Jelgava – ceturtā lielākā Latvijas pilsēta atrodas tikai 40 kilometru attālumā no Rīgas. Uz Jelgavu var ērti atbraukt ar sabiedrisko transportu – vilcienu un autobusu. Brīvdienās pilsētu var iepazīt bez steigas, apmeklējot ievērojamākās vietas un pastaigājoties pa Jelgavas promenādēm un tiltiem. Arī Jelgavas apkārtne ir neatklātu pārsteigumu pilna.

Apskates objekti Jelgavā un apkārtnē

Jelgavas pils

Jelgavas pils ir kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, vēlāk guberņas administratīvais centrs, šodien − Latvijas Lauksaimniecības universitātes mājvieta. Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs, ievērojamā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli darbs. Jelgavas pilī apmeklētāji var viesoties muzejā, iepazīt pils vēsturi un stāstus par Kurzemes - Zemgales hercogiem.

Jelgavas pils tūristu grupām vai draugu, radu un kolēģu kompānijām ir sagatavojusi īpašus piedāvājumus – karstās šokolādes baudīšanu hercogienes un galma dāmu sabiedrībā vai kaligrāfijas noslēpumu izzināšana Dorotejas mīlestības vēstuļu darbnīcā.

Lielā iela 2, Jelgava, www.jelgavaspils.lv

Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornis

Viesojoties Jelgavā, noteikti jāapmeklē Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis. Izmantojot dažādus multimediju risinājumus, tornī izveidotas trīs interaktīvas ekspozīcijas, kurās apmeklētāji var paši aktīvi darboties un izzināt Latvijas valsts prezidentu dzīvesstāstus, Jelgavas simbolus, nozīmīgākos vēstures notikumus Jelgavā, kā arī Zemgales tautastērpu rakstus.

Tornī var pārbaudīt zināšanas par Jelgavu, piedaloties interaktīvā spēlē, un kļūt par Jelgavas ģerboņa glābējiem. Dodoties virtuālā pastaigā pa kādreizējo Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcu, var uzzināt, kāda tā izskatījās 20.gadsimta sākumā, savukārt ekspozīcijā "Tautastērps Zemgalē" var izmēģināt aušanu stellēs un apskatīt seno pūra lādi. Torņa 9.stāvā atrodas skatu laukums, no kurienes paveras brīnišķīgs skats uz Jelgavas pilsētu un plašu tās apkaimi. Torņa izstāžu zālē līdz 6.novembrim apskatāma somu žurnālista un rakstnieka Juka Rislaki karikatūru izstāde "Soms skatās uz Latviju", bet no 7.novembra līdz gada nogalei fotogrāfiju izstādē "Lielā iela laika ritējumā" varēs apskatīt Jelgavas apbūvi 20.gadsimta sākumā un mūsdienās.

Torņa telpās tiek rīkotas radošās nodarbības, tūrisma vakari, izstādes un notiek dažādi pasākumi, kam varat sekot līdzi mājaslapā www.tornis.jelgava.lv

Adrese: Akadēmijas iela 1, Jelgava.

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs


Muzeja ēka, kas pazīstama ar vēsturisko nosaukumu Academia Petrina, celta 1775. gadā pēc pēdējā Kurzemes un Zemgales hercoga Pētera Bīrona ierosmes agrākās hercogu pilsētas pils vietā, tajā atradusies pirmā augstskola Latvijas teritorijā. Muzeja ekspozīcijas vēsta par nozīmīgām vēsturiskām norisēm no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām Jelgavā un Zemgalē. Vislielākā muzeja krājuma vērtība ir latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa (1887-1975) darbu kolekcija. Muzejs piedāvā izstādes, izglītojošas programmas un tematiskas ekskursijas dažādām vecuma grupām.

Līdz 21.decembrim muzejā apskatāma Elitas Viliamas grafikas un pastmarku izstāde "X dienās apkārt pasaulei".

Akadēmijas iela 10, Jelgava, www.jvmm.lv

Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs


Ādolfs Alunāns - režisors un lugu autors tautā dēvēts par latviešu teātra tēvu – Jelgavā, namā Filozofu ielā 3, pavadīja pēdējos divus dzīves gadus (1910.–1912. gadam). Senatnīgajā namiņā izveidotā muzeja ekspozīcija sniedz ieskatu Ā. Alunāna atstātajā radošajā mantojumā un glabā liecības par latviešu teātra pirmsākumiem. Muzeja iekārtojums un ģimenes sadzīves priekšmeti rada īpašu romantiku, saglabājot izcilās personības un 19. gadsimta auru. Šeit var iejusties aktiera lomā, lasot Alunāna lugas, un pārbaudīt savu asprātību, minot mīklas.

