Ventspils daudziem var šķist tradicionāla vasaras brīvdienu atpūtas vieta, tomēr arī ziemā un pavasarī tur netrūkst ko darīt. Jūras krāšņums šajā laikā atklājas vēl vairāk, bet muzejos un zinātnes centros apmeklējami daudzi pasākumi, savukārt ūdens atrakciju parks tieši pašlaik šķitīs īsti piemērots lieliskam sestdienas vakaram.

Sadarbībā ar Ventspils Tūrisma informācijas centru piedāvājam ieteikumus nedēļas nogales izklaidēm Ventspilī tieši šajā pelēcīgi ziemīgajā laikā.

Iepazīsti vēsturi Livonijas ordeņa pilī

Livonijas ordeņa pils, kurā kopš 2001. gada septembra izvietots Ventspils muzejs, ir senākā saglabājusies būve Ventspilī, kas celta 13. gadsimta otrajā pusē.

Tomēr, lai arī sena, pilī kūsā dzīvība un notiek nepārtraukta attīstība – pastāvīgās ekspozīcijas papildina dažādas izstādes. Šobrīd apskatāma izstāde "Ventspils muzeja jaunieguvumi" (līdz 18. aprīlim), kurā var iepazīt pēdējo divu gadu laikā iegādātos, arheoloģiskajos izrakumos atrastos vai kā dāvinājumu saņemtos priekšmetus. Izstādē īpaši izceļas vizuālā māksla un saistoši 20. gadsimta pirmās puses sadzīves priekšmeti.

Līdz pat maijam Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē būs apskatāmas arī divas medicīnai veltītas izstādes – Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstāde "Anatoms. Cilvēka ķermeņa fabrika" un Ventspils muzeja krājuma izstāde "Medicīna Ventspilī". Pirmsskolas, sākumskolas un pamatskolas audzēkņiem, kā arī 9. klases skolēniem sadarbībā ar skolotāju Ventspils muzejs piedāvā apmeklēt muzejpedagoģisko programmu – "Cilvēka ķermenis – fabrika".

Nāc un slido!

Pēc muzeja un pils apskates varētu gribēties izkustināt kājas. Slapjā un siltā ziema nav iemesls nebaudīt ziemas priekus. Ventspilī to var izdarīt, apmeklējot Olimpiskā centra slidotavu, kur iespējams slidot arī disko gaismās vai spēlēt hokeju.

Par slidotavas darba laikiem uzzini šeit.

Zvaigžņu šovi planetārijā un kosmosa izpēte

Šī ir vieta zinātkārajiem, īpaši tiem, kam interesē astronomija un tas, kas ir ārpus mūsu planētas. Ventspils Jaunrades nams piedāvā apmeklēt Baltijā modernāko un lielāko digitālo planetāriju, kā arī ar modernu teleskopu aprīkotu observatoriju.

Jāpiebilst, ka Ventspils apkaimē ir vēl citas ar kosmosa izpēti saistītas vietas. Piemēram, Ventspils Radioastronomijas centrs Irbenē ir bijusī Krievijas armijas pilsētiņa, kur vēl joprojām zinātniskiem nolūkiem darbojas divi paraboliskie radioteleskopi – viens no tiem (ar diametru 32 metri) ir lielākais Ziemeļeiropā un astotais lielākais pasaulē. Šī būs īstā vieta, kur ziņkārīgo junioru atvest, lai ieinteresētu par zvaigznēm un zinātni. Arī vecākiem tur būs ne mazums jaunu un interesantu lietu.

Atpūta Ūdens piedzīvojumu parkā

Pēc pastaigām un jaunumu izzināšanas iesakām doties atpūsties Ūdens piedzīvojumu parkā. Tajā ir divi peldbaseini, trenažieru zāle, aerobikas zāle un Ūdens atrakciju un SPA kompleksu, kur atpūsties un jautri izbraukāties pa kalniņiem.

Tur ir gan 1,6 metrus dziļš mākslīgo viļņu baseins, kurā siltus viļņus var baudīt arī mūsu aukstajā un slapjajā ziemā. Šajā baseina daļā ir arī siltais baseins ar ūdens kaskādi un horizontālām masāžas strūklām, bērnu baseins ar figūrām - čūsku, putnu un sēni, kā arī divas 53 un 56 metrus garas un sešus metrus augstas slīdrenes, "Kalnu upe", divas SPA vannas un sauna.

