas upes krastā pie Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas. Viena no skaistākajām vietām Apē. Pie klintīm var pieiet no Pasta ielas puses gar vidusskolu, jo "Ievu laipas" pār Vaidavu vairs nav. Šī ir tūristu iemīļota vieta, kur iespējams fotografēties, klausīties teikas un nostāstus. 

Gar Vaidavas upi un tās gleznainajiem krastiem vijas arī Vaidavas dabas taka. Tā izveidota 2014. gadā ūdenstūrisma attīstības projekta "Riverways" ietvaros, ar Vidzemes augstskolas studentu līdzdalību. Takas kopgarums 1, 5 kilometri, un tās iziešanai nepieciešama apmēram stunda. Galvenie apskates objekti koncentrēti takas sākumā – jau minētās Raganu klintis, Raganiņu (Veselības) avots, Acu avots. Turpat ir arī piknika vietas, nojume, šūpoles, tualete.

Vikaču priede, Dvīņu priedes

Netālu no Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas atrodas arī Dvīņu priedes ar zaru tiltu un Vilkaču priede. Pēc tam var doties arī pastaigā vai izbraucienā tālāk uz augšu gar Vaidavas krastu, apmetot loku apkārt Pilsētas kapiem līdz pat peldvietai, bet atceļā apskatot piemiņas vietu Latvijas brīvības cīnītājiem, balto krustu vācu karavīru vietā.

Arvīda Levana mototrase

Foto: DELFI

Netālu no dižvītola atrodas Arvīda Levana vārdā nosauktā mototrase, kur jau vairāk nekā 40 gadus notiek slavenais motokross "Vaidavas kauss".

Lūšakrogs

Krogs Vidzemes šosejas malā darbojās no19.gadsimta vidus. Kroga darbības laiks iezīmējies ar plašajiem "Lūša" tirgiem divas reizes gadā - pavasaros un rudeņos. Ap 1938. gadu ēkas vienā galā ierīkota nespējnieku māja, tā pastāvējusi līdz 1943. gadam. Krogs savu darbību beidzis 1941. gadā. 

Tas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Grūbes HES

Ne tikai pie "Raganu klintīm", bet arī citur Vaidavas krastā - pie Lielanšiem, Dunduriem un līdz pat Grūbei vietām vērojami skaisti smilšakmens atsegumi, bet pie Grūbes HES savukārt dolomīta klintis un ūdenskritums. Nav daudz tādu pagastu Latvijā, kur būtu redzama tāda ģeoloģiskā daudzveidība! Grūbē pieejama arī brīvdienu māja "Melderi", piknika vietas, lauku balles šķūnis. Makšķerēšanas entuziastiem un zivju cienītājiem varētu patikt zivju audzētava "Krāces", kur ir iespēja foreles un karpas gan ķert, gan grillēt, pat žāvēt un degustēt, mājīgi baudot tās, piknika mājiņās.

Lauku tūrisma komplekss "Grūbe" Dzintars Raibekazs T.: 29496005, 29355117 

Z/S "Kalnarušķi"

Naktsmītnes piedāvā arī tuvējā zemnieku saimniecība "Kalnarušķi", kur pieejama arī atrakciju taka, skatu tornis, karpu makšķerēšana, trušu "pilsētiņa" un kazas.

Z/S "Kalnarušķi" – Aigija Kalniņa T: 29121866

Vairāk informācijas: www.kalnaruski.lv

Kontaktinformācija

Apes Tūrisma informācijas centrs – Astra Binde T. 22037518; 29439207, 643 22273

Vairāk informācijas par Apes pilsētas un pagasta objektiem: www.apesnovads.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!