Filozofu iela 3, Jelgava, +371 63021180, www.jvmm.lv

Lielupes palienes pļavas

Jelgavai pa vidu – Pils salas tālākajā galā – izveidots dabas liegums "Lielupes palienes pļavas". Lai neļautu applūstošajām pļavām aizaugt un vairotu šeit sastopamo augu un putnu daudzveidību, 2007. gadā te tika atvesti 16 "Konik Polski" šķirnes savvaļas zirgi, kuru skaits nu jau ir vairāk nekā 50. Savvaļas zirgus iespējams apskatīt, dodoties nesteidzīgā pastaigā pa Pils salu, bet vairāk par salas iemītnieku dzīvi uzzināsiet vides gida pavadībā.

Pils sala, Jelgava, +371 20264343 (vides gids)

J.Čakstes bulvāra promenāde un Mītavas tilts


Promenādē un gājēju tilts ir vieta nesteidzīgām pastaigām pilsētas centrā. Vasaras sezonā Driksas krastā no laivu piestātnes var doties izbraukumos ar kuģīšiem pa Driksas un Lielupes ūdeņiem. Mītavas tilts savieno pilsētas centru un Pasta salu. 152 metrus garais tilts ir Latvijā garākais gājēju un velosipēdistu tilts. Tehniskā risinājuma dēļ tas uzskatāms par unikālu visā Baltijā.

Pie Mītavas tilta Driksas krastā garāmgājējus sveicina skulptūra – strūklaka "Jelgavas students". Par jelgavnieku veiksmes simbolu ir kļuvis studenta lietussarga spieķis - pieskaroties tam, var pārliecināties, ka veiksme ir tepat līdzās. Skulptūra veidota iedvesmojoties no dziesmas "Ir vakars vēls..", kas tiek uzskatīta arī par Jelgavas studentu himnu.

Jāņa Čakstes bulvāris, Jelgava

Ziemassvētku kauju muzejs "Mangaļi" un Ložmetējkalns Tīreļpurvā


Tīreļpurvs un Ložmetējkalns ir viens no labāk saglabātajiem Pirmā pasaules kara kaujas laukiem Eiropā. Tajā apskatāmas 1916. gada leģendāro Ziemassvētku kauju piemiņas vietas. Mangaļu mājās iekārtots muzejs, kurā aplūkojama izstāde par Ziemassvētku kaujām un kauju makets. Šī būs īstā vieta, kurp braukt šajā pirmssvētku laikā, lai bērniem skaidrotu Latvijas vēsturi.

Māju teritorijā iespējams apskatīt autentiski rekonstruētu vācu armijas nocietinājuma līniju. Gadu gaitā Ložmetējkalns tapis par latviešu strēlnieku varonības un piemiņas simbolu - apmeklētāju ērtībām šeit ierīkotas atpūtas vietas un uzstādīts 27 metrus augsts skatu tornis.
Valgundes pag., Jelgavas nov., www.karamuzejs.lv

Strausu ferma "Mazzariņi"

Strausu audzētava piedāvā iepazīties ar dažāda vecuma un dzimuma Āfrikas strausu sugas īpatņiem un iegūt izsmeļošu informāciju par lielākajiem putniem uz planētas. Fermā var iegādāties arī izstrādājumus no strausa ādas (maki, somas, jostas u.c.), dizaina elementus no strausu olu čaumalām un rotaslietas no strausu spalvām, kā arī unikālas strausu tauku ziepes.

Saimniecību iespējams apmeklēt, iepriekš piesakoties pa tālruni 29134788, 26702347.

Adrese: Glūdas pag., Jelgavas nov., "Mazzariņi".

Degustācijas


Saimniecības Jelgavas un Ozolnieku novados arī vārda tiešā nozīmē izgaršot šīs vietas, piemēram, kur vēl var nobaudīt gardas ķiploku karameles, ja ne pie Jelgavas? Degustācijām gan jāpiesakās iepriekš!

