Salaspils ik pa laikam atradusies skarbu vēstures notikumu krustcelēs. Un kā nu ne - tā ir vissenākā apdzīvotā vieta Latvijā. Pirmās cilvēku apmetnes šeit radās jau pirms 11 tūkstošiem gadu. Mūsdienu Salaspils izaugusi par vienu no lielākajām pilsētām Latvijā. Salaspils priekšrocības – Rīgas tuvums, ērta satiksme un attīstīta infrastruktūra. Tomēr šī nav vieta, kam tikai izbraukt cauri – Salaspilī ir daudz interesantu un pārsteidzošu apskates objektu.

Tā kā Salaspils ir tik tuvu Rīgai, viens no labākajiem tās apskates veidiem jaukā laikā ir ar velosipēdu, turklāt izstrādāti vairāki jauki maršruti tieši riteņbraucējiem, piemēram, braucot no Ķekavas puses un iebraucot arī Doles salā un apskatot Daugavas muzeju. Idejas var meklēt, piemēram, šeit.

Protams, Salaspilī pavisam ātri var nokļūt arī ar privāto auto, vilcienu vai autobusu.

Ko apskatīt Salaspilī un tās apkārtnē?

Nacionālais Botāniskais dārzs


Nacionālais Botāniskais dārzs saviem apmeklētājiem piedāvā apskatīt lielāko augu kolekciju Baltijā un vienu no lielākajiem dendrārijiem Ziemeļaustrumeiropā. Šeit ir iespēja iegūt jaunas zināšanas par pasaules augu valsti un papildināt personīgo foto arhīvu ar ekskluzīvu ainavu fotogrāfijām un tuvplāniem. Ir vieta lielāku un mazāku pasākumu norisēm, rotaļu laukums bērniem, ērti celiņi riteņbraucējiem, taciņas nūjotājiem, piknika iespējas un daudz kas cits.

Pašreiz tiek iekārtota Nacionālā Botāniskā dārza stikla pils – oranžērija, kas apmeklētājiem apskatāma no 2015. gada aprīļa. Tur apskatāmi augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Adrese: Miera iela 1, Salaspils
Darba laiks: vasaras sezonā (01.04. – 30.09.) no plkst. 9.00 – 20.00, ziemas sezonā (01.10. – 31.03.) no plkst. 9.00 – 18.00
Tel. nr. 22019340, 67944610

Sv. Jura baznīcas drupas


Salaspilī apskatāmas no 14. līdz 20. gadsimta vidum pastāvējušas Sv. Jura baznīcas senākās altārdaļas fragmenti. Tas ir Rīgai tuvākais 14. gadsimta arhitektūras piemineklis - saskatāmas romānikas un gotikas stila iezīmes (gotisko logu aiļu paliekas, nišas u.c.). Baznīca ilgus gadsimtus atradās Salaspils reliģiskās un sabiedriskās dzīves, arī dažādu laikaposmu karadarbības centrā.

Sv. Jura baznīcas drupas atrodas Rīgas HES ūdenskrātuves malā – Salaspils pludmales teritorijā. Virs altārdaļas mūra uzstādīts krusts.

Piemiņas vieta Daugavas lībiešiem un viņu vadonim Ako


Piemiņas zīme veltīta Daugavas lībiešiem un viņu vadonim Ako, kas 1206. gadā, savas brīvības vārdā, stājās pretī krustnešiem. Piemiņas zīmes tuvumā arheologi atklāja arī vecāko Latvijā zināmo akmens laikmeta cilvēku – ziemeļbriežu mednieku apmetni.
Apmeklējot pieminekli, ikvienam atpūtniekam ir iespēja apvienot izziņu ar atpūtu svaigā gaisā.

Pieminekļa teritorijā ir izvietoti gan vairāki informācijas stendi, gan veikta apkārtnes labiekārtošana. Tur ir tīras un pieejamas peldvietas, izveidota laivu ielaišanas vieta, uzstādītas vairākas atkritumu urnas un trīs piknika vietas ar galdiem, soliem un ugunskura vietām.

Salaspils memoriālais ansamblis un tā muzejs


Salaspils memoriālais ansamblis atrodas mežā, vietā, kur no 1941. līdz 1944. gadam nacistiskās Vācijas okupācijas vara ierīkoja civiliedzīvotāju koncentrācijas nometni. 1967. gadā koncentrācijas vietā atklāts emocionāli iespaidīgs memoriālais ansamblis - viens no lielākajiem pieminekļu kompleksiem fašisma upuru piemiņai Eiropā. Nometnes dzeloņstiepļu žoga vietā dzīvības un nāves robežu simbolizē grandioza 100 metrus gara betona siena. Plašā bijušās nometnes laukā slejas septiņas monumentālas betona skulptūras "Māte", "Zvērests", "Protests" un citas. Visā teritorijā dzirdami elektroniskā metronoma sirdspuksti. Pieminekļa vārtu būvē iekārtota muzeja ekspozīcija.

Adrese: Salaspils memoriāls, Salaspils novads (atrodas mežā starp Dārziņu un Doles dzelzceļa pieturām aptuveni puskilometru no dzelzceļa)
Darba laiks: atvērts 24h diennaktī
Tel. nr. 67700449

Doles sala un Daugavas muzejs


Doles sala. Daugavas lielākā sala senākajos avotos saukta par Ķēniņa salu. Nosaukums "Dole" iespējams, radies saistībā ar 13. gadsimtā Vecdoles pils kunga Dolena vārdu. Sala veidojusies kā vesels, no apkārtnes ar krāčainiem Daugavas atzariem (Ceļa Daugava, Sausā Daugava) atdalīts zemes gabals. Pirms Rīgas HES ūdenskrātuves izveidošanas un salas augšdaļas applūdināšanas tā bija ap 8 – 9 kilometrus gara, ap 3,5 kilometrus plata, bet mūsdienās – ap 5,2 kilometrus gara un 2,5 kilometrus plata.