SPA zonā atrodas trīs dažādas pirtis – Turku pirts, aromātiskā sauna un Tylarium sauna, aukstā ūdens baseins, piecvietīga masāžas vanna, masāžas dušas, aukstā ūdens toveris un mākslīgā ledus ģenerators.

Ja jūties noguris, iespējams, vērts aiziet uz sāls istabu, kas ir telpa, kur sienas, griesti un grīda ir pārklāta ar sāls kārtu. Uzturēšanās te veicina visa organisma attīrīšanos un atjaunošanos, noņem uzkrāto stresu un nogurumu, uzlabojas ķermeņa ādas struktūra un noregulējas dabiskā vielmaiņa, paaugstinās organisma spēja pretoties dažādām slimībām.

Gan ūdens atrakciju, gan SPA pakalpojumus var iegādāties kopā vai atsevišķi. Vienreizējs Ūdens piedzīvojumu parka Ūdens atrakciju un SPA kompleksa apmeklējums ilgst divas stundas, kā arī iespējams iegādāties dienas kartes. Detalizētāka informācija šeit.

Pie dabas un zvēriņiem


Dabas un dzīvnieku mīļotāji var doties uz Ventspils Briežu dārzu. Tas ir 32 hektārus plašs un atrodas pie Būšnieku ezera. Apmeklējot Briežu dārzu, var doties pastaigā un no skatu torņa vērot savvaļas dzīvniekus: staltbriežus, mežacūkas un dambriežus dabīgos apstākļos. Vairāk informācijas: www.vlk.lv.

Zemnieku saimniecībā "Lejnieki" izveidots mini Zoo ar dažādiem mājdzīvniekiem un eksotiskām dzīvnieku sugām. Tur apskatāmi, piemēram, Šetlandes poniji, Baibaki, peruāņu minicūkas, ir arī putnu dārzs, kurā sastapsiet vairākās putnu sugas, tai skaitā, Jakobīnes baložus, pāvus, fazānus u.c.

Saimniecībā izveidots arī krāmu muzejs, kurā atrodamas dažādas vēsturiskas sadzīves lietas no Ulmaņlaikiem līdz pat PSRS sabrukumam. Muzejā iekārtota bibliotēka, kā arī istabiņa jaunajam pārim ar senlatviešu gultu, ja ģimeni vēl tikai plānojat. Izsalkušajiem viesiem tiek piedāvāts zemnieku launags (tam gan vajadzētu pieteikties iepriekš).

Ja ir vēlme izkustināt kājas, var doties pārgājienos pa meža ceļiem un takām. Apmēram kilometra attālumā apkārt saimniecībai ir četri ezeri: Ilziķu, Lakšezers, Usmas, Pelču. Netālu divas upes: Zābakupe un Tīrrukšupe. Četru kilometru attālumā Stendes upe, Pelcīšu purvs, Aļļu priede.
Zoo atrodas Usmas pagasta Desuciemā, aptuveni 45 kilometrus no Ventspils.

Savukārt viesu nama "Ventaskrasti" saimnieki izveidojuši bērniem miniatūru Kurzemes lauku sētu. Tajā ir vairākas koka ēkas, aka un rotaļu ierīces. Apkārt tekalē pērļu vistiņas, glāstus gaida pundurtrusīši, aitiņas, jēriņi un kaziņas. Kaziņas vasarās dzīvo uz Ventas upes lielākās salas, kur var nokļūt ar laivu. Viesu nams piedāvā arī makšķerēšanas iespējas un pirtnieka pakalpojumus.

Baudi kultūru


Vakarā ieplāno arī kāda kultūras pasākuma apmeklēšanu. Piemēram, teātra namā "Jūras vārti" bieži var apmeklēt kvalitatīvus pašmāju un viesmākslinieku koncertus un izrādes. Teātra nama telpās apskatāmas arī izstādes.

Ventspils Tūrisma informācijas centrs

Dārzu iela 6, 63622263, 29232226, tourism@ventspils.lv

www.visitventspils.com

Facebook: VisitVentspils.

Twitter: VisitVentspils

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!