Foto: PantherMedia/Scanpix
Šefšauena (Chefchaouen) ir neliela pilsēta Āfrikas valsts Marokas ziemeļos, netālu no Vidusjūras, ar bagātu vēsturi, skaistu dabu un brīnišķīgu arhitektūru, bet slavena tā ir ar spilgti zilajām mājām vecpilsētā. Tūristi šo pilsētu iecienījuši, jo apmešanās tajā nav dārga, savukārt skati un atmosfēra ir vienreizīga – koši zilas ēkas ar kalniem fonā, mājīgas kafejnīcas un draudzīgi cilvēki.

Šefšauenā dzīvo aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāju. Tās vecpilsēta, tāpat kā daudz kur citur, ir līdzīga labirintam ar mazu ieliņu mudžekļiem, tomēr atšķirībā no tradicionālajām spāņu un arābu iezīmēm arhitektūrā līdzīgās pilsētās, kur mājas ir baltas, Šefšauenā ēku sienas ir koši zilas.

Pilsētiņu spāņi dibinājuši jau 1471. gadā, tad tai vairākkārt mainījušies pārvaldītāji, bet māju sienas īpatnējo krāsu ieguvušas, kad pilsētā 1930. gados apmetās ebreju bēgļi, kuri zilibaltos toņus uzskata par svētiem – tie simbolizē debesis un Dievu. Lai arī pašlaik pilsētā vairs nedzīvo daudz ebreju, vietējie iedzīvotāji turpina ēkas krāsot zilas, jo krāsa it kā atbaidot arī odus, kā arī nu jau kļuvusi par pilsētas simbolu.

Lai nu kā, zilās ēkas Šefšauenu padarījušas par iecienītu galamērķi neskaitāmiem tūristiem. Pilsētas vecpilsētas galvenajā laukumā ir vairākas mājīgas kafejnīcas, kuras vienmēr draudzīgi piepilda gan vietējie, gan tūristi. Jāpiebilst gan, ka šo vietu eiropieši iecienījuši arī viegli pieejamās marihuānas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!