Dole lepojas, ka tieši Doles sala ir Vairas Vīķes – Freibergas bērnības zeme. Jāpiemin, ka ar Doles salu saistās arī pazīstamā dzejnieka Knuta Skujenieka dzīve. Savdabīgi nošķirtais, ar Daugavu saistītais dzīvesveids salā aizvien piešķīris Dolei romantiku, un sala izsenis aicinājusi atpūtniekus.

Dabas parks "Doles sala". Platība - 1044 hektāri. Ir Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorija "Natura 2000", kur sastopamas retas augu un putnu sugas. Dabas parka centrālo daļu aizņem skaisti priežu meži, bet Daugavas terasēs atrodas pļavas un tīrumi, teritorijā ietilpst arī Doles muižas komplekss ar parku.

Doles sala ir interesanta pastaigu mīļotājiem un velobraucējiem, tāpat arī putnu vērotājiem ar daudzveidīgu putnu sugu uzturēšanās vietām. Apkārt Doles salai ved 15 kilometrus garš velomaršruts. Braucienu var sākt arī no Rīgas.

Dolomīta atsegums pie Daugavas muzeja. Eiropas nozīmes aizsargājams biotops – ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis. 12 metrus augstas, tipiskas augšdevona Daugavas svītas nogulumiezis, kura kārtas veidojušās pirms 350 miljoniem gadu. Daugavas dolomītu izmantoja pirmo mūra piļu celtniecībā.

Daugavas muzejs. Kopš 1977. gada atrodas Doles muižas apbūves kompleksa jaunajā kungu mājā. Muzejs iepazīstina ar Latvijas un arī Salaspils novada vēstures notikumiem, kas norisinājušies Daugavas krastos un ar krasta iedzīvotāju kultūras liecībām; skatāmi unikāli materiāli pat par pirmo akmens laikmeta cilvēku dzīvesvietu – Salaspils Laukskolas apmetni (9.g.t.pr.Kr.).
Parka teritorijā aicina simtgadīga Daugavas lejteces zvejnieku sēta, kā arī apskatāma unikālu zvejas aizsprostu – lašu un nēģu taču – rekonstrukcija.
Muzejs piedāvā daudzveidīgas atpūtas iespējas un pasākumu vietas – laivu nomu, nojumi, ugunskura vietu ar galdiem un soliem, dažādus tematiskos pasākumus bērniem, ģimenēm (pedagoģiskās programmas, erudīcijas un orientēšanās spēles), veloekskursijas Doles salā.

Adrese: Doles sala, Salaspils novads
Darba laiks: katru dienu, izņemot otrdienu no 10:00 – 17:00. Vasaras sezonā parka teritorija no 10:00 – 20:00
Tel. nr. 67216367

Kur paēst?

Kafejnīca – picērija "Ance"
Adrese: Līvzemes iela 11/13, Salaspils

Kafejnīca – piegāde "Pils burgers"
Adrese: Rīgas iela 1, Salaspils

Kafejnīca – konditoreja "Kanēlis"
Adrese: Līvzemes iela 2, Salaspils

Kafejnīca "929"
Adrese: Smilšu iela 1 (sporta nama 2. stāvā)

Kafejnīca "Sfinks"
Adrese: Skolas iela 5, Salaspils

Kafejnīca "Jugliņa"
Adrese: Rīgas apvedceļa 14. km, Salaspils novads

Kafejnīca "Skarlet sky"
Adrese: Rīgas iela 1a, Salaspils

Restorāns – picērija "Četras pēdas"
Adrese: Līvzemes iela 2, Salaspils

Restorāns "Erevāna" (armēņu – eiropiešu virtuve)
Adrese: Zviedru iela 3, Salaspils

Restorāns "Hesburger"
Adrese: Zviedru iela 1F, Salaspils

Restorāns "Tex-mex" (meksikāņu virtuve)
Adrese: Maskavas iela 9a, Salaspils

Vasaras sezonas krodziņš "Nēģis"
Adrese: Doles sala, Salaspils novads

Kur nakšņot?

Ģimenes viesu nams "B&B Spool"
Adrese: Pļavu iela 29, Salaspils
E – pasts: marespolite@gmail.com

Viesu nams "Villa Dole"
Adrese: "Auči", Doles sala, Salaspils novads
www.villadole.lv

Vairāk informācijas par Salaspils tūrisma piedāvājumu interesēties Salaspils novada Tūrisma informācijas centrā


No 20. februāra ikviens interesents var apmeklēt jauno Salaspils novada Tūrisma informācijas centru, lai iepazītos ar tūrisma iespējām gan Salaspils novadā, gan arī citviet. Tur var iegūt ne tikai Salaspils novada un Daugavas lejteces tūrisma kartes, bet arī izmantot publiskā interneta pieejas punktu, saņemt informatīvo izdevumu "Salaspils Vēstis", kā arī atpūsties mājīgajā tūrisma informācijas centra atpūtas – vēstures stūrītī, un palasīt interesantas grāmatas par novadu. Tāpat pēc nepieciešamības, centra darbinieki palīdzēs apmeklētājiem sastādīt tūrisma maršrutus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!