Ķiploku pārstrādes uzņēmums SIA "Antek" – saimniece Antra ir izzinājusi dažādas receptes, kā no ķiplokiem pagatavot interesantus produktus. Viņas saimniecībā var nobaudīt ķiploku tēju, pulveri, marinētus ķiploku ziedus, bet saldumu cienītāji varēs pārliecināties, cik gardas ir ķiploku karameles.

Cenu pag., Ozolnieku nov., tel. 29206015 (Antra).

Blankenfeldes muiža piedāvā nobaudīt 100 % dabiskas sulas, gardus un veselīgus sīrupus no plūškoka un citām ogām, kā arī pēc iemīļotām receptēm gatavotus konservējumus no muižas dārzos augušiem dārzeņiem. Īpašs muižas jaunums ir Zvanu muzejs, kur apskatāmi vairāk nekā 1000 zvani no muižas īpašnieka V. Jākobsona privātkolekcijas.
Vilces pag., Jelgavas nov., tel. 27810348, www.blankenfeldesmuiza.lv

"Mālkalnu siers" – saimniecība nodarbojas ar sieru gatavošanu un dārzeņu pārstrādi. Degustācijas laikā var nobaudīt gan mājas sierus, gan arī franču sierus, kas pagatavoti pēc oriģinālām receptēm. Gardi ir saimnieces gatavotie marinētie dārzeņi, bet īpašais piedāvājums ir uz ugunskura vārīta gurķu zupa.

Sesavas pag., Jelgavas nov., mājas "Blūdži", 27114820 (Ināra)

Kaziņu saimniecība "Līcīši" - saimniecība piedāvā interesentiem apskatīt kazas piena pārstrādes procesu, apskatīt saimniecības dzīvniekus un ekskursijas noslēgumā nogaršot kazas piena produktus.

Cenu pag., Ozolnieku nov., www.licisi.lv

Kur paēst?

Vietu gardām maltītēm Jelgavā un apkārtnē netrūkst. Gardas pusdienas var ieturēt restorānā "La Tour de Marie", ģimenes restorānā "Hercogs", bistro un konditorejā "Silva", krodziņā "Istaba", bārā – restorānā "Plate" vai "Tami-Tami", bet gardu kafiju un vīnu nobaudīt "Coffee&Wine gallery". Jelgavas novadā ģimenēm draudzīgu vietu maltītei un atpūtai atradīsiet kafejnīcā "Zemnieka cienasts" Jaunsvirlaukas pagastā, Zaļenieku pagasta "Pūteļkrogā" varēsiet baudīt mājīgo atmosfēru un gardus ēdienus, bet Valgundes pagasta krogā "Aitiņlauvas" varēsiet baudīt ēdienus, pagatavotus no meža veltēm.

Vairāk par kafejnīcām un restorāniem Jelgavā un apkārtnē mājaslapā: www.visit.jelgava.lv sadaļā "Kur paēst?".

Kur nakšņot?

Jelgavā un apkārtnē atrodas dažādām gaumēm piemērotas naktsmītnes – viesnīcas, viesu nami un hosteļi. Atpūtu var baudīt, piemēram, viesnīcās "Jelgava" un "Zemgale", ar mājīgu un gaumīgu iekārtojumu pārsteigs nesen atvērtā viesnīca "Hotel Agate" Ozolniekos, bet saimnieku viesmīlību var izjust viesu namos "Pūteļkrogs" un "Viesu Līči" Jelgavas novadā.
Par naktsmītnēm uzziniet mājaslapā www.visit.jelgava.lv sadaļā "Kur nakšņot?".

Kas notiek Jelgavā?

Iemesls, lai atbrauktu uz Jelgavu, ir teātra, koncerta vai izstādes apmeklējums. Īpaša atmosfēra Jelgavā valdīs valsts svētku nedēļā. Uzziniet, kas notiek Jelgavā, un plānojiet savu ierašanos laicīgi – www.kultura.jelgava.lv.

Informācijai

Jelgavas tūrisma informācijas centrs atrodas Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa pirmajā stāvā, Akadēmijas ielā 1

Uzziņām – tālrunis: 63005447, e-pasts: tic@tornis.jelgava.lv.

Jelgavas tūrisma piedāvājumi mājaslapā www.visit.jelgava.lv.

Sekojiet aktuālajai informācijai www.facebook.com; twitter.com; www.draugiem.lv.

Informāciju sagatavoja Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!